Foto:TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE; Vesna Lalić/Nova.rs

Vila na Dedinju koja je pripadala Ministarstvu odbrane, a u kojoj su živeli i nekadašnji ministri Bratislav Gašić i Dragan Šutanovac, sada je u privatnom vlasništvu. Nije poznato kada je ova vila prodata ili otuđena, a sudeći prema zvaničnim podacima sa sajta Agencije za sprečavanje korupcije i onom što je ekipa “Nove” videla na terenu, u njoj i dalje živi Aleksandar Vulin.

Vila u Jevrema Grujića na Dedinju kupila je država još 2002. godine i to za rešavanje stambenih potreba generala Nebojše Pavkovića. On se međutim u nju nikad nije uselio.

Ovaj objekat u poslednjih 15 godina koristili su ministri odbrane, a poslednji u nizu bio je Aleksandar Vulin. Iako je tom vilom raspolagalo Ministarstvo odbrane, prema podacima Agencije za sprečavanje korupcije u njoj i dalje živi Vulin, iako je u međuvremenu postavljen na funkciju ministra unutrašnjih poslova.

Da u njoj i dalje boravi neki državni zvaničnik, uverili smo se na licu mesta. Ispred tog objekta na Dedinju postavljena je kućica sa obezbeđenjem, a na krov vile okačena je i zastava Srbije.

Neobično je, međutim, što je vlasnik te vile sada privatno lice. Na sajtu Katastra nepokretnosti, piše da je reč o objektu u privatnoj svojini i da je njegova vlasnica izvesna Svetlana Jovanović. Sudeći po pisanju medija iz 2002, upravo je osoba sa istim imenom i prezimenom taj objekat pre 20 godina prodala državi.

Kako je vila, u kojoj su zbog funkcije koju obavljaju živeli ministri odbrane, došla u privatne ruke, pitanje je na koje nismo dobili odgovor.

Dodela stanova za snage bezbednosti vojsku i policiju
Aleksandar Vulin Foto: Nenad Lazić/Nova.rs

List “Nova” je još u decembru prošle godine pitao Ministarstvo odbrane kada je taj objekat prodat i po kojoj ceni, po kom osnovu je on prodat Svetlani Jovanović i da li ga i dalje koristi aktuelni ministar odbrane ili neki drugi funkcioner.

U odgovoru koji nam je dostavljen samo piše da je imalac prava nad njim Svetlana Jovanović, kao i da u teretnom listu postoji zabeležba zabrane otuđenja ili opterećenja nepokretnosti do pravosnažnog okončanja parnice.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

“Parnica se vodi po tužbi ml. V.V. iz Beograda pred Drugim opštinskim sudom u Beogradu protiv V.V. iz Holandije i drugih, a na osnovu Rešenja o privremenoj meri od 1. 12. 2005”, bilo je sve što je pisalo u odgovoru Ministarstva odbrane.

Pitanja smo uputili i Ministarstvu unutrašnjih poslova, budući da prema zvaničnim podacima u pomenutom objektu na Dedinju i dalje živi Aleksandar Vulin, ali odgovor nismo dobili ni posle sedam meseci.

Dragan Šutanovac, nekadašnji ministar odbrane koji je živeo u vili u Jevrema Grujića, bio je iznenađen informacijom da je reč o objektu koji je sada u privatnom vlasništvu. Kako navodi za “Novu” nije mu poznato ni da postoji bilo kakav spor oko njega.

Foto: N1

“Koliko ja znam, živeo sam u kući koja je bila u vlasništvu Ministarstva odbrane, koja je svojevremeno bila sazidana za Pavkovića. Tamo niko od ministara pre mene nije živeo. Jedno vreme je živeo u njoj britanski savetnik u Ministarstvu odbrane. Posle mene se u nju uselio Bratislav Gašić. Šta se dalje dešavalo, ja ne znam”, kaže Šutanovac i uputio nas na Republičku direkciju za imovinu, koja bi jedina mogla da proda taj objekat.

List “Nova” je tokom jučerašnjeg dana uputio pitanja i Direkciji, ali do zaključenja ovog broja, odgovori nisu stigli.

Takođe, proverili smo u Agenciji za restituciju da li je taj objekat bio predmet vraćanja starim vlasnicima. Rečeno nam je da se oni nekretninom na toj adresi nisu bavili.

Da je živeo u ovoj vili, medijima je potvrdio i Bratislav Gašić, u vreme kada je bio ministar. Sa druge strane, Vulin o tome nije želeo da govori. On se na Dedinje preselio ubrzo nakon afere “tetka”.

Podsećamo, mediji su otkrili da je Agencija za borbu protiv korupcije istraživala odakle mu 244.000 evra koliko je platio nekretninu na Zvezdari. Vulin je tada objasnio da je do novca došao prodajom svog stana, ali je otkriveno da je jedinu nekretninu koju je posedovao prodao rođenom bratu i to za 38.000 evra.

S obzirom na tu nelogičnost, Agencija je zatražila da objasni kako je kupio novu nekretninu i on je tada promenio priču, rekavši da su pozajmili 205.000 evra od suprugine tetke iz Kanade.

Vila od 300 kvadrata

Kako se navodi na sajtu Agencije, vila koju koristi Aleksandar Vulin prostire se na 310 kvadrata, a ima garažu od 59 kvadratnih metara. Mediji su pisali da u toj vili postoje tri spavaće sobe, dnevna soba, trpezarija, terasa i podrumski prostor, kao i dvorište.

BONUS VIDEO Ruski opozicionar tvrdi da ga je Vulin tajno snimao u Beogradu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare