Foto: Arhiva

Vila "Mir" namenjena je za prijem visokih stranih zvaničnika, dok je objekat u Bulevaru kneza Aleksandra Karađorđevića 75 određen za boravak premijerke, kaže za Nova.rs Tamara Stojčević, zamenica generalnog sekretara Vlade, o odluci da ta dva objekta dobiju status rezidencije. Na ovaj način potvrđena je priča koju je naš portal objavio još 28. avgusta, a povodom koje su u tadašnjem kabinetu Ane Brnabić rekli da nikakva odluka o tome koji će objekat koristiti naredni predsednik Vlade nije doneta, te da se vila u kojoj je živela Jovanka Broz renovira jer je ruinirana.

Vlada Srbije promenila je nedavno Uredbu o nepokretnostima za reprezentativne potrebe Republike Srbije, kojom je vila u Bulevaru kneza Aleksandra Karađorđevića dobila status rezidencije.

U tom dokumentu se navodi da će taj objekat zajedno sa vilom „Mir“ koristiti za prijem i boravak stranih predsednika država ili vlada i drugih najviših stranih gostiju koje primaju predsednik Republike i predsednik Vlade.

Međutim, zamenica generalnog sekretara Vlade Tamara Stojčević navodi za Nova.rs da je Vlada odlučila da velepna kuća u kojoj je živela Jovanka Broz ubuduće služi za boravak predsednika Vlade.

„Vila ‘Mir’ određena je za prijem visokih stranih zvaničnika, poput ruskog, kineskog ili američkog predsednika, koji zahtevaju visok nivo zaštite. Objekat u Bulevaru kneza Aleksandra Karađorđevića 75 namenjan je za boravak predsednika Vlade, a u skladu sa Zakonom o javnoj svojini“, kaže Stojčević.

Portal Nova.rs prvi je objavio da je državna vila u kojoj je živela Titova dobila novi izgled, odnosno da je gotovo u celosti renovirana, te da je planirana za boravak budućeg premijera. Tada se već znalo da je najozbiljniji kandidat za tu poziciju upravo Ana Brnabić.

Ana Brnabić i Ivica Dačić Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

U njenom kabinetu su, međutim, rekli da nikakva odluka o tome koji će objekat koristiti naredni predsednik Vlade Srbije nije doneta, kao što nije poznato ni ime mandatara za sastav nove vlade.

„Vlada Republike Srbije vodi računa o državnoj imovini i prema njoj se odgovorno ponaša. Kuća u Ulici kneza Aleksandra Karađorđevića 75 deo je sistema državnih reprezentativnih objekata. Razlog za njeno renoviranje je ruinirano stanje u kojem se ova kuća nalazila.  Posle godina nebrige sredinom 2019.  godine počela je sanacija ovog objekat kako bi se sprečilo dalje propadanje.  Na isti način država brine o svim objektima ove vrste. Ana Brnabić je predsednica Vlade Srbije koja je od 3. avgusta u tehničkom mandatu“, rekli su za Nova.rs u kabinetu premijerke.

Promena Uredbe

Kao što je naš portal pisao, da bi se u velepni objekat u Bulevaru kneza Aleksandra Karađorđevića mogao useliti novi premijer, neophodno je promeniti Uredbu o nepokretnostima za reprezentativne potrebe Republike Srbije.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

U toj uredbi „Jovankina“ vila nije imala status rezidencije, u kojima mogu da žive predsednici vlade i države, već se vodila kao reprezenativna zgrada koja se mogla koristiti za „reprezentativne potrebe državnih organa, funkcionera i lica koja predstavljaju Srbiju“.

Inače, na isti način omogućeno je Tomislavu Nikoliću da i po isteku mandata šefa države nastavi da živi u do tada predsedničkoj vili u Užičkoj 23.

Najlepša vila, cena rekonstrukcije tajna

Vila u kojoj živela Jovanka Broz i ranije je važila za najlepšu državnu vilu, iako je do skoro bila potpuno ruinirana. Njena rekonstrukcija navodno je počela prošle godine, a ko je dobio posao, koliko je sve to koštalo građane Srbije i dalje nije obelodanjeno. Mediji su ranije objavljivali da je cena rekonstrukcije 30 ili 50 miliona dinara, ali je pitanje da li je ta cifra tačna.

Naime, direktor Republičke Direkcije za imovinu Jovan Vorkapić ranije je izjavio da je za kompletnu rekonstrukciju tog objekta potrebno oko 2,5 miliona evra.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Portal Nova.rs u dva navrata uputio je pitanja nadležnoj Upravi za zajedničke poslove o ceni rekonstrukcije – prvi put još 28. avgusta, a drugi 16 dana, ali nam do danas odgovor nije stigao.

Ovo je inače bilo prvo ozbiljno renoviranje te vile na Dedinju nakon 1961. godine, odnosno posle skoro šest decenija. Mada je sve ove godine bila pod zaštitom države, taj objekat do pre godinu dana bio je ruina, da bi u međuvremenu preuređen do neprepoznatljivosti. Svaki delić fasade, krova, stolarije… pažljivo je obnovljen, uključujući i dvorište, ogradu, ali i okolne trotoare.

Na samom objektu vijori srpska zastava, kroz ogradu se vidi sveže zasađeno cveće.

Kako je Titova udovica „privremeno“ živela u vili tri decenije

Jovanka Broz u Bulevaru kneza Aleksandra Karađorđevića je „privremeno“ živela pune tri decenije, od kada je nasilno iseljena iz njenog i Titovog doma u Užičkoj ulici. U zgradu koju joj je država ustupila nije ulagala, pa se Jovanka žalila na vlagu, na krov koji prokišnjava, na hladnoću, zbog koje je i zimi morala da sedi u sobi u bundi.

Decenijama se ni javnost ni vlast nisu setili n nje, ni kuće u kojoj je živela. Tek 2005. kada je Titovoj udovici došao u posetu Rasim Ljajić, tada ministar za ljudska i manjinska prava, otkriveno je da u toj ogromnoj vili nema ćoška koji ne prokišnjava, zidovi su bili pune vlage, nije bilo grejanja…

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (4)