Miroslav Aleksić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Šef poslaničke grupe Narodne stranke u Skupštini Srbije Miroslav Aleksić izjavio je danas da je "potpuno skandalozno" da ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković ulazi u novu godinu ukidanjem carina na uvoz prasadi i svinja i to istovremeno obralaže kao "veliku pomoć poljoprivrednicima kako bi se nadomestio manjak na tržištu Srbije".

„Trgovci će sada nesmetano moći da uvoze svinje u Srbiju na štetu naših seljaka i da tako unište i ovo malo proizvođača koji su opstali. Vlast preko leđa seljaka održava socijalni mir uvozom jeftinog mesa iz inostranstva. Režim Aleksandra Vučića prezire srpskog seljaka, jer niko ko misli dobro svom narodu i svojoj državi ne bi radio ovako pogubne stvari“, rekao je Aleksić.

Aleksić je istakao da Narodna stranka zahteva da se domaćim proizvođačima svinja hitno obezbedi posebna finansijska podrška kroz podsticaje, kao i da se ukinu monopoli i kontrolišu trgovci.

„Tako bi se zaštitili domaći proizvođači i na tržištu bi se obezbedilo dovoljno svinjskog mesa proizvedenog u Srbiji“, naveo je Aleksić, koji se bavi poljoprivrednom proizvodnjom u Trsteniku.

Aleksić je dodao da je neophodno u najskorijem roku stvoriti uslove za vraćanje carina kao zaštitne mere u korist srpskih poljoprivrednika.

„Ukidanje carina na uvoz prasića i svinja je još jedan u nizu poteza Vučićevog režima koji godinama unazad sistematski uništava srpske poljoprivrednike. Potpuno sumanutom poljoprivrednom politikom, koja zapravo ni ne postoji u poslednjih deset godina, prvo su uništili domaće proizvođače svinja, a sada je Vlada Srbije ukinula i carinu na uvoz“, rekao je Aleksić.

Aleksić je naveo da, nažalost, osim proizvođača svinja to čeka i sve druge grane poljoprivrede.

„Srbija isključivo zbog odluka Vučićevog režima danas postaje uvoznik hrane umesto da bude izvoznik i da milion i po ljudi koji se bave poljoprivredom mogu da žive pristojno od svog teškog rada“, zaključio je Aleksić.

***

BONUS VIDEO – Bez poljoprivrede nema života a studenti beže od poljoprivrednih fakulteta

Komentari

Svi komentari (0)