Za samo nedelju dana na međunarodnoj pruzi u Vršcu dva voza natovarena ugljem i žitaricama iskliznula su sa pruge koja je u katastrofalnom stanju i bukvalno se raspada. Sagovornik Nova.rs navodi da je pruga doslovno pucala dok je istovremeno preko nje prolazio voz.

Autori: Dunja Marić, Andrija Lazarević

Dok se predsednik Srbije Aleksandar Vučić svakodnevno hvali brzim prugama i najavljuje izgradnju novih, pruge širom zemlje se raspadaju, a poslednji primer iz Vršca samo je jedno u nizu alarmantnih upozorenja.

Na snimku koji je dostavljen našem portalu, vidi se međunarodna pruga u Vršcu, a koliko je situacija alarmantna, pokazuje i svedočenje našeg sagovornika, koji tvrdi da se pruga doslovno raspadala istovremno dok je njome prolazio voz natvoren ugljem iz Rumunije.

PROČITAJTE JOŠ

„Prvi put je voz iskliznuo iz šina 22. novembra ujutru. To je bio teretni voz iz Rumunije, a u njemu ugalj. Voz je išao, a pruga je istovremeno pucala, pa je iskliznuo. Srećom, nije bilo povređenih. Drugi put je sada u utorak opet iskliznuo iz šina teretni voz, a u vagonima su mislim bile žitarice.

Ni ovog puta nije bilo povređenih, ali ovo je drugo iskliznuće za nedelju dana. Inače, to je međunarodna pruga kojom idu teretni vozovi, uvozimo sve i svašta preko nje, a ona je u ovakvom stanju“ , kaže nam radnik Železničke stanice u Vršcu s kojim smo razgovarali, a koji je želeo da ostane anoniman.

Inače, Srbija je dobila kredit od Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) u iznosu od 51 milion evra i od Francuske agencije za razvoj (AFD), takođe u iznosu od 51 milion evra, na ime troškova sektora železnica Srbije.

Koliko je važno održavati pruge, pokazuje i primer nesreće iz Pirota u decembru prošle godine.

Iz vagona koji su iskočili iz šina, iscurio je amonijak. Jedna osoba je stradala, dok je hospitalizovano više od 50 njih.

O stanju pruge u Vršcu, i dvema nesrećama, pokušali smo da dobijemo potvrdu i više informacija od Infrastruktura železnica Srbije, ali do objavljivanja ovog teksta nisu odgovorili na naša pitanja. 

****

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar