Foto: Nova.rs

Đaci OŠ "Duško Radović" u Sremčici već dva dana ne pohađaju nastavu, zbog ozbiljnog oštećenja krova, nastalog kao posledica rekonstrukcije. Roditelj jedne od učenica koja pohađa ovu školu J.N. za naš portal kaže je škola zatvorena zbog nestručnog izvođača radova, što je dovelo do toga da bezbednost učenika bude ugrožena. Isto potvrđuje i Dejan Mrdak, vlasnik firme "Min gradnja" koja je obavljala stručni nadzor nad radovima.

Roditelj J.N.  čije dete ide u treći razred u ovoj školi za Nova.rs kaže da je javna nabavka za rekonstrukciju završena još u avgustu ove godine, ali da su radovi počeli tek krajem oktobra.

Posao rekonstrukcije ove škole pripao je firmi „Premijus DOO“ iz Batajnice.

Foto: Nova.rs

Inače, Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu grada Beograda raspisao je još prošle godine tender za izradu tehničke dokumentacije za dogradnju, rekonstrukciju, sanaciju i adaptaciju objekta OŠ „Duško Radović“ u naselju Sremčica.

Kako je tada navedeno u projektnom zadatku, projekat treba da omogući prelazak rada škole na jednosmensku nastavu i povećanje kapaciteta sa 650 na 720 učenika.

Foto: Nova.rs

Zabrinuti roditelj navodi da je već na početku bilo primetno da radovi ne idu u dobrom smeru.

„Kada su 1. novembra počeli da donose skele, otpočeti su radovi bez ikakve zaštite, skele su bile na sve strane. Od strane nadzora nad izvođačem radova istog dana je sugerisano da radovi treba da prestanu. Od početka se videlo da to ne valja. Od strane nadzora poslat je mejl Gradskoj upravi i školi, ali radovi nisu zaustavljeni. Nastavljeni su do danas“, kaže sagovornik Nova.rs.

Foto: Nova.rs

Dodaje da su đaci pre nekoliko dana prestali da idu u školu, jer je zbog neadekvatnog izvođenja radova, voda prodrla u zgradu škole, a u objektu je bila  isključena i struja da ne bi došlo do kontakte vode i strujnih ormarića.

„Škola je zapravo zatvorena u trenutku kada je počeo da otpada plafon zbog vlage. Učionice na poslednjim spratovima imaju kose zidove, međutim koliko se to natopilo vodom…Oni su skinuli ceo krov i počeli radove, pala je kiša i nastao je haos“, kaže naš sagovornik.

Foto: Nova.rs

U jednom trenutku, prema tvrdnjama zabrninutog roditelja, deo plafona se odlomio i pao pored učenika, ali na svu u sreću niko nije povređen.

„Škola je i dalje u istom stanju, a posle ove jučerašnje kiše, verujem da je još i gore“, kaže naš sagovovrnik čija ćerka trenutno pohađa neki vid online nastave, na taj način što im učiteljica pošalje šta treba da odrade.

Foto: Nova.rs

Vlasnik firme „Min gradnja“ Dejan Mrdak, koja je obavljala stručni nadzor nad radovima, za Nova.rs kaže da se izvođač radova od početka nije pridržavao plana preventivnih mera koji im je ranije dat.

„Oni nisu ogradili mesto za rad, nije bila postavljena tabla. Njihovo lice za bezbednost nije dostavilo spisak radnika za rad na visini, ni da li su osposobljeni za to. Nisu doneli projekat skele, dakle apsolutno nisu ispunili uslove da se uvedu u posao i zato smo mi to odbili“, kaže naš sagovornik.

PROČITAJTE JOŠ

Dodaje da se radovi obavljaju uprkos tome što su ih oni zabranjivali, o čemu su dopisima obaveštavali sve nadležne. Ova firma je inače raskinula ugovor o stručnom nadzoru, upravo zbog nemogućnosti da svoj posao obave kako treba.

Foto: Nova.rs

Naš portal pokušao je da kontaktira i nadležne u školi, a na telefon nam se javila samo jedna od zaposlenih, potvrdivši da deca ne idu u školu, kao i da u trenutku našeg poziva tamo nije bilo nikoga.

Na sajtu ove beogradske škole objavljeno je obaveštenje u kom se navodi da učenici od utorka pohađaju nastavu online, iz bezbednosnih razloga.

Danas nije bilo moguće stupiti ni u kontakt sa firmom „Premijus DOO“ koja je izvođač radova, jer, kako nam je rečeno, u trenutku našeg poziva u firmi nije bilo nikoga od nadređenih.

****