Zvezda
Foto: Marko Đoković/Starsport

Direktor FK Crvena zvezda Zvezdan Terzić najavio je modernizaciju stadiona “Rajko Mitić” kroz njegovu rekonstrukciju ili rušenje i uvođenje novih sadržaja i izjavio da se taj objekat nalazi na zemljištu koje je vredno oko 100 miliona evra. Ipak, sve osim obnove stadiona, Zvezda bi morala debelo da plati, jer se njen kompleks nalazi na zemljištu koje je u vlasništvu države i grada Beograda i do kojeg po važećim zakonima ne može da dođe besplatno. Osim sa firmom koja je u vlasništvu bivšeg savetnika Zorana Đinđića, problem predstavlja i to što Zvezda deli dve parcele sa preduzećem koja je u stečaju i do kojih će budući kupac objekata koji se na njima nalaze moći da dođe besplatno.

FK Crvena zvezda registrovan je na Ulicu Ljutice Bogdana 1a, a ceo njen kompleks, koji osim stadiona obuhvata i četiri pomoćna terena, ali i nekoliko objekata, po rečima Zvezdana Terzića, pokriva površinu od 16,5 hektara. Direktor tog kluba rekao je da tržišna vrednost zemljišta prelazi 100 miliona evra.

“Dugoročno smatram da moramo rešiti strateško pitanje naše lokacije, odnosno modernog stadiona i novog i većeg trening centra koji bi gradili na lokaciji blizu beogradskog aerodroma. Ceo prostor oko stadiona je mrtav i neiskorišćen kapital koji nije u funkciji razvoja našeg kluba. Duboko sam uveren da Crvena zvezda mora imati novi moderan stadion i da je održanje postojećeg statusa dugoročno neodrživo ukoliko želimo da se klub razvija. Klub aktivno radi na ispunjenju svih preduslova”, rekao je Terzić.

Pročitajte još

Ipak, sve osim zemljišta ispod stadiona Zvezda bi po važećim propisima morala ozbiljno da plati.

Naime, sudeći po podacima iz katastra, kompleks fudbalskog stadiona, okolnih terena i objekata koje koristi taj fudbalski klub i sportsko društvo, nalazi se na ukupno 11 parcela. Svih 11 je u državnoj svojini, a udeo u vlasništvu nekih od njih ima i grad Beograd. Sa druge strane, Zvezda tu ima samo pravo korišćenja.

Zvezdan Terzić Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Dve opcije za Zvezdu

Prema važećim zakonskim propisima, Zvezda bi samo do zemljišta ispod stadiona mogla da dođe besplatno. Sve ostalo ni morala da plati, budući da je reč o odruženju građana, a ne firmi u stečaju ili preduzeću u privatizaciji, kojima je omogućena besplatna konverzija.

“Oni bez države ništa ne mogu da grade. Ašov ne mogu zariju u zemlju. Sve osim zemljišta ispod stadiona moraće da plate, a to zemljište nije ono o kojem je govorio Terzić”, kaže Jovan Rajić, šef pravnog tima u organizaciji RERI.

On navodi da bi rešenje za Zvezdu (osim plaćanja zemljišta) moglo da bude donošenje leks specijalisa.

“Postoji mogućnost i da Zvezda i država ili grad Beograd sastave neki ugovor o zajedničkom ulaganju. Ali, sve je to sumanuto, dok se klubovi ne privatizuju. Da je klub privatni, onda bi moglo da se napravi javno-privatno partnerstvo, pa bi i država i klub imali korist”, zaključuje Rajić.

Firma u stečaju bi sve mogla da zakomplikuje

Zvezdi bi problem mogla da predstavlja i činjenica da pravo korišćenja na dve parcele, ukupne površine od 47.904 kvadrata ili blizu pet hekatara, deli sa još jednom firmom. Reč je o preduzeću “Novi rasadnici” koje je u stečaju. Sama činjenjenica da je u stečaju govori da će budući kupac njene imovine na tom zemljištu postati i njegov vlasnik i to bez dinara.

Ukoliko se to dogodi, a jednom izvesno hoće, moraće da bude sprovedena preparcelizacija ili će Zvezda od budućeg vlasnika morati da otkupljuje zemljište.

“Novi rasadnici” nisu jedina firma koja potencijalno predstavlja problem. Suvlasnik jedne od “Zvezdinih” parcela, ukupne površine od oko tri hektara, je privatna firma “Investec” čiji je vlasnik Zoran Janjušević, nekadašnji savetnik premijera Zorana Đinđića. Na njoj se nalazi manji deo fudbalskog terena, atletske staze, cela istočna tribina i manji deo severne i južne tribine. Takođe, na jednom delu te parcele nalazi se i deo pomoćnog terena na kojem treniraju fudbaleri Crvene zvezde.

Foto: FK Crvena zvezda

“Zvezda do zemljišta ne može za dž”

Janjušević je u izjavi za “Novu” rekao da deli vlasništvo nad jednom parcelom sa državom, na kojoj se nalazi stadion Crvene zvezde, ali je istakao da on nema nikakve veze sa samim stadionom.

“Nikakve dodirne tačke nemamo sa stadionom ni sa Zvezdom, čak smo imali probleme. Pisanije po novinama, u zlatno doba… Korisnici zemljišta su oni, država je vlasnik i firma ‘Investec’ je vlasnik”, rekao je on za naš list.

Janjušević je naveo da njihov deo parcele ima površinu 2.099 kvadrata, a objekat 1.295 kvadratnih metara. Kako je istakao, imao je probleme sa njima.

“Imali smo strašno… sa njima oko knjiženja, probleme, osporavali nam vlasništvo. Tvrdili da smo mi sport, a mi nikakve veze sa sportom nemamo… Tražili su da im na neki način dam saglasnost za njihove gradnje, registracije, za ovo, za ono. Mi smo tek sad podneli zahtev za izdvajanje parcele. Nećemo da imamo ništa sa njima, mi smo vlasnici, a oni korisnici. Oni moraju jednog da kupe od države zemljište, a ne mogu da dobiju za ‘dž’. Konverzija ne obuhvata sportske klubove”, ističe Janjušević.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare