Nemanja Nenadić Foto:Ivan Dinić/Nova S

Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija, komentarišući kupovinu prava prenosa Premijer lige po ceni od 600 miliona evra za šest sezona, kaže da se ne vidi jasna ekonomska logika i tržišni razlozi da Telekom Srbija plaća toliku cenu za nešto što bi, po prirodi stvari, verovatno moglo da se nabavi jeftinije.

Nenadić navodi da bi državno preduzeće trebalo da u javnosti iznese više detalja o celom slučaju.

„Nuđenje velike sume novca za kupovine ekskluzivnih prava za neke prenose, neminovno negativno utiče na poslovanje konkurentskih medija, a drugi aspekt priče – ukoliko su ova prava plaćena desetostruko više nego što je njihova komercijalna vrednost, onda se otvara drugi problem – da li je novac ispumpan iz preduzeća za neke sasvim druge namene“, navodi za N1 Nenadić.

To je nešto što bi takođe moglo da predstavlja razlog za zabrinutost, bez obzira na komercijalne tajne, koje i Telekom, iako je državno preduzeće, u jednom svom segmentu ima, dodaje Nenadić.

On ističe da je potrebno da se oglase nadležni iz Telekoma i da predoče više informacija o ovom slučaju.

Državna kompanija Telekom Srbija otkupila je prava za televizijski prenos fudbalske Premijer lige Engleske na kanalu Arena sport u narednih šest godina po ceni gotovo deset puta višoj nego što je ta prava ranije plaćao Sport klub, saznaje agencija Beta.

Kako Beta saznaje u izvorima bliskim pregovorima, za svih šest sezona biće plaćeno 600 miliona evra, iako je dosadašnja cena bila znatno niža. Izvor smatra da je „teško zamisliti da bi takva izdvajanja mogla da se isplate“.

Generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić rekao je agenciji Beta da je vrednost ugovora „poslovna tajna“.

Izbor Bete navodi i da su prava za prenos Premijer lige, na primer, za područje Nemačke, Austrije i Švajcarske plaćena ukupno 25 miliona evra po sezoni.

Utakmice Premijer lige biće prenošene od sezone 2022/2023 na televiziji Arena Sport. Naredna sezona (2021/22) biće na Sport klubu, kao i ranijih godina.

Bonus video – Voz budućnosti 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram