Vlast stalno podseća da je zdravstveni sistem nikad bolji. S druge strane, medicinski radnici, nezadovoljni platama i uslovima, uglavnom napuštaju Srbiju. Slučaj jedne majke koja nam se obratila, govori da u našem zdravstvenom sistemu mnogo toga ne štima i da zbog toga ceh na kraju plaćaju upravo najmlađi.

Dolazak sa osmomesečnom bebom u Univerzitetsku dečju kliniku na vežbe za jačanje mišića pretvorio se u agoniju. Beba je, prema svedočenju majke, tri dana od dolaska u klinku zaražena Rota virusom. Na istom odeljenju bilo je i nekoliko pacijenata sa gastro tegobama, a u samoj sobi u kojoj je bila sa detetom pacijent sa virusnim bronhitisom.

„Na odeljenju je bilo ukupno četiri pacijenta, sestre dva dana kite jelku, ali ne i presvlače krevete. Nisu mi, na moju molbu još prvog dana, obezbedile lonac da otkuvam flašice i dude, jer nema drugog načina sterilizacije, kažu. Lonac mi nije dat ni posle tri dana, a objašnjenje je da su i druge majke samo ispirale flašice i da im se ništa nije desilo“, priča majka za N1.

Kupatilo su pacijenti koristili kao mesto gde mogu da zapale cigaretu. Jedina soba u kojoj postoji kada za kupanje beba je izolacija u kojoj nije bilo uslova za to. I tu nije bio kraj problemima, kašice za bebu neretko su stizale u otvorenim teglicama, pa je u međuvremenu beba dobila osip.

„Kada je potvrđen virus, pitala sam glavnu sestru zašto je dozvolila da se to desi, njeni odgovori su bili da je to stanje u državi, kao i odgovor „nije do nas“. A moglo je da bude do nas: lonac, topla voda, korito, sapun, odeljenje bez duvanskog dima i dobra volja da se neuslovno učini uslovnim“, dodaje majka.

Na uslove i nebrigu majka se osim nama, požalila i samoj klinici. Iz Tiršove kratak odgovor da su infekcije Rota virusom u skoro svim slučajevima stigle spolja. Ali da će ispitati ceo slučaj.

„Uprava Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj, nakon pritužbe majke o neprofesionalnom odnosu medicinskog osoblja pokrenula je postupak kojim će se utvrditi da li je do propusta došlo. Ukoliko se utvrdi da su navodi tačni, preduzeće se odgovarajuće mere protiv zaposlenih počinioca kako se propusti ne bi dešavali u budućnosti“, naveli su iz klinike.

Slične slučajeve roditelji prijavljuju i portalu Bebac, glavni problem je, kažu, preopterećenost osoblja.

„Nema dovoljno medinskog osoblja pa samim tim dolazi do prevelikog stresa i samim tim do grešaka koje osoblje može načiniti, poput neke nepažnje ili eventualno nepoštovanja procedura. Deluje da nam zdravstvo propada u smislu da više neće imati ko da nas leči“, smatra Jelena Ćirić Nikolić sa portala Bebac.

Jer je kažu od pitanja ko će da nas leči sada izgleda važnija zabrana pušenja u zatvorenom.

„Ako budemo tako samo farbali kuću koja se ruši džabe krečimo“, poručuje Ćirić Nikolić.

***

BONUS VIDEO: Obavezan skrining na SMA: Ranom dijagnostikom do bržeg izlečenja, profesor iz Tiršove pojasnio kako se bebe testiraju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar