Foto: N1

Narodni pokret "Marš s Kolubare" u sredu je u Valjevu organizovao celodnevnu ekološku akciju simbolično nazvanu "Druga Kolubarska bitka protiv Euro Litijuma".

Na pet punktova u gradu aktivisti ekoloških pokreta delili su propagandni materijal i razgovarali sa građanima o posledicama dosadašnjih geoloških istraživanja kanadske kompanije „Euro litijum Balkan“ u dolini Kolubare i opasnostima po životnu sredinu u slučaju da bude otvoren rudnik litijuma i bora.

U ovu ekološku akciju uključili su se i meštani sela Lukavac čiji su bunari zagađeni, a voda zbog povećane koncentracije bora i litijuma više nije za upotrebu.

„U međuvremenu ništa se nije promenilo. Doneo sam vodu iz svog bunara da građani Valjeva vide kako je i dalje zamućena. Moja kuća je oštećena, voda iz bunara vidite kakva je! Gradsku vodu nam ne daju, ova opština nam ne da vodu“, kaže Cvetko Jovanović iz tog sela.

Foto: N1

„Ja u Lukavcu imam plantažu borovnice i lešnika od tri i po hektara. Od 2014. godine sam u Lukavcu otpočeo taj biznis i do 2020. godine nisam imao problema sa ispravnošću vode u mojim bunarima. Obraćao sam se više puta kompaniji Euro Litijum Balkan da mi odgovore na moje činjeničko stanje – da li su uzrok tome, apsolutno nisam imao nikakav odgovor od njih“, navodi Branko Arbajter.

Foto: N1

Opširnije čitajte na N1.

BONUS VIDEO – Da li opština Rekovac pomaže Levčanima u odbrani zemlje od litijuma

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar