Osim što je ključni dan za školarce, 1. septembar je zabeležen u kalendarima prosvetnih i medicinskih radnika, jer je danas počeo novi obračun plata. Njihove septembarske plate biće veće za 5,5 odsto. Ipak, jednoj prosečnoj vaspitačici koja jedva preživljava sa 60.000 dinara mesečno, dodatnih 3.000 neće baš mnogo pomoći. U Srbiji ispod proseka zarađuju i ostali prosvetni radnici, dok je u Hrvatskoj i Crnoj Gori situacija poprilično drugačija.

Oko 115.000 ljudi u Srbiji radi u zdrvstvu, a oko 143.870 u prosveti. Svi oni će, počev od septembarske, ubuduće dobijati plate uvećane za 5,5 odsto – do januara, kada sledi povećanje od 10 odsto.

Ostatak radnika u javnom sektoru moraće da se strpi – za njih nema povećanja do naredne godine.

Prosvetari i dalje ispod republičkog proseka

Iako radnike u Srbiji uvek obraduje vest o povećanju plata, činjenica je da povišica od 5,5 odsto, pogotovo u vreme dvocifrene inflacije i konstantnog rasta cena, neće značajno uticati na kućni budžet.

PROČITAJTE JOŠ

Primera radi, prosečna plata jednog radnika u prosveti, iznosi 74.000 dinara – ispod republičkog proseka, koji je 85.539.

Kada na račune “prosečnih” prosvetara bude legla septembarska plata, ona će iznositi 78.070 dinara – oko 4.000 više nego do sada.

Inače, najsvežiji podaciji o inflaciji, za jul, kažu da ona iznosi 12,5 odsto.

Iako inflacije jeste usporila, ona je i dalje dvocifrena, što znači da 5,5 odsto povećanja plate nije ni blizu dovoljnog.

Takođe, to što je inflacija usporila, ne znači da su i cene pale, već samo da, jednostavno, sporije rastu – ali, i dalje rastu.

Foto:TANJUG/ MUST/ ĐORĐE KRSTIĆ

Još manje zarađuju vaspitači u predškolskim ustanovama – u proseku 60.000 dinara.

Foto: SviatlanaLaza / Shutterstock

Sa povećanjem, njihova plata će i dalje biti bliža minimalcu nego prosečnoj plati. Naime, sa povećanjem, vaspitači će u proseku zarađivati 63.300 dinara. To je tek 3.300 više.

“Uvreda i marketing vlasti”

Nastavnica srpskog jezika i književnosti i portparol Grnaskog sindikata prosvetnih radnika Srbije “Nezavisnost” Vesna Vojvodić povišicu od pet odsto vidi kao uvredu, ali i marketing aktuelne vlasti.

Vesna Vojvodić Foto:FoNet/Ana Paunković

Ona podseća da su tokom letnjeg raspusta, dok nisu dolazili u škole, nastavnicima bile umanjene plate. Nekima čak i za 10.000 dinara.

Foto: Shutterstock

“Ovih 5,5 odsto ne može da nadokandi tu štetu”, kaže Vojvodić za portal Nova.rs

Naša sagovornica dodaje da će na ovu uvredljivu povišicu prosvetari morati da čekaju do oktobra, jer tada ležu septembarske plate.

Škola ilustracija Foto:Shutterstock

„Kome želiš osvetu, šalji ga u prosvetu, stvarno je na delu ta rečenica“, zaključuje naša sagovornica.

Prosvetari u komšiluku “na ceni”

Prema podacima iz maja ove godine, prosečna plata prosvetnih radnika u Hrvatskoj bila je 1.178 evra, odnosno oko 138.000 dinara. Bolje zarađuju I prosvetari u Crnoj Gori, kojima je prosečna plata 811 evra, što je oko 95.000 dinara.

Evri, euri, pare, novac
Foto: Shutterstock

Istog meseca, maja, prosečna plata u Hrvatskoj je bila 1.133 evra, što znači da prosvetni radnici zarađuju više od republičkog proseka.

Isti je slučaj i u Crnoj Gori, gde je prosečna majska plata bila 793 evra – a prosvetari su ipak, za razliku od Srbije, zarađivali više.

Stiže povećanje i za medicinske radnike

Baš kao i prosvetni, povećanje će dobiti i medicinski radnici, a procenat je isti – 5,5 odsto, ali neće baš svi dobiti povišicu, već samo medicinske sestre i tehničari i negovatelji u socijalnom sektoru, dok su pedijatri, hirurzi, psihijatri, stomatolozi, instrumentari, anesteziolzi, ginekolozi ostali “zaboravljeni”, pa će morati da sačekaju narednu godinu.

Foto: Shutterstock

Prosečna plata medicinskih sestara i tehničara u domovima zdravlja trenutno iznosi oko 64.100 dinara, a nakon povećanja biće 67.600, dok će sestre i tehničari koji rade u hitnoj pomoći, operacionoj sali ili na odeljenjima intenzivne nege, radiologije ili psihijatrije, umesto 69.100, zarađivati 72.900 dinara.

Što se tiče negovatelja pacijenata, njihova prosečna plata je 66.700 dinara, a nakon povećanja od 5,5 odsto, ona će iznositi oko 70.430.

Negovatelji u socijalnom sektoru u proseku zarađuju 53.800 dinara, a njihova septembarska plataće biti veća za oko 3.000, dakle na račune će im leći oko 56.800.