Foto: TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Zoran Đorđević, v.d. direktora “Pošta Srbije”, vlasnik je četvorosobnog stana u strogom centru Beograda, koji još nije prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije. I dok njegova advokatica tvrdi da je reč o nekretnini iz nasledstva od prošle godine, na sajtu Katastra piše da postoji hipoteka nad tim stanom, te da je za njega Đorđević uzeo kredit od 160.000 evra i to još pre dve godine.

Autori: Sanja Radovanović, Andrija Lazarević

Prvi čovek „Pošte Srbije“ Zoran Đorđević već godinama unazad aktivan je na političkoj sceni Srbije, a upravo zahvaljujući politici i njegovoj Srpskoj naprednoj stranci došao je na čelo jednog od najvećih javnih preduzeća.

Kako je Nova.rs pisala, Đorđević je vlasnik četvorosobnog stana u strogom centru Beograda, tačnije u Ulici kraljice Natalije, koga još nema na spisku nekretnina koje je prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije.

U katastru piše da se stan nalazi na drugom spratu, „do ulice“, a kao zabeležba se navodi hipoteka. Đorđević je označen kao „hipotekarni dužnik“.

Foto: TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Navodi se i da je Đorđeviću odobren stambeni kredit po osnovu ugovora od 20. januara 2022. i to u iznosu od 160.000 evra.

Inače, rok otplate kredita koji je Zoran Đorđević podigao za stan je 214 meseci, dakle manje od 18 godina, sa promenljivom kamantom stopom, koju čine tromesečni euribor koji je u trenutku podizanja kredita bio u minusu, kao i bankarska marža od 2,69 odsto.

Iako se iz svega tog može zaključiti da je direktor Pošte Srbija kredit podigao za kupovinu stana u Ulici kraljice Natalije, na direktno pitanje Nova.rs za koji je stan uzeo zajam, Đorđevićeva advokatica Željka Petrović ponovo tvrdi da je pomenuti stan, prvi čovek Pošte nasledio na osnovu ostavinskog rešenja koje je postalo pravosnažno tek 2023. godine.

kredit, banka, novac, keš, pare
Foto: Shutterstock

„Nekretnina će blagovremeno biti prijavljena u skladu sa članovima zakona Republike Srbije“, navodi se u odgovoru za naš portal uz prethodnu konstataciju da Đorđević uvek uredno i blagovremeno svoju imovinu i prihode.

Dakle, nema odgovora na pitanje o kreditu od 160.000 evra.

Foto: Shutterstock

Podataka o kupovini stana iz 2022. ili onih o nasledstvu u 2023, kako tvrdi advokatica Đorđevića, još nema u registru o imovini i prihodima na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije, kojoj su javni funkcioneri dužni da prijave svaku promenu imovinskog stanja.

Naš portal pitao je Agenciji za sprečavanje korupcije je povodom slučaja Zorana Đorđevića. U odgovoru Agencije navodi se da rok za podnošenje vanrednih izveštaja zbog bitnih promena o imovini i prihodima javnih funkcionera u prethodnoj godini ističe 15. maja 2024. godine.

Zoran Đorđević Foto: TANJUG/ VLADIMIR SPORČIĆ; Shutterstock

„Nakon što izvrši prethodne provere, Agencija će doneti odluku da li ima osnova za pokretanje vanredne provere tačnosti i potpunosti podataka iz izveštaja Zorana Đorđević, v.d. direktora JP „Pošte Srbije“ Beograd, u skladu sa odredbama člana 75. Zakona o sprečavanju korupcije“.

U odgovoru su naveli i da im je Đorđević do sada redovno podnosio Izveštaje o imovini.

„U skladu sa podnetim izveštajima o imovini i prihodima javni funkcioner Zoran Đorđević tokom 2022. godine nije sticao pravo svojine na nepokretnostima“, navodi se u odgovoru.

Šta je sve prijavio Đorđević?

Nepokretnosti koje je Đorđević kao javni funkcioner prijavio Agenciji su dve kuće od po 150 i 86 kvadrata, od kojih je polovinu veće nasledio, kao i dve nasleđene parcele građevinskog zemljišta. On je poslednji izveštaj Agenciji podneo u februaru 2023.

PROČITAJTE JOŠ

Kako se vidi u Katastru, Đorđević poseduje parcelu u Grockoj, površine 1.951 kvadrat, koju deli sa još dve osobe, a suvlasnik je još 11 parcela ima u Malom Mokrom Lugu.

Nad još devet parcela na istoj lokaciji ima pravo korišćenja.

Takođe u Malom Mokrom Lugu, Đorđević je suvlasnik kuće od 170 kvadrata, a držalac je objekta površine 41 kvadrat, koji je izgrađen bez dozvole.

Novac dinari Foto:Shutterstock

Iz izveštaja Agencije vidi se da, kada je u pitanju pokretna imovina, Đorđević poseduje automobil „mercedes A180“, 2019. godište, koji je dobio na poklon. Od koga, ni to nije poznato.

Inače, u Agenciji se navodi da je od 2021. godine Đorđevićeva plata 248.325 dinara.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare