Foto: Nenad Lazić/Nova.rs

Antifašistički front 23. oktobar apeluje na javnost da se suprotstavi "podizanju spomenika ratnim zločincima u Novom Sadu".

Kako navode u saopštenju, oni su 4. oktobra podneli Zahtev za informacije od javnog značaja u vezi sa izgradnjom spomenika „Nevinim žrtvama 1944/1945“ godine, a za koji su, budući da nisu imali uvid u spisak žrtava, „opravdano posumnjali da se radi o ratnim zločincima iz Drugog svetskog rata koji su nakon oslobođenja Novog Sada i Vojvodine osuđeni od strane jugoslovenskih vlasti na smrt, zbog počinjenih ratnih zločina nad civilnim stanovništvom tokom rata“.

„Odgovor od Skupštine grada Novog Sada smo dobili 19. oktobra, i tom prilikom nam je dostavljen tekst inicijative Saveza vojvođanskih Mađara u vezi sa izgradnjom spornog spomenika koja je pokrenuta 2016. godine“, kažu antifašisti.

U tekstu inicijative Saveza vojvođanskih Mađara, kako ističu, stoji da je njihov predlog zasnovan na osnovu istraživanja „Komisije za tajne grobnice ubijenih posle 12. septembra 1944. godine“, na čijem se sajtu nalazi spisak žrtva kojima je namenjeno podizanje spomenika na uglu ulica 1300 kaplara i Ive Andrića (Liman 4), piše Moj Novi Sad.

„Svima nam je poznata činjenica da se na spiskovima Komisije za tajne grobnice koja od 2010. godine radi uz podršku Ministarstva pravde Republike Srbije nalaze i brojni osuđeni ratni zločinci koji su nakon oslobođenja osuđeni na smrt od strane jugoslovenskih vlasti. Ipak, odlučili smo da dodatno istražimo spisak, i uvidom u dosijee samo pojedinih lica na ovom spisku utvrdili smo da se na njemu nalaze pripadnici svih kolaboracionističkih formacija, okupatorskih vojnih snaga uključujući i njilaše i ustaše, kao i okupacione špijune agente potkazivače ali i osuđene razbojnike“, naglašava kolektiv Antifašističkog fronta 23. oktobar i dodaje:

„Takođe, na pomenutom spisku nalaze se i ratni zločinci osuđeni na smrtnu kaznu po presudama vojnih i civilnih sudova, a čija se krivica ne može dovesti u pitanje. Presude, saslušanja i istorijski izvori koji dokazuju njihovu odgovornost su publikovani i dostupni javnosti“.

Kao primere navode i učesnike i organizatore Racije u južnoj Bačkoj, kao i osuđene za brojne druge zločine počinjene tokom okupacije Novog Sada i Bačke:

• Batori Geza,(РКТГ-28594) potpukovnik žandarmerije, i komandant žandarmerijskih odreda koji su učestvovali u raciji 1942. godine.

• Zombori Đula, (РКТГ-28598*) upravnik okupacione policijske kapetanije u Novom Sadu i jedan od organizatora novosadske racije.

• Kremer Đula,(РКТГ-28591) član Gornjeg doma mađarskog parlamenta i jedan od organizatora racije 1942. godine.

• Mikloš Nađ,(РКТГ-54089) okupacioni gradonačelnik Novog Sada odgovoran za ratne zločine počinjene u gradu tokom okupacije.

• Jožef Heđi,(РКТГ-4483) pripadnik organa Kontrašpijunaže, lično je zlostavljao žrtve tokom racije 1942. godine.

• Milan L. Popović, (РКТГ-7159) zloglasni kolaboracionista i „predstavnik“ bačkih Srba u mađarskom parlamentu za vreme okupacije

Osim navedenih organizatora ratnih zločina, na spisku su i pojedini direktni počinioci od kojih se navode:

• Balog Imre,(РКТГ-22743*) tokom racije je lično ubijao civile. Priznao je da je lično ubijao decu bajonetom.

• Nađ Jelena,(РКТГ-7127) odgovorna kao podstrekač za ubistvo četiri člana porodice Crnje u Novom Sadu tokom racije 1942. godine.

• Radosavljević Lajoš, odgovoran kao podstrekač na zločine počinjene tokom racije u Novom Sadu u ulicama cara Dušana i Arse Pajovića

• Janoš Tot, učestvovao u masovnim ubijanjima i saučesnik u ubistvu 9 članova porodice Kolarov-Mašin iz Rumenačke ulice.

Kolektiv Antifašistički front 23. oktobar smatra da je podizanje spomenika ovim ratnim zločincima sraman potez gradske vlasti.

„Mišljenja smo da bi ukoliko bi spomenik bio podignut, on predstavljao sramotu za sve Novosađane i Novosađanke, kao i ruganje svim nevinim žrtvama fašističkog terora u Novom Sadu i Bačkoj. Zato pozivamo širu javnost da se suprotstavi podizanju spomenika, kako bismo zajedničkim snagama sprečili sprovođenje ovog sramnog čina“, zaključuju.

Gradska vlast je izradu spomenika naručila krajem prošle godine dok se sutra, 29. oktobra, u Upravi za građevinsko zemljište i investicije otvaraju ponude na ponovljenom tenderu za uređenje okoline spomenika i njegovo postavljanje na postament, saznaje Radio 021.

Podsećamo, Novosadske opozicione stranke su se više puta od 2016. godine usprotivile podizanju spomenika, navodeći da su se među „nevinim žrtvama“ našli i ratni zločinci.

Bonus video: Razbijanje prozora sedišta SNS u Novom Sadu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare