Foto: Shutterstock/TANJUG/TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Do 7. septembra će skoro pola radnika na minimalcu morati da čeka da bi čuli šta su se to dogovrili sindikalci, poslodavci i predstavnici Vlade, i mada nije poznato koliko će oni ubuduće zarađivati, ministar finansija Siniša Mali odlučio je da ih "obraduje" - ovo povećannje minimalca biće "najveće u istoriji".

Siniša Mali je objavio na svom Instagram profilu da je juče prisustvovao sastanku Socijalno-ekonomskog saveta, zajedno sa ministrom za rad Nikolom Selakovićem, gde su njih dvojica razgovarali sa predstavnicima sindikata i poslodavaca o iznosu minimalca za narednu godinu.

„Očekujemo da početkom septembra bude poznat i tačan iznos minimalne zarade, ali to će svakako biti najveće procentualno povećanje u istoriji“, naveo je Mali i dodao:

„Važno je da to povećanje bude balansirano, kako bismo održali punu zaposlenost. Zahvaljujem se poslodavcima i sindikatima na konstruktivnom dijalogu.“

PROČITAJTE JOŠ

Inače, prema nezvaničnim informacijama RTS-a, dogovor o iznosu minimalca je postignut juče, ali će konkretni detalji biti saopšteni 7. septembra.

Predstavnik Saveza samostalnih sindikata Srbije Zoran Marković izjavio je nekoliko dana pre završnog sastanka u okviru pregovora da je Ministarstvo finansija dalo predlog da se minimalac sa 40.000 poveća na 47.754 dinara, ali tek od  1. januara, što su radnici i sindikalci ocenili kao neprihvatljivo. Kako je Marković istakao, predložena je i olakšica za poslodavce – da se neoporezovani deo zarade poveća sa 21.700 na 25.000 dinara.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar