Foto:Irfan Ličina/Nova.rs

Podaci koji trenutno stižu iz Novog Pazara upozoravaju da je epidemiološka situacija sličana onoj u novembru, u piku trećeg talasa. Razlika je, međutim, što su nadležni i Krizni štab tada kako-tako regovali, dok trenutno imamo samo tišinu i odlaganje sednica. Nejasno je zašto se ništa ne preduzima, s obzirom na to da se Novi Pazar i Srbija još uvek dobro sećaju tragičnih događaja iz juna i jula prošle godine.

Na osnovu podataka koje je Nova.rs dobila iz novopazarske Opšte Bolnice, tokom jučerašnjeg dana su primljena 24 kovid pozitivna pacijenta, otpušten je 21, pa taj broj sada iznosi 137. Od toga se 42 pacijenta nalaze u privremenoj bolnici, dok je na respiratorima šetoro. U toku jučerašnjeg dana zabeležen je jedan smrtni slučaj.

Juče su u kovid ambulanti ove bolnice pregledana čak 179 pacijenata, od čega se 93 javilo prvi put.

Povezane vesti:

U Novom Pazaru je 24. novembra na bolničkom lečenju bilo 80 pacijenata, dok je u kovid ambulanti zabeležno više od 120 pregleda. Registrovan je takođe jedan smrtni slučaj od koronavirusa. Tog dana je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Misard Đerlak upozorio da je situacija u Novom Pazaru izuzetno ozbiljna i zatražio preduzimanje hitnih mera kako bi se izbegao junski scenario.

Tada je dogovoreno formiranje privremene kovid bolnice u novopazarskoj banji, čime je obezbeđeno dodatnih 80 mesta za pacijente. Zahvaljujući tome trenutno ni jedan pacijent nije u hodniku ili na podu, ali se kapaciteti očigleno ubrzano pune.

Na nivou Srbije tog 24. novebra, zabeleženo je 6.842 novobolelih i 37 kovid smrti. Donete su i nove protivepidemijske mere koje su podrazumevale skraćenje radnog vremena do 18 časova restoranima, kafićima, barovima, klubovima, kladionicama i tržnim centrima i obavezno i bezuslovno nošenje zaštitne maske u zatvorenom prostoru, kao i na otvorenom prostoru u situacijama gde se ne mogu izbeći međuljudski kontakti.

Deset dana kasnije, broj novoobolelih skočio je na 7.782, a broj preminulih stigao do zvaničnog maksimuma od početka epidemije u Srbiji i iznosio je 69.

Vratimo se na trenutu situaciju.

U Srbiji je juče registrovana još 4.091 osoba pozitivna na koronavirus, dok je prema zvaničnim podacima preminulo još 17 pacijenata.

Branislav Tiodorović i Predrag Kon Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Zvaničan broj umrlih na dnevnom nivou već duže vreme ne prelazi 17 (ako izuzmemo nedelju kad je iznosio 20), a zakoni verovatnoće upućuju na to su ovi brojevi malo verovatni i da su, najverovatnije “frizirani”.

Da smo blizu onog što se dešavalo u novembru i decembru prošle godine, upućuju gotovo svakodna upozorenja lekara da je zdravstveni sistem prenapregnut, i činjenica da se od juče, kovid pozitivni pacijenti iz Beograda ponovo prebacuju u druge gradove.

Za to vreme, na snazi su još blaže epidemiološke mere, a Krizni štab se ponaša kao da ne postoji ništa hitno o čemu bi trebalo da odlučuje. Tako se predlozi mediciskog dela Kriznog štaba ignorišu a sednice iz dana u dan odlažu. Poslednje ogdlanje “hitne sednice” i istinski hitne odluke desilo i juče i to bez obrazloženja.

A šta se desilo u junu?

U junu su se desili paralemntarni izbori. Pa je tako do ključnog 21. zvaničan broj novobolelih bio jednocifren, dok se u polju koje označava broj umrlih na dnevnom nivou pojavljivala samo jedna od dve cifre – 0 ili 1. Već sutradan su i brojke počele da ukazuju na činjenicu da se u Srbiji razbuktava drugi talas koronavirusa.

Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

Zvanične brojke i izjave političara nosile su poruku da je tada u Novom Pazaru situacija bila “pod korntrolom”. Oni čiji su bliski umirali i oni koji su pacijente lečili govorili su suprotno.

Zdravstveni radnici, koji su molili za pomoć, upozoravali su da je zdravstveni sistem na ivici pucanja – da respiratori ne rade, dok je više od stotinu pacijenata sa teškom kliničkom slikom.

Povezane vesti:

I dok su zvanični podaci Ministarstva zdravlja od 28. juna pokazivali da je tog dana u Srbiji od kovida umrlo troje ljudi, medicinski radnici iz Novog Pazara su za Nova.rs rekli da je samo u tom gradu umrlo njih 11.

Dva dana nakon toga, premijerka Ana Brnabić i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, došli su u Novi Pazar da “ugase vatru”, ali im to nike pošlo za rukom. Jer, kako su građani tog dana rekli za Nova.rs, ta je na dnevnom nivou umiralo između 10 i 15 ljudi.

Prema zvaničnim podacima, pik epidemije u ovom mestu desio se dve nedelje nakon izbora, a samo u julu i avgustu zabeleženo je 97 sahrana u limenim sanducima.

Prema zvaničnim podacima, u toku prošle godine je u Novom Pazaru organizovano je 218 sahrana više u odnosu na 2019.

Tačne brojke koje oslikavaju ono što se u Novom Pazaru desilo u toku drugog talasa epidemije najverovatnije nikada nećemo saznati.

Ostaje samo nada da se i sada ne bližimo sličnom scenariju.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram