ponovno zaražavanje
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Krizni štab je nakon alarmantnih podataka i vesti o rastu broja zaraženih trebalo da zaseda danas, ali je to "hitno" zasedanje odloženo i očekuje se u četvrtak. U međuvremenu, iz bolnica stižu upozorenja i vapaji lekara da se mere pooštre, kako bi se izbegao kolaps zdravstvenog sistema i prebukiranost kapaciteta. O ozbiljnosti situacije svedoči i ono što je Nova.rs saznala iz KBC "Dr Dragiša Mišović" - trenutno se u toj ustanovi leči 210 kovid pacijenata, što je primetan rast u odnosu na proteklu nedelju kada je bilo popunjeno oko 150 bolničkih postelja.

„Ovo je novi udarac na zdravstveni sistem i na kapacitete“, upozoravaju iz KBC „Dr Dragiša Mišović“. Istovremeno, upućuju apel da se mere pooštre, jer restrikcije koje traju dan ili dva tokom vikenda praktično ništa ne znače. Sve je više i onih najtežih slučajeva: u ovoj ustanovi povećava se i broj pacijenata na respiratoru, sada ih je 42, a protekle nedelje ih je bilo oko 30.

Među pacijentima koji se leče u toj bolnici ima i 11 dece, uglavnom uzrasta između 10 i 15 godina. Ovi najmlađi pacijenti nisu životno ugroženi.

Uzbune i alarmi sa svih strana

 

Alarme i upozorenja šalje i direktor Centra za anesteziologiju Kliničkog centra Srbije (KCS) Nebojše Lađević.  On poručuje da je epidemiološka situacija u Srbiji zabrinjavajuća. Lađević je u jutarnjem programu televizije Prva rekao da su bolnički kapaciteti skoro popunjeni i da će narednih dana biti prošireni, a ako to ne bude dovoljno ponovo će u kovid sistem biti vraćene neke bolnice.

dr Nebojša Lađević Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

„Mislim da je ovo trenutak kada možemo da presečemo dalji porast zaraženih. Po meni bi bilo najbolje kada bismo napravili jednu pauzu u zaražavanju – zaključavanje, a da u tom periodu pojačamo vakcinaciju“, naveo je Lađević.

Kapaciteti beogradskih bolnica su više nego nategnuti, pa će pacijenti iz kovid bolnica u prestonici biti upućivani u Kruševac na lečenje, rekao je Goran Stevanović, direktor Infektivne klinike u Beogradu.

Goran Stevanović Foto:TANJUG/ NIKOLA ANDJIC

“Moramo da shvatimo da je zdravstveni sistem prenapregnut,godinu dama, da nije sve kovid, da moramo da lečimo i one koji to nisu, i da svi moramo bar malo da uradimo da bismo pomogli sebi, sviojim bližnjima, pa i zdravstvenim radnicima”, istakao je Stevanović.

Napeto je i u bolnici u Bratajnici. Direktorka te ustanove Tatjana Adžić Vukičević rekla je da je ta ustanova zabeležila najteži vikend od kada je otvorena.

ponovna zaraza korona
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Ona je istakla da je preko 190 ljudi primljeno za dva dana, a oko 500 u proteklih pet dana. Kako je navela, među pacijentima podjednako zastupljene sve generacije, ali da poslednjih dana imaju priliv starijih sugrađana. Ističe da je u bolnici ostalo samo 50 slobodnih mesta.

„Ja u ovom trenutku imam 14 najavljenih prijema. To su preteški pacijenti koji dolaze iz Negotina, Smedereva, Gornjeg Milanovca , koji više ne mogu da se zbrinu u svojim zdravstvenim centrima i to je zaista očajno i poražavajuće za sve nas”, ističe direktorka kovid bolnice u Batajnici.

Dodala je da su 4. marta, posle tri meseca rada bolnice u Batajnici, imali 3.500 pacijenata, a da ih je sada 3.900.

„Rapidno se povećava broj obolelih sa teškom kliničkom slikom. Preko 30 procenata izolovanih sojeva je britanski soj virusa koji se jako brže prenosi sa čoveka na čoveka, gde su kliničke slike jako teže nego u prethodnim pikovima“, ocenjuje Adžić Vukičevićeva.

Tatjana Adžić Vukičević Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Apeluje na građane da budu maksimalno odgovorni prema sebi i drugima i da se vakcinišu.

„Svako naše neodgovorno ponašanje može nekog od naših najmilijih da košta života. Stoga molim građane da prime jednu od četiri vakcine koje im se daju kao na tacni kako bismo svi preživeli ovu katastrofu koja nas je zadesila”, zaključila je direktorka kovid bolnice u Batajnici.

Ozbiljne poruke stižu i iz medicinskog dela Kriznog štaba. Ostaje da se vidi koliko će one biti i ozbiljno shvaćene i prihvaćene.

kolektivni imunitet
Branislav Tiodorović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Epidmeiolog Branislav Tiodorović kaže da je neophodno još jedno skraćenje radnog vremena na nedelju dana i još jedan vikend bez kafića i restorana.

„Bez sedam do 10 dana ne možemo imati efekte. Po epidemiološkoj doktrini neophodno je da imate čak tri nedelje sprovođenje rigoroznih mera. Imaćemo isti stav i sutra, da bude intenzivno ograničenje, vrlo rigorozno za sve objekte s tim što će morati da se proceni da li će to biti do 14 ili 17 sati“, rekao je dr Tiodorović.

Kako je najavio verovatno nas sledećeg vikenda očekuje celodnevno zatvaranje i u subotu i u nedelju.

„Znam da se to mnogima neće svideti ali moramo da presečemo, da izdržimo barem sedam dana da bi situacija bila pod kontrolom i da bi mogli da živimo i radimo opuštenije“, objasnio je on.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar