Foto: Nova.rs, Privatna arhiva

"Nova" je objavila dokumenta EU o sastancima Unije sa kompanijom Rio Tinto koji su se desili nakon što je država odlučila da "stavi tačku" na projekat "Jadar". Tim povodom, ekološki aktivisti ocenjuju da ovi zapisnici potvrđuju da kompanija "punom parom nastavlja projekat protiv volje građana Srbije". Poruka koja iz doline Jadra stiže velikoj korporaciji je više nego jasna - kopajte litijum u Nemačkoj, tamo ga ima više.

Glumica Bojana Novaković iz ekološke mreže „Marš sa Drine“ ocenila je za portal Nova.rs da se Rio Tinto ponaša kao „država u državi“ i ističe da ova kompanija ne samo da aktivno planira da ostane ovde, već i zvanično deli svoju strategiju sa Evropskom unijom, dok građane Srbije ne obaveštava o tome.

„Ne bi me ni iznenadilo da je ovo prvi put da i srpska vlada čuje o ovim sastancima“, ocenila je ona.

Govoreći o dokumentima koje je „Nova“ ranije objavila o sastancima ove kompanije sa Evropskom komisijom, Novaković je navela da je ovo „zvanični dokaz da se srpski narod laže“.

„Naše ekipe aktivista, meštani, stručnjaci i civilno društvo ovo dokazuje od dana kada je počelo. Pružili smo ogromne količine dokaza od snimka razgovora, do ugovora, do kupoprodaje imovine. Sada imamo zvanična evropska dokumenta koja potvrđuju da Rio Tinto punom parom nastavlja projekat ‘Jadar’ protiv volje srpskog naroda“, rekla je Novaković za portal Nova.rs.

Ona je upitala zašto se održavaju sastanci anglo-australijske kompanije i delegacija EU o projektu koji je Vlada Srbije otkazala zbog pritiska srpskog naroda, kao i zašto se ova kompanija meša u lokalnu vlast i diskutuje o lokalnom referendumu.

Ekološki aktivisti kampuju ispred Predsedništva, Bojana Novaković Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

„Ako je sve po zakonu, onda neka Rio Tinto pokaže javnosti svoju novu strategiju“

„Zašto su zapisnici sa tih sastanaka, koji opisuju novu strategiju, više od 50 posto skriveni? Zašto Rio Tinto uopšte ima strategiju za ukinut projekat. Kompanija u ovim zapisnicima kaže da nastavljaju da rade na poverenju sa meštanima, i pruže podršku poljoprivrednim projektima, ‘pojačanim akcijama podrške lokalnim zajednicama’, ali zašto? Da li je Rio Titno sada postala humanitarna ili politička kompanija, koja brine za zdravlje i dobrobit srpskog naroda? Jednostavan odgovor na to je ne. Izgradnja „strategije zajednice“ znači da nemaju društvenu licencu za rudarenje“, istakla je Novaković.

„Ako je sve kako kažu po zakonu, i sve je u korist naroda, onda položite sve karte na sto, dajte nam da mi vidimo tu novu strategiju. Sada nema više dileme da se projekat u njihovoj perspektivi nastavlja, da su sve muke meštana opravdane“, poručila je Novaković.

Bojana Novaković Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Novaković demantovala Rio Tinta: Studija uticaja ne postoji

Na sastanku 14. februara kompanija je tvrdila da su „sve njihove procedure sprovedene uz zakonske uslove i da je Studija uticaja na životnu sredinu prošla dva kruga javnih konsultacija bez značajnih komentara“. Međutim, Novaković ističe da javnost u Srbiji nikada nije videla Studiju uticaja pošto „ona prosto ne postoji“.

„Ono što smo videli je Obim sadržaja, prvi korak u procesu ka studiji, koji je okačen na sajtu ministarstva 30.6.2021. U Obimu sadržaja, kompanija jasno kaže da se samo ‘odnosi na jedan deo celog projekta, tačnije na projekat podzemne eksploatacije’. Odredbe Direktive o proceni uticaja Srbije i EU ne mogu se izbeći tako što se projekti dele na manje projekte, a ne uzimaju u obzir njihov kumulativni uticaj na životnu sredinu“, rekla je Novaković za portal Nova.rs i dodala:

„Obim sadrzaja ne obuhvata preradu rude i finalne proizvode, kao ni hemijski i drugi tretman rude, ni planirana rešenja za tretman i odlaganje otpada. Nema opis tehnologije koja će se koristi za preradu, kako će se tretirati otpad, kakav je njegov karakter, sastav, lokaciju deponije ili bilo koju drugu informaciju u vezi sa tim. Ovo je odmah u suprotnosti sa regulativom EU koja zahteva da projekat bude predstavljen i ocenjen po njegovom kumulativnom efektu.“

Ona ističe i kako su ekološki aktivisti brigu oko nepoštovanja procedura podelili i sa Delegacijom EU u Beogradu prošle godine.

Foto: Nova.rs

„Kako je moguće da niko iz EU na sastanku sa kompanijom nije pomenuo da se ne poštuju regulative Unije. Što se tiče nedostatka ‘značajnih komentara’, javnost jeste ipak poslala komentare. Znam pošto sam ih slala i ja, slali su i Marš sa Drine i Ne Damo Jadar, RERI, Kreni Promeni i razne grupe civilnog drustva, kao i pojedinci uključujuci čak i moju mamu“, rekla je Novaković.

„Rio Tinto može da se sastaje sa kim hoće kao i do sad, sa nama neće…“

Marijana Petković iz Udruženja „Ne damo Jadar“ izjavila je za portal Nova.rs da će javnost Srbije u narednim danima biti obaveštena od strane Saveza ekoloških organizacija Srbije o daljim postupanjima zbog „konstantnog guranja prsta u oko narodu koji je rekao ‘NE’ litijumu na čitavoj teritoriji Srbije“.

Ona je istakla da je svaka kupovina zemlje u Nedeljicama „ugrožavanje i pretnja životima njih i njihove dece“.

Ugrožava nam se psihičko i fizičkog zdravlja, ocenjuje Petković i dodaje da se Srbija očigledno gura u dužničko ropstvo prema Rio Tintu.

„Rio Tinto može da se sastaje sa kim hoće kao i do sad, sa nama neće… Da su aktivni u evropskim institucijama znamo još od ranije jer aktivno pratimo medije koji su o tome izveštavali, i domaći i strani. Što se lokalne zajednice tiče, rudnika neće biti, jer našu saglasnost nemaju, a nemaju ni zemlju gde bi rudnik pravili“, izjavila je Trbović za naš portal i dodala:

Bojana Novaković i Marijana Petković Foto: Privatna arhiva

„Saglasnost za projekat ne može dati niko od zvaničnika sa kojima su se sastali, počev od Majka Širata, drugog sekretara u ambasadi Australije, ni Amerikanaca kenijskog porekla Stiven Ndegva, bivšeg direktora Svetske banke u Srbiji, niti Britanaca Alana Dankan, tadašnjeg državnog ministra za Evrppu i Ameriku, a ni Metju Palmera koji je od opoziciji zahtevao da ne pritiskaju oko projekta.“

Rio Tinto neka svoj projekat realizuje u Nemačkoj, gde ima više litijuma od Srbije

Ona je ocenila kako „svi bivši i svi sadašnji vlastodršci u Evropi i kod nas, zaboravljaju da je zemlja u privatnom vlasništvu srpskih seljaka, te da nije njihova“.

Petković je predložila da Rio Tinto svoj „savršeni projekat“, kako ga naziva generalni direktor ove kompanije, Jakob Stausholm, može da realizuje na primer u Nemačkoj koja, kako je kazala, svakako ima više litijuma od Srbije, pa je i profit veći.

„Prema poslednjem izveštaju Geološkog zavoda Sjedinjenih Država, srpski resursi litijuma predstavljaju samo 1,3 posto na planeti, naspram 23,5 odsto u Boliviji, 21 u Argentini ili 3 posto u Nemačkoj. Nama ne trebaju ni prljave kompanije, ne treba nam ni njihov novac, nama je najvažniji opstanak ove zemlje i naroda“, poručila je Petković.

Marijana Petković Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Narod Jadra vež živi zelenu agendu“

„U Evropi zakoni se moraju poštovati, a kako u Rio Tintu stalno ističu da baš sve rade u skladu sa zakonom, onda svakako neće imati nikakvih problema oko vađenja litijuma, po evropskim destinacijama“, dodala je ona.

Petković je ocenila da narod Jadra već „živi zelenu agendu“ i da je ovaj kraj najveće vodoizvorište čiste pijaće vode u Zapadnoj Srbiji.

„Za narod Srbije je to najveće bogatstvo, skuplje od litijuma, bora i svih ostalih minerala zajedno. To se čuva i brani životom. Narod Jadra ima zdravu hranu, vodu i zemlju, zelena brda i polja, potpuno smo održivi u ekonomskom smislu. To su resursi budućnosti. Kako kompanija gura projekat dalje ispod žita, kupovinom novog zemljišta, van zona, za projekat koji je poništen, mi na terenu osećamo novi pritisak i strah“, izjavila je naša sagovornica.

Podsetimo, list „Nova“ objavila je evropska dokumenta, iz kojih se vidi da su se ova kompanija i departmant Evropske komisije sastali najmanje tri puta nakon što je Vlada Srbije 20. januara ukinula Uredbu o prostornom planu projekta „Jadar“ i time, kako je premijerka Srbije Ana Brnabić rekla na konferenciji za novinare, „stavili tačku na Rio Tinto“.

***
BONUS VIDEO – Da li Rio Tinto u Gornjim Nedeljicama miruje? 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare