Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Kompanija Eurolitijum (Euro Lithium Balkan) je srpska podružnica kanadske firme Euro Lithium, a u Srbiji litijum i bor istražuje na dva lokaliteta kod Valjeva. Zbog istraživanja u valjevskom kraju izbili su i protesti meštana sela Lukavac, koji su u četvrtak blokirali i put Valjevo - Lajkovac.

Litijum i bor iskopavaju se na više lokacija u Srbiji, a najviše dozvola za istraživanje ima kompanija Balkan Exploration, zatim firma Eurolitijum koja istražuje na dve lokacije, pokazuju podaci Ministarstva rudarstva i energetike od 31. decembra prošle godine.

Kompanija Eurolitijum ima istražne dozvole za litijum za dva lokaliteta kod Valjeva. Prvi je lokalitet „Valjevo sever“, gde dozvolu imaju do sredine ove godine, a za Valjevsko-Mionički basen dozvola je istekla 31. oktobra prošle godine, međutim nije nam poznato da li je ona produžena.

Ova firma je u vlasništvu kompanije Euro Lithium, koja je u većinskom vlasništvu morskog biologa i, kako navode, eko-preduzetnika Petra Palkovskog.

Selo Lukavac blokada puta Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Najvažniji projekat kompanije nalazi se na 10 kilometara od Valjeva, gde ima dve dozvole izdate od strane Ministarstva rudarstva i energetike za istraživanje bora, litijuma i drugih minerala. Preduzeće je dobilo licencu za istraživanje lokaliteta „Valjevo“ 2015. godine, a „Valjevo Sever“ 2019. godine.

Eurolitijum je tokom geoloških istraživanja prethodnih godina izbušio 25 rupa na području Valjeva i pet rupa na teritoriji Ljiga. Za područje „Valjevo-Mionica“ ova firma je dobila prvo istražno pravo (3+3+2 godine) za litijum i bor 2015. godine, a prvi produžetak je dobila 2018. i koji je istekao u oktobru prošle godine.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Za lokalitet „Valjevo sever“ ova kompanija je dobila istražno pravo u junu mesecu 2022. godine.

Kako navode na sajtu kompanije, gde se ne može naći previše informacija o istorijatu ove firme, 15 ljudi iz Srbije je stalno zaposleno, a više od polovine njih je iz Valjeva. Oni su najavili kako će naredne godine udvostručiti broj zaposlenih, međutim nije poznato iz koje godine je ovaj podatak o broju zaposlenih sa sajta.

Na pitanje da li planiraju otvaranje rudnika, Eurolitijum na sajtu navodi da je taj proces koji vodi do otvaranja rudnika dug i da zahteva intenzivna geološka istraživanja, analizu životne sredine i konsultacije sa zajednicom.

Naša kompanija je trenutno na početku ovog procesa, ističu u kompaniji.

Selo Lukavac, Valjevo, odsečeni
Foto: N1

„Ako ovo ležište minerala vremenom pokaže da ima potencijala da postane rudnik, radovi će se odvijati pod zemljom kako ne bi ometalo poljoprivredne ili druge svakodnevne aktivnosti koje se trenutno odvijaju na površini. Prema prvim istraživanjima, nalazište minerala se nalazi na dubini od 250-300m ispod površine, pa se ne očekuje da površinska iskopavanja budu ekološki ili ekonomski isplativa“, odgovaraju na pitanje kakav rudnik planiraju da otvore.

Podsećanja radi, Osnovni sud u Valjevu doneo je prošle godine privremeno rešenje o zabrani rada kompanije Eurolitijum do okončanja postupka koji je pokret „Marš sa Kolubare“ pokrenuo pred Ministarstvom rudarstva i energetike.

Selo Lukavac Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Ministarstvu je upućen zahtev da kanadskoj kompaniji ne budu produžene dozvole za rad, jer je laboratorijski potvrđeno da je geološkim istraživanjima zagađena voda u bunarima nekoliko domaćinstava u naseljima Lukovac i Šušeoka.

Kompanija Eurolitijum obustavila je istraživanje litijuma na zapadu Srbije, nakon što je nekoliko stotina meštana i ekoloških aktivista blokiralo put Valjevo – Lajkovac. Iz te firme su za medije ranije naveli da su 28. aprila obustavili planirala geološka istraživanja na projektu „Valjevo sever“.

BONUS VIDEO – Blokada puta Valjevo – Mionica

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar