Pre dva dana u Osnovnoj školi "Braća Jerković" u beogradskom naselju Železnik dogodio se incident kada je učiteljica, prema navodima sa društvenih mreža, povukla učenika četvrtog razreda za kapu, zbog čega je suspendovana. Njene kolege su joj pružile podršku, te zbog toga juče nije bilo nastave u školi. To je za Nova.rs potvrdila direktorka Violeta Marković ističući da je škola, odmah po saznanju, bila u obavezi da pokrene disciplinski postupak za utvrđivanje odgovornosti zaposlene.

Na društvenoj mreži X (nekadašnjem Tviteru) pojavila se objava u kojoj se navodi da u beogradskoj Osnovnoj školi „Braća Jerković“ u Železniku juče nije bilo nastave jer su zaposleni na taj način pružili podršku koleginici koja je suspendovana zbog toga što je povukla učenika za kapu.

„Učiteljica je povukla učenika 4. razreda za kapu-rame i vratila ga u učionicu. Roditelji prijavili prosvetnoj inspekciji, učiteljica suspendovana na 48 sati i kolege se solidarišu sa njom. Gde je kraj ovim apsurdima, pa nek ih uče tata i mama“, piše u istaknutoj objavi.

Povodom ovih navoda, redakcija portala Nova.rs kontaktirala je direktorku škole Violetu Marković koja je potvrdila da učitelji i nastavnici juče nisu držali časove u školi.

Prema njenim rečima, učiteljicu je roditelj učenika prijavio prosvetnoj inspekciji.

„Povodom jednodnevne obustave rada u koji su stupili zaposleni OŠ ‘Braća Jerković kako bi izrazili punu podršku koleginici protiv koje je pokrenut disciplinski postupak, škola podseća da je bila u zakonskoj obavezi da pokrene disciplinski postupak nakon što je roditelj prijavio da je učiteljica izvršila nasilje nad njihovim detetom. Nakon prijave odmah je obavešten Tim za nasilje kome su prisustvovali članovi Tim-a iz škole i predstavnik Saveta roditelja“, navodi direktorka.

PROČITAJTE JOŠ:

Dodaje da je škola, odmah po saznanju, bila u obavezi da pokrene disciplinski postupak za utvrđivanje odgovornosti zaposlene i donese rešenje o privremenom udaljenju sa rada do okončanja postupka, što je direktor i učinila.

„Uprava škole ima razumevanja za solidarnost kolega, ali svi moramo voditi računa o interesu dece. Zato će nastavnici i pripremiti plan nadoknade časova za četvrtak 2. 11. o čemu će učenici i roditelji biti blagovremeno obavešteni“, ističe direktorka Marković.

Učenik pokušao da ode sa časa?

Kako za Nova.rs objašnjava jedan od zaposlenih u ovoj školi, učenik je pokušao za vreme časa ili malog odmora da napusti hodnik u kom se nalazi njegova učionica.

„Posle masovnog ubistva u ‘Ribnikaru’, to im je strogo zabranjeno, konkretno mlađim odeljenjima. Potpuno je nedopustiva i neobjašnjiva odluka prosvetne inspekcije. Žena nije učinila nikakvo nasilje“, kaže kratko u izjavi za naš portal kolega učiteljice koja je suspendovana.

Inače, korisnici društvene mreže X pišu kako deca nemaju poštovanja prema nastavnicima, a još više roditelji koji se žale.

„Da je mene tako učiteljica vratila svaki put kada sam bežao iz škole, danas bih bio čovek. Kapa dole učiteljici. Kada će roditelji prestati da budu neprijatelji prema nastavnicima koji samo pokušavaju da nam zaštite decu od ulice?“, samo su neki od komentara u znak podrške ovoj učiteljici.

BONUS VIDEO: Direktor škole u Šidu pretio nastavnicima i roditeljima pa podneo ostavku: Ko je odgovoran za ovakvo ponašanje prosvetnog radnika?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare