Foto: Vesna Lalic

Sudeći po nezvaničnim informacijama, aktuelna premijerka Srbije Ana Brnabić više neće obavljati funkciju šefice Vlade, već će preći na mesto predsednice Skupštine Srbije. U tom slučaju, ona bi morala da se iseli iz državne vile na Dedinju u kojoj je nekada boravila Titova udovica Jovanka Broz. Tako bar nalažu važeći propisi, koji se, doduše, mogu promeniti, što se već desilo u slučaju bivšeg predsednika države, Tomislava Nikolića.

Prema informacijama Nova.rs, Brnabić će, uprkos tome što će preći na funkciju predsednice parlamenta, zadržati pravo na boravak u državnoj vili.

„Za nju se govorilo da će napustiti Srbiju, ali ona to ne želi. Njena namera je da ostane u rezidenciji na Dedinju. Nju tek čekaju razgovori sa Vučićem i dogovor o tome šta će dalje raditi. Najizvesnije je da će dobiti mesto predsednice Skupštine Srbije. Na kraju je važno reći da je sve u rukama Vučića, iako trenutno sve ukazuje na ovakav epilog. Ne bi bio prvi put da on naprečac promeni odluku i da sve u stranci iznenadi nekim drugim rešenjima i nekim novim ljudima”, rekao je naš izvor.

Pročitajte još...

Jovankina vila u važećoj uredbi određena je kao rezidencija, što znači da mogu da je koriste samo premijer i predsednik države. Međutim, kao u slučaju Tomislava Nikolića, uredba može da bude promenjena i taj objekat na Dedinju bude dat na korišćenje predsedniku Skupštine.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Podsetimo, Brnabić inače u svom vlasništvu već ima stan na Dedinju, površine od čak 328 kvadrata. Pre nego što se preselila u vilu, ona je govorila da ona o selidbi ne odlučuje.

“Preseliću se ukoliko bezbednosne službe procene da je to potrebno“, govorila je ona dok je još živela u svom stanu.

Kako se preselio Toma i šta može da uradi Ana 

U slučaju da ipak poželi da ostane u Jovankinoj vili, ne treba isključiti ni mogućnost da se pribegne receptu koji je primenjen u slučaju Tomislava Nikolića i promeni Uredbe o nepokretnostima za reprezentativne potrebe.

Nikolić je kao šef države pet godina živeo u predsedničkoj vili u Užičkoj 23. Nakon isteka mandata Nikolić se iz te vile nije iselio i praktično je nezakonito živeo u njoj, sve dok Vlada nije promenila pomenutu uredbu.

Tako je objekat u Užičkoj 23 koji imao status rezidencije za predsednika države određen „za boravak i reprezentativne potrebe predsednika Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinomi (što je Tomislav Nikolić) i prijem i boravak stranih gostiju Republike Srbije u okviru te saradnje“.
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Na raspolaganju i dva reprezentativna objekta

Ako Ana Brnabić bude postavljena na neku drugu visoku državnu funkciju, Vlada joj može dati na korišćenje neki novi objekat, koji ima status “reprezentativnog”.

U Uredbi o nepokreznostima za reprezentativne potrebe piše da u Beogradu takvu oznaku ima vila u Botićevoj 8 i kompleks u Užičkoj od 11 do 15. Nije poznato čemu sada služe ti objekti i u kakvom su stanju. U pomenutom dokumentu piše da, osim za funkcionere, oni mogu da služe i za reprezentivne potrebe državnih organa i lica koji predstavljaju Srbiju.

BONUS VIDEO: Kako izgleda kad Brnabić pokuša da bude duhovita

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare