Klub poslanika Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Klub poslanika na Dedinju, u čiju rekonstrukciju, nadogradnju i opremanje je država nedavno uložila oko šest miliona evra, više nije na listi reprezentativnih objekata. Naime, Vlada Srbije nedavno je promenila Uredbu o nepokretnostima za reprezentativne potrebe i iz tog dokumenta izbrisala član 8 koji se odnosi upravo na objekat u Tolstojevoj 2.

Nakon više od 10 godina država je obnovila i nadogradila Klub poslanika, objekat koji je izgrađen u vreme bivše Jugoslavije i u koji je mogla da ulazi samo elita. Do nedavno on se nalazio na spisku objekata za reprezentativne potrebe i imao je status rezidencijalno – ugostiteljskog objekta.

Međutim, Vlada Srbije je na sednici koja je održana 14. marta izmenila Uredbu i izbrisala član 8 u kom se pominje Klub poslanika. U tom članu je pisalo da se ta zgrada koristi “za pružanje ugostiteljskih usluga za potrebe državnih organa, za održavanje sastanaka, organizovanje koktela, svečanih ručkova i večera, kao i za pružanje drugih reprezentativnih usluga u okviru pratećih sadržaja tog objekta”.

Klub poslanika Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

U toj uredbi bilo je precizirano i šta sve treba da sadrži zahtev za korišćenje tog objekta, kao i kome se on podnosi.

Tog člana međutim više nema, a Klub poslanika izbrisan je i iz člana 5, gde je bio pobrojan među sedam reprezentativnih zgrada. Samim tim Klub poslanika izgubio je status reprezentativnog objekta. Zašto se više ne nalazi na toj listi, nije precizirano.

Kako je “Nova” nedavno objavila, Klub poslanika u Tolstojevoj ulici nedavno je rekonstruisan, a u njega je uloženo 593.979.001 dinara ili oko 5,1 milion evra. Taj posao dobile su četiri firme na čelu sa „Urbanpro inženjeringom“.

Za opremu i nameštaj blizu 900.000 evra

Ovde nije kraj troškovima za objekat u Tolstojevoj 2, jer je velika suma izdvojena i za nabavku nameštaja i kuhinjske opreme. U te svrhe, preko Uprave za zajedničke poslove republičkih organe, prema ugovoru sklopljenom krajem 2023, potrošeno je 99.952.119 dinara ili oko 853.000 evra. Kako je navedeno u Odluci za dodelu ugovora, i ovde je posao dobila firma Urbanpro inženjering, a sa njom i Fimas.

Klub poslanika Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Klub poslanika nalazi se u Tolstojevoj ulici na Topčiderskom brdu. Ovaj objekat izgrađen je 1963. godine, a pre ove rekonstrukcije, obnavljan je, prema pisanju medija, između 2011. i 2012. godine.

Sam klub ima površinu od 1.568 kvadrata, a nalazi se na parceli od 1,5 hektara. Deo tog kompleksa su i dva teniska terena, parking, pomoćni objekat sa svlačionicama…

Brnabić će morati da ode iz Jovankine vile

Na listi reprezentativnih objekata Republike Srbije nalazi se vila “Bokeljka” u Tolstojevoj 2a, koju koristi predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Tu je i vila “Mir” u kojoj je Slobodan Milošević proveo poslednje dane pred hapšenje, kao i velelepni objekat u Bulevaru kneza Aleksandra Karađorđevića (Jovankina vila) u kome živi Ana Brnabić. U rekonstrukciju te zgrade uloženi su milioni evra, a javnost do danas nije obaveštena o kojoj tačno se cifri radi.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

To su inače objekti koji imaju status rezidencijalnih, a to znači da mogu da ih koriste predsednik Republike i predsednik Vlade, kao i strani predsednici država ili vlada.

Sudeći po ovom dokumentu, kada Brnabić bude izabrana za predsednicu Skupštine, ona bi morala da se iseli iz Jovankine vile. To bi trebalo da učini u roku od šest meseci.

Kada je reč o reprezentativnim zgradama koje se koriste za reprezentativne potrebe državnih organa, funkcionera i lica koja predstavljaju Republiku Srbiju – ima ih ukupno pet. U jednoj živi Tomislav Nikolić. Ona se nalazi u Užičkoj 23 i ranije je bila namenjena predsedniku Republike.

Na spisku je još kompleks u Užici od 11 do 15, zatim vila u Mihaila Mike Jankovića broj 8 i letnjikovac Obrenovića na Plavincu, kao i Kraljeva vila u Topoli.

BONUS VIDEO „Beograd na bombi“: Zgrada Generalštaba sve izvesnije ide u ruke američke kompanije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare