Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Od avgusta prošle godine kada je Nova.rs prvi put uputila pitanja nadležnoj Upravi za zajedničke poslove pa sve do danas, nismo dobili odgovor na pitanje koliko je građane Srbije koštala rekonstrukcija vile u kojoj je do smrti živela Jovanka Broz, u koju se uselila premijerka Ana Brnabić. Cifre koje su se pominjale u javnosti drastično se razlikuju. Dok su mediji spekulisali da je za njenu rekonstrukciju potrošeno najviše 420.000 evra, direktor Republičke direkcije za imovinu Jovan Vorkapić ranije je izjavio da je za kompletnu rekonstrukciju tog objekta potrebno oko 2,5 miliona evra.

Za par meseci navršiće se godinu dana otkako je kompletno renovirana vila u Bulevaru kneza Aleksandra Karađorđevića u kojoj je duže od tri decenije živela Titova udovica.

Nakon smrti Jovanke Broz nadležni u Vladi dugo su se premišljali šta da rade sa objektom u koji se decenijama ništa nije ulagalo. I mada je sve vreme pod zaštitom države, poslednjih 10 godina bila je potpuno ruinirana. Odlučili su se za rekonstrukciju.

Pri kraju radova na njegovoj obnovi i na kraju mandata prethodne vlade 2020, portal Nova.rs otkrio je da će biti rezidencija budućeg premijera, odnosno premijerke Ana Brnabić. Tada smo objavili i fotografije rekonstruisane vile. Kako izgleda iznutra, nedavno je delimično otkrio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić kada je bio u gostima kod premijerke. On je na svom Instagram nalogu objavio fotografiju iz dvorišta nekad Jovankine vile i napisao:

“Prvi put kod Ane na večeri. Krilca su super. Jedini problem je u tome što Ana u stvari ne jede, a ja ne mogu da odolim. Lep vikend”.

Javnost je saznala kava su krilca ali ne i koliko je koštala rekonstrukcija vile. Nije objavljeno ni ko je sve bio angažovan na ovim poslovima i da li su ih sve te firme dobile na tenderima. Portal i list “Nova” ta pitanja u dva navrata upućivali su nadležnoj Upravi za zajedničke poslove republičkih organa, ali odgovore do danas nismo dobili.

Prvi put smo to učinili krajem avgusta, a drugi put pre sedam dana. Pokušali smo i telefonski da se informišemo kada će nam odgovori stići, ali naša sagovornica sa druge strane tu informaciju nije mogla da nam da.

Odluka da Jovankina vila bude renovirana doneta je pre pet godina, a prema planu budžeta bilo je predviđeno da u 2017. u njenu obnovu bude uloženo 13,5 miliona dinara, a u 2018. i 2019. ukupno 34 miliona.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Međutim, u novembru 2018. direktor Republičke direkcije za imovinu Jovan Vorkapić rekao je za Novosti da država ne može da izdvoji dva i po miliona evra za njenu rekonstrukciju, zbog čega će uskoro biti ili ponuđena na prodaju ili data u zakup nekome ko želi da uloži novac u njenu obnovu.

Prošle godine je saopšteno da se radi “nužna sanacija delova krova i fasade, u cilju sprečavanja daljeg propadanja objekta do privođenja novoj nameni”. U tom trenutku takođe nije bilo poznato koliko će radovi trajati i koštati, jer se, “paralelno sa izvođenjem radova, vrši i analiza stepena oštećenosti pojedinačnih građevinskih elemenata i procenjuje obim potrebnih intervencija“.

Kako se moglo videti na terenu, na vili nije rađena samo „nužna sanacija“, već je objekat u potpunosti renoviran.

Posao rekonstrukcije firmama iz Kraljeva, Svilajnca i Kragujevca

Prema podacima sa portala Uprave za javne nabavke, tender za izvođenje radova na rekonstrukciji sada premijerske vile raspisivan je u dva navrata i isto toliko puta je menjan prvobitni ugovor, jer se u međuvremenu pojavio “višak radova”, odnosno nepredviđeni troškovi.

U prvoj fazi “kompletne rekonstrukcije” tog objekta na Dedinju posao su dobile firme “Marinko” iz Svilajnca i “K.G. Uzor” iz Kragujevca. U toj fazi radovi su koštali oko 11,3 miliona dinara, odnosno oko milion dinara više u odnosu na prvobitno procenjene troškove.

Posao u drugoj fazi obnove Jovankine vile dobila je firma „Morava In“, a po ugovoru koji je sklopljen sa Upravnom za zajedničke poslove, vrednost radova je iznosila 20,7 miliona dinara, da bi cena u aprilu prošle godine porasla za još oko dva miliona.

Sudeći prema proceni Direkcije za imovinu o novcu potrebnom za obnovu vile, ovo bi mogao da bude samo deo dugačkog spiska firmi koje su na tom poslu radile.

BONUS VIDEO: Vučić o Belivuku

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare