Lekari iz Bosne stigli u Novi Pazar
Foto:Irfan Ličina/Nova.rs

Najveći broj inficiranih koronavirusom u Novom Pazaru tokom "drugog pika prvog talasa", zabeležen je dve nedelje nakon izbora odnosno 4. jula, kada je bilo preko 120 novoinficiranih, izjavio je danas direktor Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru Šefadil Spahić.

Spahić je na konferenciji za novinare predstavio grafikon sa kretanjem broja obolelih od kovida u Novom Pazaru od početka epidemije rekavši da su u prvom talasu, koji je trajao 41 dan, zaražene 153 osobe, odnosno prosečno četiri dnevno.

„Nakon toga smo imali period naglog skoka, što je trajalo 24 dana i tada je 660 osoba inficirano, što je prosečno 27 dnevno. Pik je bio 4. jula, kada smo u jednom danu imali preko 100 novoinficiranih“, rekao je Spahić.

Na grafikonu se vidi da je broj obolelih svakodnevno počeo da raste 9. juna, a da je nakon 4. jula naglo opao.

„U poslednjih 14 dana imamo 93 novootkrivena slučaja što nam govori da dolazi do blagog pada i stabilizacije epidemiološke situacije. Ipak, sledeće nedelje očekujemo određena kolebanja jer još uvek ima kliconoša“, dodao je Spahić.

Prema njegovim rečima, iz dana u dan raste broj osoba kod kojih su otkrivena antitela, ali da je još uvek nepoznato koliko dugo se ona zadržavaju u organizmu i štite ga.

Spahić je naveo da ima dovoljno PCR testova i da se dnevno na analizu šalje 180 briseva, što je višestruko više nego što to radi Kraljevo.

Direktor Zavoda za javno zdravlje je još jednom apelovao na sve građane Novog Pazara da se pridržavaju propisanih mera, da nose maske, održavaju distancu i izbegavaju kontakte.

Pozvao ih je i da se ne leče kod kuće, kako je rekao „na svoju ruku“, kao i da ne uzimaju velike količine antibiotika jer će time ugroziti zdravlje.

 

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare