Ime Tatjane Vukić nije bilo poznato široj javnosti sve dok potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić nije ukazala da je u pitanju bliska saradnica ministarke zaštite životne sredine Irene Vujović i advokata Vojislava Nedića, oca generalnog sekretara Vlade u firmi "Vista Rica". Istraživanje Nova.rs pokazuje da Tatjana Vukić, koju potpredsednica SSP naziva i omiljenom direktorkom braće Vučić, ima vlasnički udeo u najmanje pet firmi. I ne samo to - ona je direktorka naprednjačke Fondacije za srpski narod i državu, koja je osnivač Akademije mladih lidera, a takođe je i članica Predsedništva SNS.

Marinika Tepić je izjavila da je njena izjava o poslovnoj saradnji ministarke Vujović sa advokatom Vojislavom Nedićem i Tatjanom Vukić u okviru firme za upravljanje investicionim fondovima „Vista Rica“, posle objave na sajtu NIN, vrlo brzo uklonjena sa portala te medijske kuće. U ovom akcionarskom društvu 50 odsto vlasništva ima Vukić, a Vojislav Nedić 25 odsto, dok Irena Vujović, prema onome što je prijavila u svojoj imovinskoj karti ima osam akcija, čiju vrednost procenjuje na sto hiljada dinara. Firma je osnovana u novembru prošle godine, pa se na samom početku ne mogu se pohvaliti velikim poslovnim uspesima – na kraju prošle godine, bili su u minusu za 3,5 miliona dinara, odnosno oko 30.600 evra.

Foto: SSP

Ipak, prema istraživanju portala Nova.rs, tu nije kraj, jer Vukić ima vlasništvo u još najmanje četiri firme.

Sve firme Tatjane Vukić

Jedna od mnogih firmi u vlasništvu Tatjane Vukić je “A mi manera”, koja se bavi konsultantskim aktivnostima i definitivno posluje bolje od “Vista Rice”. Konkretno, profit ove firme je na kraju prošle godine iznosio 61,5 miliona dinara, odnosno oko 525.400 evra.

PROČITAJTE JOŠ

Ova firma, inače, planira gradnju “ugostiteljskog objekta za smeštaj” kod Inđije, preciznije u selu Novi Slankamen, za šta su izdati lokacijski uslovi.

Dalje, Vukić ima 50 odsto vlasništva u firmi “Milankovića rent”, koja se bavi iznajmljivanjem nekretnina, dok drugu polovinu vlasničkog udela drži javnosti nepoznata Ivana Kovač, a koja takođe gradi – i to na Vračaru, u Skerlićevoj ulici.

Za ovaj projekat u aprilu je izdata građevinska dozvola. Inače, u pitanju je trospratni stambeno-poslovni objekat, koji će sadrži četiri stambene jedinice, dva poslovna prostora i 11 parking mesta u podzemnoj etaži.

Vukić je, potom, jedina vlasnica još jedne konsultantske firme, “Paradoxo temporal”. Ovo je, ujedno, njena najnovija firma, osnovana pre svega dve nedelje.

Tatjana Vukić Foto:fondacijasnd.rs

Saradnica Dragoljuba Zbiljića

“Constraco” je poslednja firma u vlasništvu Tatjane Vukić, koja se ponovo bavi, kako se navodi u APR-u, “konsultantskim aktivnostima u vezi sa poslovanjem i ostalim upravljanjem”. Vukić preko kompanije “A mi manera” ima 20 odsto vlasništva, a još 10 drži “River benk” Bojana Božovića.

Interesantno je da preostalih 70 odsto vlaništva drži “Maneks”, kompanija Dragoljuba Zbiljića, koji je poznat kao jemac za kredit koji je tada opoziciona Srpska napredna stranka uzela kod Univerzal banke za potrebe izborne kampanje 2012. godine. U pitanju je bio kredit od 55 miliona dinara.

Zbiljić tvrdi da nema člansku kartu vladajuće SNS, ali da je „iskreni poštovalac onoga što radi Aleksandar Vučić“. Zbiljić je, inače, preko “Maneksa” vlasnik i “Energotehnike Južne Bačke”, koja je praktično preko noći postala jedna od najvećih na tržištu Srbije u energetskom sektoru. Njihov uspon počeo je sa dolaskom SNS na vlast 2012. a jedan od većih poslova koje je pod spornim okolnostima firma Zbiljića dobila je bilo ispumpavanje vode iz basena Kolubara posle poplava.

Funkcija u SNS i naprednjačkoj fondaciji

Ovde se završava spisak firmi koje su u vlasništvu Tatjane Vukić, ali ne i spisak njenih funkcija. Ona je, kako se navodi na zvaničnom sajtu, direktorka Fondacije za srpski narod i državu, čiji je osnivač Srpska napredna stranka, a inicijator Aleksandar Vučić.

PROČITAJTE JOŠ

Ova kompanija najpoznatija je kao osnivač Akademije mladih lidera, čiji su polaznici mladi članovi SNS, od kojih su neki postali poznati po gafovima, lažima o formalnom obrazovanju, teškim uvredama na račun političkih protivnika…

A ne škodi ni spomenuti da je Vukić članica Predsedništva vladajuće SNS.

Tatjana Vukić Foto:privatna arhiva/promo

Šta je rekla Marinika Tepić

Potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić izjavila je da je njena izjava o saradnji ministarke životne sredine Irene Vujović sa advokatom Vojislavom Nedićem i Tatjanom Vukić u okviru investicionog fonda „Vista Rica“ posle objave na sajtu NIN vrlo brzo uklonjena sa portala te medijske kuće.

„Zašto je uklonjena objava o sumnjivim akcijama ministarke Vujović sa advokatom Veljka Belivuka i omiljenom direktorkom bratije Vučić Tanjom Vukić? Juče, 26. oktobra, NIN je bio prvi medij koji je u 14:10 objavio moju izjavu pod naslovom „Zahvaljujući ministarki Vujović razotkrivena sumnjiva organizovana grupa SNS za malverzacije“ u rubrici Politika, ali je ubrzo uklonjen i više ne postoji na internet sajtu NIN-a“, navela je Tepić u saopštenju.

BONUS VIDEO Iza vesti: Marinika Tepić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare