Foto:Ana Paunković/FoNet; EPA-EFE/ANDREJ CUKIC; Krik.rs; Vesna Lalić/Nova.rs; Boško Karanović; M.K./ATAImages; BIRN

U Srbiji su se smenjivale vlasti i ideologije, zvanični lideri i nezvanični moćnici, ali je vila na Dedinju ostala večiti simbol kojim su mnogi želeli da pokažu da nešto znače na političkoj ili ekonomskoj mapi zemlje. Ovo elitno naselje, koje se smatra jednim od najlepših i najšumovitijih delova Beograda, danas je dom mnogim zvučnim imenima naprednjačkog doba - od Tomislava Nikolića i Ane Brnabić do čuvenog kosovskog poslovnog dueta Milana Radoičića i Zvonka Veselinovića.

Tomislavu Nikoliću se toliko dopalo Dedinje da i posle odlaska sa predsedničke funkcije nije hteo da napusti taj deo Beograda. On se skućio u državnoj vili, nekad rezidenciji predsednika Republike, u Užičkoj ulici, koja ima više od 300 kvadrata.

vila Tomislava Nikolić Foto:googlemaps

Kako je ranije rečeno za Insajder, iz državnog budžeta mu plaćamo komunalne troškove u iznosu većem od 3.400 evra.

U državnim vilama o trošku građana

Da li će se iz Jovankine vile iseliti Ana Brnabić, tek ćemo da vidimo. Ona se u to tek rekonstruisano luksuzno zdanje, takođe na Dedinju, uselila kada je po drugi put postala premijerka i ta vila određena je za rezidenciju u kojoj živi predsednica Vlade.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Budući da je sada na čelu Skupštine Srbije, iz nje bi morala da se iseli, a krajnji rok je septembar ove godine.

Na Dedinju je u Ulici Jevrema Grujića bila i dugogodišnja adresa potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vulina. Naime, kako je Nova.rs već pisala, u pitanju je vila koja je pripadala Ministarstvu odbrane i u njoj su godinama živeli ministri odbrane, pa tako i Dragan Šutanovac i Bratislav Gašić.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Međutim, ona je, kako je naš portal objavio pre dve godine, u privatnom vlasništvu, ali je, sudeći po podacima sa sajta Agencije za sprečavanje korupcije, Vulin nastavio da živi u njoj i posle odlaska sa mesta ministra vojnog i kada je preuzeo resor policije.

Vila „Bokeljka“ Foto:Vesna Lalić

Na Dedinju, iako se, prema javnosti dostupnim informacijama, često boravi i predsednik države Aleksandar Vučić. Zvanično mu je adresa u Belvilu, gde u svom vlasništvu ima garsonjeru, ali i te kako koristi vilu „Bokeljku“, jednu od najluksuznijih rezidencija.

Čuveno beogradsko naselje je milo i Miloradu Dodiku, predsedniku Republike Srpske, a njegovu kupovinu vile na Dedinju istraživalo je čak i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

Vila Milorada Dodika na Dedinju Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Naime, vilu je Dodik kupio u maju 2007. godine za 750.000 evra i kako tvrdi novac je obezbedio iz kredita u „Pavlović banci“. Međutim, Tužilaštvo BiH je 2015. godine pokrenulo istragu da utvrdi odakle Dodiku novac, pošto je, kako su naveli, kredit podignut godinu dana nakon kupovine. Dodikovi oponenti više puta su upozoravali da taj predmet godinama „čami“ u nekoj fioci u Tužilaštvu.

Komšije Petrović, Radoičić i Veselinović

Jedna od najnovijih informacija u nečemu što bi moglo da bude svojevrsni urbanistički bilten Dedinja je da je biznismen Nikola Petrović, kum predsednika Srbije Aleksandra Vučića, proširio svoje carstvo na toj lokaciji. Petrović je, kako je objavio BIRN, na javnoj licitaciji kupio parcelu Grada Beograda od 799 kvadratnih metara za 840.000 evra.

Foto: BIRN

Inače, Petrović je pre toga u martu ove godine postao vlasnik dve parcele od skoro četiri hiljade kvadrata, u neposrednoj blizini njegove odranije poznate dedinjske vile. Uz te Petrovićeve parcele, nalaze se placevi Milana Radoičić i Ljiljane Božović, supruge Zvonka Veselinovića i na njima se grade objekati od kojih bi svaki trebalo da ima površinu veću od 1.500 kvadratnih metara.

Tešić i Alabar pazarili kuće od države

U komšiluku je i Slobodan Tešić, trgovac oružje i biznismen blizak Srpskoj naprednoj stranci, koji je zdanje u Maglajskoj ulici, kako je već pisala Nova.rs, najpre iznajmljivao od DIPOS-a, državne direkcije za upravljanje rezidencijalnim objektima, da bi ga zatim kupio od države.

Foto:Googlemaps

Vila je u trenutku prodaje imala površinu od 625,7 kvadrata, sastojala se od dvoetažnog višesobnog stana, u prizemlju i na spratu, garaže, kao i pomoćnih objekata.

Vlasnik državne vile, i to u Užičkoj ulici, postao je još jedan biznismen blizak naprednjacima, čije je ime obavijeno velom tajne. U pitanju je Muhamed Alabar, poznat kao jedan od prvih investitora projekta “Beograd na vodi”. Zdanje u državnom vlasništvu, kako je svojevremeno objavila Nova.rs, prodato je Alabarovoj firmi „ANH Holding Limited“, a cena transakcije je za javnost ostala tajna.

Carstva Mitrovića, Karića i Miškovića

Na Dedinju je svoje medijsko carstvo još početkom dvehiljaditih ustoličio i vlasnik Pinka Željko Mitrović. On i njegova supruga su, između ostalog, u tom naselju pazarili kuću, koja je u godini kupovine, 2019. postigla rekord kao najskuplje prodata nekretnine. Cena je bila 4,5 miliona evra, zdanje se pre prodaje vezivalo uz ime kontroverznog biznismena Stanka Subotića.

Foto: Nova.rs

Dedinjske ulice krase brojne vile, državne rezidencije i diplomatsko-konzularna predstavništva. Tako samo u Užičkoj ulici vlasnišvo nad kvadratima ima i Srpska pravoslavna crkva, Kraljevina Švedska, Vlada SAD, kao i države Irak, Katar i Gana.

U Užičkoj ulici su i kuće Miroslava Miškovića i njegove kćerke Ivane Mišković Karić, dok Karići, porodica Ivaninog muža, poseduju više velelepnih zdanja na Dedinju.

Interesnatno da je Zoran Karić, rođeni brat mnogo poznatijeg Bogoljuba, tokom 2021. godine kupio vilu u Tolstojevoj ulici, koja je nekada bila u vlasništvu bivšeg predsednika Slobodana Miloševića, a pre Karića njen vlasnik je bio nekadašnji košarkaš Nikola Peković.

Bonus video

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare