Kompanija “Arena Channels group”, koja je u stopostotnom vlasništvu "Telekoma Srbija", posluje s milionskim gubitkom, a "Telekom", koji se i sam guši u dugovima, u “Arenu” upumpava više desetina milijardi dinara kako bi je održao u životu. Samo u prva tri meseca ove godine "Telekom" je "Areni" prebacio 2,4 milijarde dinara, a tokom 2022. više od 19 milijardi, pokazuju zvanični podaci.

“Arena Channels group”, firma koja je preko svojih TV kanala “Arena sport” nosilac prava za emitovanje sportskih programa na teritoriji Srbije, BiH, Hrvatske, Crne Gore i Severne Makedonije, posluje s ogromnim minusom.

Reč je o ćerki firmi “Telekoma Srbija”, koja je 2022. godinu završila sa neto gubitkom od 12,5 milijardi dinara, odnosno 107 miliona evra, pokazuju zvanični podaci Agencije za privredne registre (APR).

Telekom Srbija Foto:Dragan Mujan/Nova.rs/Shutterstock

Na listi najavećih privrednih gubitaša u Srbiji, Arena je na trećem mestu, odmah iza EPS-a i Ikarbusa.

Ne pomaže ni Telekomovo “veštačko disanje”

Dugovanja Arane samo u 2022. godini porasla su za dva i po puta u odnosu na 2021. godinu, a za vraćanje poslovnog salda u pozitivne okvire, nije pomogla ni dokapitalizacija koju je velikodušno uradio Telekom.

Tokom 2022. godine Telekom Srbija, (inače i sam veliki dužnik po neizmirenim obavezama prema EPS-u i Pošti), u Arenu je “upumpao” 19.044.446.000 dinara, odnosno preko 162 miliona evra, pokazuju zvanični podaci nezavisnog revizora.

Telekom Srbija
Telekom Srbija Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Telekom je sa praksom dokapitalizacije nastavio i ove godine, a samo u periodu od januara do marta, svojoj ćerka firmi prebacio je dodatne 2,4 milijarde dinara.

Arena, kao stopostotno vlasništvo Telekoma, u ovom slučaju može da se posmatra kao državna firma, pa je tako ona još jedan “državni gubitaš” koji od svojih prihoda ne može da opstane na tržištu.

Podsetimo, u okviru Arene posluju brojni sportski i kablovski kanali i licencirani programi kao što su Euronews i Bloomberg Adria.

600 miliona evra za Premijer ligu

Na velika dugovanja Arene, nesumnjivo je uticala i kupovina prava za televizijski prenos engleske Premijer lige koja je za šest sezona plaćena 600 miliona evra, odnosno 100 miliona po sezoni.

Praktično, minus od 107 miliona evra koji je Arena napravila u 2022. godini je jedna godišnja rata za prava na prenos fudbalskih utakmica.

Iako su stručnjaci ukazivali da je cena od 600 miliona evra za šest sezona Premijer lige preplaćena i da, na primer, prenos iste lige tv stanice u Nemačkoj, Austriji i Švajcarskoj plaćaju 25 miliona evra po sezoni, za SNS vlast nije bio nikakav problem da “odreši kesu”.

Čak su ovu “kupovinu” predstavili kao veliki uspeh, a predsednik Aleksandar Vućić je u februaru 2022. godine “Arenu” odlikovao zlatnom medaljom za izuzetne zasluge u oblasti sportskog informisanja.

Nebojša Žugić i Aleksandar Vučić Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Podsećanja radi, pre emitovanja fudbalskih utakmica na Areninim kanalima, prava prenosa Premijer lige imao je Sport klub, koji je od 2019. do 2022. prava na prenos utakmica plaćao 12 miliona evra godišnje.

Međutim, Telekom je odlučio da parama svih građana, prenos utakmica plaća skoro 10 puta više, odnosno 100 miliona evra po sezoni.

Telekom i sam grca u dugovima

Dok s jedne strane Telekom Sbija milione evra prebacuje na račun Arene kako bi opstala, s druge strane zapostavlja svoje obaveze prema dobavljačima, pa tako samo za struju i kiriju duguje preko 28 miliona evra.

Telekom Srbija Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Dug prema EPS- u je od početka godine pa do 10. novembra bio 1,3 milijarde dinara, što je više od 11 miliona evra.

Sudeći prema zvaničnim podacima od 31. decembra 2022. Telekom ima astronomski dug i prema JP “Pošta Srbije”, kojoj za zakup poslovnog, tehničkog i skladišnog prostora duguje 17 miliona  evra.

Foto: Shutterstock

Sada je na vidiku Telekomova rasprodaja strateške imovine.

Kako je otkrio istraživački portal BIRN, Telekom će prodati 1.872 antenska stuba, zajedno sa zemljištem i pratećom infrastrukturom, za iznos koji je nepoznat javnosti.

BONUS VIDEO: Telekomovi astronomski dugovi, zašto i kako se to toleriše?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar