Nakon stravične tragedije koja se dogodila 25. decembra prošle godine u blizini Pirota kada se prevrnuo vagon iz železničke kompozicije koja je prevozila amonijak, a zbog čega je stradalo dvoje ljudi dok je više desetina njih imalo simptome trovanja, brojni građani na društvenim mrežama svakodnevno apeluju na žalosno stanje železničke infrastrukture u Srbiji. Tako je nekoliko zabrinutih meštana iz beogradskog naselja Železnik upozorilo na izuzetno loše stanje pruge Beograd-Stari Železnik koja, kako se vidi na snimku, samo što se ne raspadne.

Uznemirujuć snimak jednog nasumičnog mesta u Železniku, na kom se jasno vidi kako izgleda pruga baš u trenutku kada njom prolazi voz, šokirala je organizaciju „Eko straža“ koja je podelila snimak na svom profilu i ukazala na pravo stanje srpske železničke mreže.

Na snimku se vidi kako šine bukvalno lelujaju u vazduhu, baš u trenutku dok preko njih prelazi teška kompozicija teretnog voza, a spoj koji ih jedva drži povezane, nikako ne izgleda bezbedno. Šine se zapravo savijaju i poskakuju dok voz ide po njima, a sa njima, poskakuju i nakivci.

Foto:printscreen

Kako se vidi, na pruzi su drveni pragovi pojedeni i bez šrafova koji ih pričvršćuju, a da na pojedinim deonicama ih i nema. Povremeni problem je, kako građani pišu u komentarima, i to što se rampa ne spušta uvek kada prolazi voz, na šta su građani više puta ukazivali.

Foto:printscreen

Na ovaj video burno su odreagovali korisnici društvenih mreža koji nisu mogli da sakriju zabrinutost zbog ovakvog prizora.

Foto:printscreen

„Niko ništa ne radi, niko nije odgovoran ni za šta, a svi hoće da prime platu svakog 1. u mesecu. Javašluk…, u Vojvodini su ukinuli voz Vršac – Zrenjanin i povadili šine. Inače, ni prema Beogradu nisu u boljem stanju od ove“, pisali su naši sugrađani.

Pročitajte još:

„Nesreća koja čeka da se desi“

Bojan Simišić, osnivač organizacije „Eko straža“ kaže za Nova.rs da je snimak „nesreće u železniku koja samo što se nije desila“, zapravo samo jedan u nizu snimaka koje svakodnevno dobijaju od građana.

Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

„U toku dana dobijemo oko 500 poruka, građani nam ukazuju na različite probleme, a posebno okad se izlio amonijak u Pirotu. Što se tiče ovog videa, nije sporan transport materija nego stanje železničkih pruga. Dakle, nije tako samo na tom potezu Pirot, cela ta pruga je bukvalno u fazi raspada. Ispali su šrafovi, tragovi se uležu, na mnogo mesta u Srbiji je tako. Nismo stručni, ali izgleda kao nesreća koja čeka da se desi. A ovo je samo jedno nasumično mesto“, kaže naš sagovornik.

Foto:printscreen

Podsetimo, nakon stravične nesreće u Pirotu, amonijak je počeo da isprava po okolini i odneo dva ljudska života, a više desetina građana se javilo u bolnicu sa simptomima trovanja.

Samo četiri dana kasnije, na pruzi Zaječar-Knjaževac, kod sela Vratanica, iz šina je iskočio još jedan voz tačnije cisterna koja je prevozila fosfornu kiselinu, ali ovoga puta ona se, srećom, nije izlila.

Na toj deonici pruge od Zaječara do Niša, 2019. godine su se za mesec dana dogodile čak četiri nesreće, kada su vozovi iskliznuli sa šina. Međutim, kako je ta deonica nedavno rekonstruisana, tek treba da se utvrdi razlog iskakanja voza.

Foto:Izvor MGSI

Goran Vesić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture rekao je da nije zadovoljan stanjem u železničkim firmama, pre svega u preduzećima „Infrastruktura“ i „Kargo“ i da će predložiti konkretne mere i promene. Ova izjava usledila je posle trećeg iskliznuća voza sa šina u roku od sedam dana uoči Nove godine.

„Infrastruktura železnica“ dobila je rok da do 10. januara pregleda pruge, posebno deonice na kojima se zbog lošeg stanja mreže vozi sporo, sačini izveštaj i predloži neophodne mere.

A dokle se stiglo u tome, kao i hoće li pristupiti obnovi sporne pruge u Železniku, ostaje nam da vidimo, s obzirom da na naša pitanja Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, do objavljivanja ovog teksta, nije odgovorilo.

BONUS VIDEO: Neispravna pruga kod Pirota

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare