Foto: Privatna arhiva, google maps, Shutterstock

"Jako mi je teško da iznova sve proživljavam i da govorim o tome. Barem da prođe neki dan. Nadam se da me razumete. Psihički smo dobro koliko možemo da budemo. Supruga je jaka, fizički se dobro oporavlja. Pokušavam svima da izađem u susret, ali verujte, nisam ni ja od kamena. Izgubio sam ćerku". Ovako za Nova.rs isprekidanim glasom kaže Dejan Jevremović (29) iz Mačvanskog Pričinovića kod Šapca koji prethodnih dana proživljava pakao jer mu je tek rođena beba preminula zbog, kako tvrdi, greške zdravstvenih radnika iz porodilišta Opšte bolnice "Dr Laza K. Lazarević" u Šapcu. Inspekcija Ministarstva zdravlja počela je danas hitan vanredni nadzor u ovoj bolnici koja se, nakon što je Dejan objavio na društvenim mrežama šta se dogodilo, oglasila s tvrdnjama da "da beba tokom rađanja nije trpela bolove niti je na bilo koji način bila ugrožena ili da je pretrpela traumu". Ipak, Dejan tvrdi drugačije - da su se njegova žena i dete dosta namučili prilikom porođaja.

Dejanova supruga Jovana je već izašla iz bolnice iako se porodila carskim rezom. Kaže da nije mogla da ostane u porodilištu kada joj je lično on saopštio da je beba preminula.

„Ne bi mogla da izdrži da ostane u bolnici, da gleda sve one majke sa bebama. A i one žene koje su bile sa njom u sobi, mnogo su se istraumirale. Tako da je Jovana izašla iz bolnice na svoj zahtev. Ali bori se, jaka je“, kaže naš sagovornik.

Na pitanje šta im je dalje činiti s obzirom da je u toku vanredni nadzor u bolnici, Dejan kaže da će tužiti bolnicu čim stigne nalaz obdukcije.

Foto: Privatna arhiva

Čitava Srbija deli bol sa ovim mladim bračnim parom iz Šapca koji su, nakon gubitka svoje bebe, na društvenim mrežama opisali šta se zapravo dogodilo tih dana u šabačkom porodilištu. Na to su se odlučili, kaže Dejan, kako niko ne bi doživeo njihovu patnju. Do detalja, Dejan nam priča šta se zapravo desilo tih dana kada je Jovana dobila bolove.

„Bilo je Badnje veče, svi smo zajedno večerali i supruga je u toku večeri osetila bolove. S obzirom da nam je prvo dete, nismo znali da li je došlo vreme za porođaj, pa smo se spakovali i krenuli za bolnicu gde su je i primili“, priča Dejan.

Kako dalje objašnjava, posle dva dana, njegovoj supruzi krenuli su porođajni bolovi.

„Ona je dobila bolove 9. januara oko 10 sati uveče. Sutradan, bila je otvorena jedan prst. Dežurna doktorka ju je pregledala i rekla joj je da ne drmi, šta će tek biti kada bude bila otvorena sedam prstiju. Ujutru je bila otvorena oko pet prstiju , primila je epidural i negde oko 10 sati poslala mi je poruku da je otvorena svih deset prstiju i da je to to“.

Foto: Shutterstock

Otkad mu je Jovana poslala poruku, prošlo je sat ipo vremena. Usledio je poziv koji je nestrpljivo očekivao.

„Čestitali su mi što sam postao otac, rekli su mi da su i žena i beba dobro, da je bilo komplikacija, pa su morali da je porode na carski rez. Jovana mi je posle nekih sat vremena rekla da je bio teži porođaj, da se namučila, ali da su i ona i beba dobro. Požalila mi se da joj nisu doneli dete da ga pogleda iako su joj rekli da će ga doneti“.

Lekari su Jovani rekli da je beba dobro i da će je doneti uveče. Međutim, sestra joj je, kako priča Dejan, s vrata rekla da beba nije dobro i da mora da bude odvezena u Tiršovu.

„Sestra joj je rekla da su snimili pluća bebi i da mora da je pošalju za Beograd. Nijednog momenta joj nisu doveli dete da ga vidi. Uveče oko deset primio sam poziv iz Beograda sa Instituta, rekla mi je da se beba nagutala svega. U momentu kada je stigla, disala je pomoću kisoenika, rekla mi je da se bave njome i da pozovem kasnije“.

Dejan tvrdi da njegova supruga Jovana nije uopšte videla dete, niti su joj ga donosili na podoj kako je izjavila opšta bolnica u Šapcu.

„Žene koje su bile sa Jovanom u sobi znaju da nijednog momenta beba nije bila kod nje. Čak ni kada su je spremili za Beograd, što je obaveza porodilišta da u toj situaciji pokaže dete majci“.

Iz šabačke bolnice ga, kako ističe, niko nije kontaktirao.

„Došao sam do važnih brojeva u Tiršovoj kako bih mogao da se informišem o stanju bebe. Sutradan sam pozvao našu doktorku Zablaćanski koja je Jovani vodila celu trudnoću, međutim nije se javljala. Posle nekoliko sati, pozvala me kao imam propušten poziv. Predstavio sam se, a ona me pitala kako je beba, čula je da ja imam informacije o njenom stanju. Da li ja treba da joj kažem kako je beba ili ona meni?“.

Porodiliste beba natalitet
Novorođenče Foto:Shutterstock

Potom je otišao za Beograd gde su ga u Tiršovoj sačekale doktorke koje su, kako kaže, bile ljubazne.

„Odvele su me da vidim dete koje je bilo 100 odsto intubirano. Aparat je disao umesto nje. Sutradan sam pozvao Institut, a oni su rekli da su baš hteli da me pozovu, da nemaju lepu vest za mene i da je nakon svih terapija, beba preminula u 10h i 45 minuta 12. januara. Video sam je živu, posle sam morao da je identifikujem“, priča ovaj očajni otac.

Trudnoća uredna, sve pod kontrolom

Dejan priča da je trudnoća bila uredna, te da je vođena kod privatnog ginekologa. Nijednog momenta nije bilo znaka za uzbunu.

„Sve je bilo apsolutno u redu, uradili smo i prenatalni test, sve je pokazivalo da nema razloga za brigu i da nam stiže jedna zdrava devojčica“.

Pored ogromne tuge, Dejanu i Jovani preostaje da sačekaju da prođe tri meseca kako bi saznali rezultate obdukcije.

„Nisam upirao prtsom ni u koga. Sačekaćemo nalaz obdukcije, bolnicu ćemo tužiti. Svi su krivi, niko ne može da mi kaže Kako da niko nije osam sati čuo disajni šum praćen masom pukota obostrano ako je dete pregledano više puta ili da se napilo plodove vode 8 časova nakon porođaja“, pita se Dejan.

Foto: Privatna arhiva

Bolnica u Šapcu oglasila se saopštenjem da je beba po rođenju odmah zaplakala, a na osnovu opšteg stanja dobila je visoku ocenu 9. Potom, osam sati kasnije, prilikom podoja uočeno je da novorođenče ima problem sa disanjem. Hitno je pozvan pedijatar koji donosi odluku da dete bude prebačeno na Univerzitetsku dečju kliniku Tiršova u Beogradu, gde bi se uradile dodatne pretrage. Dete je sanitetom otpremlјeno na dečiju kliniku, gde tokom noći dolazi do pogoršanja stanja, potom i smrti novorođenčeta. Naložena je obdukcija nakon koje će se znati tačan uzrok smrti deteta.

Ipak, Dejan kaže da njegova supruga uopšte nije videla bebu, a kamoli je podojila, te smo kontaktirali bolnicu kako bismo je to upitali, međutim na telefon se javila sestra koja je odmah istakla da sekretarica direktora nije tu, te da pokušamo kasnije. Ipak, iako smo zvali nekoliko puta, niko nam se nije javljao na telefon.

Iz Ministarstva zdravlja za Nova.rs ističu da povodom ovog slučaja ne mogu ništa da kažu dok ne stignu rezultati inspekcijskog nadzora. Tada će znati šta se tačno dogodilo.

Iz Univerzitetske dečije klinike Tiršova za Nova.rs ističu da se povodom ovog slučaja neće oglašavati.

Sugrađani prošli kroz slične muke u šabačkoj bolnici

Brojni građani Šapca, ali i okoline pružili su ovom bračnom paru koji je ostao bez bebe podršku, navodeći da nisu sami u ovome.

Kako pišu ispod objave, mnogima se dogodila slična situacija, neki su „uspeli da se spasu“, dok drugi nisu imali sreće. Pogledajte komentare njihovih sugrađana:

Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

BONUS VIDEO: Smrt bebe iz Šapca – greška lekara ili nesrećan slučaj?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar