Foto: Slavica Panić

Pljusak koji se nadvio nad Užicem pred početak i za vreme trajanja protesta građana, zbog ekološke katastrofe koja se dešava dok od 3.maja bez prestanlka gori deponija koja se nalazi na brdu Tatinac iznad grada, koja je regionalna i zahvata površinu od 7,5 hektara. Skup su organizovali meštani Lunovog sela a prisustvom su ih podržali brojni Užičani iz grada i okoline.

Ljutnja i ogorčenost, a pre svega zabrinutost dovela ih je po pljusku da dobiju više informacija o svemu što se događa i izraze svoj revolt i spremnost da učestvuju u svim koracima koji će zaustaviti dalje izazivanje još veće ekološke katastrofe od ove koja ih je zadesila.

Foto: Slavica Panić

„Gori nam deponija na dva kilometra od grada, truje nas. Gradonačelnica i vlast govore kako je sve u redu a ništa nije u redu. Veliki sam pobornik građanskih skupova jer je to postao jedini način da se u ovoj državi, u kojoj ne postoji nikakav red ni zakon, nešto promeni“, kaže za Nova.rs Užičanin Nikola Molnar.

Foto: Slavica Panić

„Ja sam svaki dan ovde sa dvoje unuka, ne mogu da ih izvedem na trg, na ulicu, grad je zatrovan. Ovo što se dešava je katastrofa za Užice. Možda ljudi ne shvataju koliko je sve ozbiljno, ali ovo je zadnji trenutak da se nešto uradi“, dodaje Vidosav Radojević.

Foto: Slavica Panić

Mladi Užičanin Vukašin Jovančićević zahvalio se meštanima Lunovog sela koji su organizovali protest i pokazali Užičanima da ne vredi ćutati. Misli da je skup trebao biti organizovan mnogo ranije i da svi Užičani treba da se uključe svakodnevno u proteste jer su svi direktno ugroženi.

„Važno je probuditi građane koji godinama ćute sve društvene i moralne anomalije koje pre svega vlast proizvodi i medijski plasira. Ovo je još jedan dokaz nemarnosti vlasti kako prema građanima tako i prema životnoj sredini. Krajnje je vreme da neko i odgovara za sve postupke, pre svega gradska vlast, koja je do ovog dovela“, kaže za naš portal Vukašin.

Foto: Slavica Panić

„Sve je ovo posledica neodgovornosti i neadekvatnog održavanja sistema i vođenja ovog grada. Osećam se ugroženo na svaki mogući način. Već dvanaest godina razmišljam o tome da odem odavde i možda je baš ovo prelomna tačka. Jasno je da ovo zagađuje vodu, vazduh, zemlju i hranu i ko zna koliko će vremena trebati da se priroda oporavi“, kaže razočarana Užičanka Bojana Kostadinović.

Foto: Slavica Panić

Ljiljana Ivković iz Lunovog sela ne vidi spas od svega što ih je zadesilo. Poljoprivreda je ono od čega su živeli i što ih je hranilo, sada kaže da svoje proizvode ne mogu nikom prodati niti ih oni koristiti.

„Svi smo ugroženi, svakodnevno udišemo kojekakve hemikalije, bez maske ne može da se izađe iz kuće. Sav otrov se sabio u maglu, ne može da ide dalje, to je katastrofalno stanje. Imam tezgu na zelenoj pijaci, dobitnica sam plakete ovog grada 2013.godine kao najuspešnija poljoprivrednica užičkog kraja. Kome ću sada ja da prodam svoju robu, pola grada kupuje kod mene a sada će da me izbegavaju. Kako i da prodam kad ni sama neću smeti da jedem“, kaže Ljiljana.

Foto: Slavica Panić

Organizator skupa Jovan Topalović, poljoprivrednik iz Lunovog sela, pozdravio je građane koji su, kako kaže, uprkos kiši došli da ga podrže i iskažu svoje nezadovoljstvo. On je sa skupa pozvao na odgovornost nadležnih koji nisu upozorili niti evakuisali životno ugroženo stanovništvo. Topalović je izneo zahteve od kojih, kako kaže, građani neće odustati a to je na prvom mestu zatvaranje deponije Duboko.

„Posle zatvaranja zahtevamo rekultivaciju deponije i na njenom prostoru izgradnju memorijalnog kompleksa da služi kao primer do čega dovodi neodgovorno upravljanje otpadom, da studenti celog sveta dolaze i to izučavaju. Od javnog tužioca zahtevamo hapšenje i procesuiranje svih odgovornih koji su doveli do ove ekološke katastrofe. Hitna smena celokupnog rukovodstva deponije Duboko“, kaže on i dodaje da raspolažu i informacijama da deponija već dve godine nema upotrebnu dozvolu te posluje kao divlja deponija.
Topalović je okupljene građane podsetio na sve što su meštani Lunovog sela doživeli proteklih dana.

Foto: Slavica Panić

„Prvi skup smo organizovali pre sedam dana, a predstavnici vlasti su poslali svoje drugare u crnim džipovima da nam prete, da nas zaplaše, da ćutimo i trpimo višedecenijsko trovanje od deponije. Danas su se telefoni gradonačelnice usijali od poziva da moli meštane Lunovog sela da ne izlaze na proteste, da ne iskažu svoje mišljenje i svoje probleme, ucene i pretnje. Prvi smo zatrovani rekom kojom protiču otpadne vode. Ona se uliva u Lužnicu, Skraprž pa Moravu. Zatrovana su i požeška sela a Lužnička dolina snabdeva Užice hranom koja je zatrovana a ogromnu štetu trpimo i od gavranova koji su pobegli sa deponije“, rekao je Topalović.

Topalovićev govor prekidali su zvižduci i gromoglasni uzvici prisutnih, na svaki pomen aktuelne vlasti, ministarke životne sredine, rukovodstva deponije a pogotovo gradonačelnice i njene izjave.

„Lažni podaci koje ovih dana iznosi direktorka Zavoda za javno zdravlje, kao da mi nemamo usta, nos i oči, pa treba da poverujemo kako je to vizuelna mirisna perjanica. Gradonačelnica govori kako je od zapaljena tri plasta sena povećano zagađenje vazduha, a ne od plasta deponije i neodgovorno uskladištenog opasnog i kancerogenog otpada koji se dimom širi preko nas i truje našu decu. Kada su čuli za protest danas, kažu da je vizuelna perjanica malo opasnija pa da deca i stariji ne izlaze napolje, u školama i vrtićima. Juče je merna stanica u Lunovom selu pokazala najveći stepen zagađenja a oni izlaze sa prosečnim vrednostima“, upozorava Topalović.

Topalović je, ukoliko njihovi zahtevi ne budu ispunjeni, najavio novi protest za idući utorak.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar