Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Sudbina studenata Arhitekture još uvek nije poznata, imajući u vidu da još nije zvanično potvrđena odluka Saveta ovog fakulteta o povećanju školarine sa 240.000 na 300.000 dinara.

Studenti Arhitektonskog fakulteta od ponedeljka protestuju nakon što je Savet ove obrazovne ustanove doneo odluku da im se školarina poveća.

Čitav sprat je oblepljen transparentima na kojima, između ostalog, piše „Mogao sam da upišem Harvard“, „Jedem paštetu da bih imao za maketu“.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Kako su sa Univerziteta u Beogradu potvrdili za Novu, 22. marta na Senatu bi trebalo da bude informacija o promeni cena školarine na 14 od ukupno 31 fakulteta u okviru beogradskog Univerziteta.

Takođe, dodaju da Senat ne odlučuje o školarinama, već to autonomno čine saveti fakulteta.

„Rektorat nema ingerencije na tom planu, samo prima informacije“, poručili su sa Univerziteta za Novu.

S druge strane, studenti poručuju da su bili na razgovoru kod rektora Univerziteta i da im je rečeno da da će probati da potraže zajedničko rešenje kako bi sve strane bile zadovoljne.

Kako je Isidora Zubović, studentkinja prodekan Arhitektonskog fakulteta, istakla u obraćanju medijima, do protestovanja studenata nije došlo „preko noći“.

„Studentski problemi i zahtevi za poboljšanje školovanja su u više navrata izneseni prethodnoj i sadašnjoj upravi fakulteta“, rekla je Zubović.

PROČITAJTE JOŠ

Problemi, kako je rekla, odnose se na nedostatak opreme za rad na fakultetu, odnosno nepostojanje maketarnice, print centra i knjižare.

Školarina ne predstavlja jedini trošak studenata, istakla je Isidora Zubović.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

„Od svakog od nas se očekuje da imamo laptop, da koristimo softvere čije nam licence nisu obezbeđene od strane fakulteta, da bismo ispunili predispitne i ispitne obaveze, da na nedeljnom nivou štampamo priloge, te na semestralnom nivou kupujemo materijale za makete“, istakla je Zubović.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Kako je dodala, u anketi koju je sproveo studentski parlament među studentima Arhitektonskog fakulteta, a putem zvaničnih fakultetskih kanala, moglo se videti da većina u samo jednom ispitnom roku potroši više od 150 evra na spremanje ispitnih radova.

BONUS VIDEO: Studenti u vrtlogu inflacije: Koliko košta diploma? – gosti Srđan Verbić i Ilija Todorović

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar