Bojana Novaković i patrijarh Porfirije Foto: Twitter/Bojana Novakovic

Glumica i aktivistkinja Bojana Novaković objavila je na svom Tviter nalogu da je sa Patrijarhom Porfirijem razgovarala o eksploataciji litijuma u Srbiji, te da joj je njegov odgovor ulio veliku nadu.

Kako je Novaković napisala, ovog vikenda imala je priliku da razgovara sa Patrijarhom Porfirijem prilikom njegove posete Njujorku.

„Podelila sam sa njim svoju zabrinutost zbog pretnje od eksploatacije litijuma u Srbija i opasnosti koju predstavlja projekat Jadar koji je predložio Rio Tinto. Rizik i za opstanak naših ljudi i za životnu sredinu. Posebno smo se pozabavili zabrinutošću koju sam mu iznela u prošlogodišnjem pismu o lokalnoj crkvi i groblju i, što je najvažnije, poljoprivrednom zemljištu, šumama i jedinstvenoj prirodi koja je u opasnosti od miniranja“, napisala je Novaković.

PROČITAJTE JOŠ

Dodala je da je Patrijarh odvojio vreme da porazgovara s njom, te da joj je ono što joj je rekao ulilo nadu.

„Vera i nada su ključne u mom životu, u poslu koji radimo, i imperativ su u ekološkom pokretu u Srbiji danas. Nekad je naša nada slepa, kao pre dve godine kada smo sve ovo započeli, a ponekad tu nadu podržavaju, kao danas, oni koji nam toliko znače. Uzbuđena sam zbog nade koju mi je dao (Porfirije, prim. aut). Nestrpljivo očekujem njegov odgovor na naše pismo i radujem se njegovom daljem izlaganju o ovom pitanju“, zaključila je Novaković.

BONUS VIDEO Opozicija tražila ostavku Irene Vujović i pita gde su potpisi protiv iskopavanja litijuma

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar