Aleksandar Vučić na televiziji Pink Foto:Screenshot/TV Pink

U Beogradu će zbog izložbe EXPO 2027 morati da bude izgrađeno 120-130 hotela jer se očekuje 2,6 miliona gostiju, rekao je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Kod Surčina „biće izgrađen sajamski prostor koji će biti među dva najbolja u Evropi i ostaće Beogradu“, rekao je Vučić za TV Pink.

Dodao je da će do te specijalizovane međunarodne izložbe kod Surčina biti izgrađen i Nacionalni stadion koji će biti „lepotica“, lepši od „Alijans arene“ u Minhenu, procenio je on.

Očekuju se veće plate

Vučić je izjavio večeras da je poslednja vest da Srbija, posle prvih 10 dana jula, ima 2,279 milijardi evra stranih direktnih investicija, što je više nego prošle, rekordne godine.
„Ako tako nastavimo imaćemo oko 4,5 milijarde evra stranih direktnih investicija, što će biti najuspešnija godina“, rekao je Vučić gostujući na TV Pink.

Na pitanje da li je rat u Ukrajini usporio dolazak stranih investitora, Vučić kaže da nema sumnje da jeste, ali se to ne vidi u brojevima, ali je to, kaže, zahvaljujući delimično i rezultat minulog rada.

„Biće novih fabrika, imamo mesta u kojima to nismo radili gde nismo otvarali fabrike. Biće dobrih stvari“, najavio je predsednik.

Kaže da će „novčanici biti puni ako ne bude nekih nepredviđenih okolnosti“.

„Ja se nadam da će do marta makar da dođe do primirja u Ukrajini jer bi to značilo ogromno olakšanje za celi svet“, rekao je Vučić i objasnio da bi to svima u svetu odgovaralo.

Kada je reč o povećanju plata, Vučić je kazao da već od 1.septembra prosvetnim radnicima i studentskom učeničkom standardu, negovateljicama ali i medicinskim sestrama i tehničarima rastu plate za 5,5 odsto.

Kako je dodao, od oktobra rastu i penzije za 5,5 odsto, a zatim za još 14,6 odsto od 1.januara, a kumulativno je to preko 20 odsto.

„I to će biti ubedljivo najveća penzija u istoriji Srbije“, rekao je Vučić.

Dramatično veće plate će imati specijalci u Vojsci Srbije, a tu je pomenuo i Vojno-tehnički institut.

„To su ogromne razlike u platama, živeće neuporedivo bolje. To moramo da uradimo i za Žandarmeriju, za sve naše specijalizovane jedinice koje čuvaju našu zemlju“, rekao je Vučić.

Vučić je kazao da će od nove godine ili nešto pre u zavisnosti koliko para budemo imali biti povećanje za sve u javnom sektoru, a tad aće se pregovarati i o povećanju minimalne zarade.

Upitan da li će biti novca da se završe svi započeti projekti, kaže da je to veliko, važno i teško pitanje.

„Upravo sam vam zato rekao da brinem za budžet za sledeću godinu. Nemamo mi problem sa likvidnošću, sa solventnošću, sa nivoom javnog duga. Novca imamo skoro 5 milijardi evra na računu. Mnogo bogatije zemlje i veće nemaju toliko keša na računu. Vi kada biste oduzeli 4 milijarde od našeg javnog duga naša stopa javnog duga bila bi ispod 40 odsto, bili bismo u tri najbolje zemlje u Evropi“, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, stanje što se tiče novca je dobro, reserve zlata su nam najvće u istoriji na 38,5 miliona tona.

Ističe da se od velikih projekata radi sve, navodeći da će i sutra obilazati puteve.

„Nismo odustali ni od jednog od tih projekata, sad verujem i nadam se da ćemo imati snage da nastavimo sa tim I da će život da nas tera da idemo dalje“, rekao je Vučić.

Vučić je kazao da će ljudima koji su prevareni i kojima je rečeno da će sve biti u redu, a sad žive u kućama i stanovima gde ne mogu da se priključe na struju i da koriste druge komunalne usluge državne pomoći, kako veruje, do septembra.
***

BONUS VIDEO: Okupljeni ispred zgrade policije skandiraju – Vučiću odlazi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare