Foto:EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Stranka Zajedno ocenila je danas da ukidanje carine za uvoz prasadi do 50 kilograma, ne nudi trajno rešenje i ne ide u korist srpskih poljoprivrednika.

Ova stranka je ocenila da je za „trenutno loše stanje u poljoprivredi“, naročito kada je u pitanju stočarstvo zaslužan „isključivo dosadašnji (ne)rad Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

„A sada je doneta ova mera kako bi se pomoglo klaničarima, a sve opet na propast srpskog domaćina, i na štetu države od milijardu dinara“, poručuju u saopštenju stranke Zajedno.

Kako u stranci Zajedno navode, obnavljanje stočnog fonda u Srbiji jeste neophodno, međutim na ovaj način se „opet marginalizuje srpski poljoprivrednik, a u fokus se stavljaju veliki klaničari“.

„Umesto ovakve vrste pomoći, srpskom poljoprivredniku, uzgajivaču svinja potrebno je pomoći na drugačiji način, odnosno kroz podsticaje pri čemu bi se oni na primer povećali za priplodne krmače sa 15.000 na 25.000 dinara, a za svinje sa 1.000 na 2.000 dinara. Jedino bi na taj način država stavila do znanja da želi i hoće da pomogne srpskom poljoprivredniku“, navela je stranka Zajedno.

U ovoj političkoj organizaciji su istakli da Srbija treba da bude zemlja izvoza, jer ima, kako su naveli, potencijal i vredne ljude na selu.

Međutim, (Srbija) postaje zemlja uvoza mesa, mleka i drugih poljoprivrednih proizvoda, ističu u stranci Zajedno.

„Apsolutno nisam iznenađena ovom merom koja je doneta, jer već duži vremenski period pričam da su Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva potrebni stručni ljudi, koji imaju znanja, ali i kontakta sa srpskim poljoprivrednicima kako bi znali koji su problemi prisutni na terenu, i kako da ih na najbolji način reše“, ističe u saopštenju dr Jelena Kalajdžić.

„Klaničarima je ovo odlična stvar. Međutim, naš poljoprivrednik neće moći biti konkurentan na tržištu, i ne može da parira tim cenama kada on prozvodi svoje prase. Neće više postojati uzgajivači priplodnih krmača, uništava se proizvodnja u Srbiji, prasad ćemo samo uvoziti. Vidim da je to mera za jednu godinu. U kojoj ozbiljnoj državi se prave jednogodišnji planovi za bilo šta, a ne za ovako ozbiljnu granu poljorpivrede? Srpski domaćin nije ključan Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Sve ovo rezultiraće lošijom hranom koju će naši građani Srbije jesti“, dodala je ona.

Stranka Zajedno ističe da već dugo ukazuju na probleme, ali ih „niko ne čuje, ili ne želi da ih čuje“.

„Tražili smo povećanje subvencija po hektaru, povećanje regresa za đubrivo, gorivo bez akcize i bez pdv-a. Pričali smo o problemima u mlekarstvu, došlo se do toga državljani Srbije piju poljsko mleko. Sistemski se uništava poljoprivreda u Srbiji“, navodi se u saopštenju.

***

BONUS VIDEO – Boranin izmislio mašinu koja od svinjskog izmeta stvara pelet visoko kalorične vrednosti

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar