Klub poslanika Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Nakon više od 10 godina, država je odlučila da rekonstruiše i nadogradi objekat u koji i sada može da zalazi samo “elita”. Tako je nedavno završena obnova Kluba poslanika, koji ima status ugostiteljsko-rezidencijalnog objekta, a za to je iz budžeta države izdvojeno oko 5,1 milion evra. Samo za nameštaj i kuhinjsku opremu dodatno je uplaćeno oko 853.000 evra.

U Klub poslanika, koji je izgrađen na Topčiderskom brdu još u vreme bivše Jugoslavije, malo ko je mogao da zalazi. Nekad su se tamo družile elite SFRJ, a sada aktuelna, neka nova politička i poslovna elita.

Krajem 2022. raspisan je tender za njegovu obnovu, a posao vredan 593.979.001 dinara ili oko 5,1 milion evra dobila su četiri firme na čelu sa Urbanpro inženjeringom, koji je na istom projektu dobio posao i nabavke nameštaja i kuhinjeske opreme, iako je njena delatnost izgradnja objekata.

Vlasnik Urbanpro inženjeringa je Goran Babić, a u rekonstrukciji Kluba poslanika učestvovale su još tri firme – Teming Electrotechnology, Elkoms i Telming System.

Poverljivost posla, bezbednosne provere

Sve detalje o samoj obnovi nije bilo moguće videti na sajtu Portala javnih nabavki, a preduzeća koja su bila angažovana morala su da potpišu izjavu o poverljivosti.

Ovde nije kraj troškovima za objekat u Tolstojevoj 2, jer je velika suma izdvojena i za nabavku nameštaja i kuhinjske opreme. U te svrhe, preko Uprave za zajedničke poslove republičkih organe, prema ugovoru sklopljenom krajem 2023, biće potrošeno 99.952.119 dinara ili oko 853.000 evra.

Klub poslanika Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Kako je prethodno navedeno, i ovde je posao dobila firma Urbanpro inženjering, a sa njom i Fimas.

U priloženoj dokumentaciji ne pobraja se nameštaj koji će biti isporučen u Tolstojevu 2, niti oprema, već sam potrebni sertifikati. Takođe, piše i da u toku od tri dana od zaključenja ugovora angažovane firme treba da dostave podatke o licima i vozilima koja će biti angažovana na realizaciji ugovora, u skladu sa zahtevima MUP-a, a radi bezbednosne provere.

Ni ovde se spisak troškova ne završava. Za celi ovaj projekat potrošeno je još oko 7,7 miliona dinara.

Klub poslanika Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Krajem 2022. za posao tehničke kontrole rekonstrukcije Kluba poslanika posao su dobile još tri firme i to Beo potez, Inženjering plus projekt i Beo baltd Inženjering. Njima je plaćeno, prema ugovoru, još 2.278.752 dinara.

Takođe, dodatno je plaćeno angažovanje stručnih lica, a za taj posao angažovani su Igor Grmuša PD, Multitek Elektronik, Almis company i Grming.

Kompleks sa teniskim terenima

Klub poslanika nalazi se u Tolstojevoj ulici na Topčiderskom brdu. Ovaj objekat izgrađen je 1963. godine, a pre ove rekonstrukcije, obnavljan je, prema pisanju medija, između 2011. i 2012. godine.

Sam klub ima površinu od 1.568 kvadrata, a nalazi se na parceli od 1,5 hektara. Deo tog kompleksa su i dva teniska terena, parking, pomoćni objekat sa svlačionicama…

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare