Foto: Dragan Mujan/Nova.rs, Emilija Jovanović/MRE, Shutterstock

"Energotehnika-Južna Bačka", firma u vlasništvu kontroverznog biznismena Dragoljuba Zbiljića potpisala je ugovor sa "Beogradskim elektranama" u vrednosti od 16 miliona evra. O tome su se pohvalili i iz Ministarstva rudarstva i energetike, pa su ovu informaciju javnosti podelili i zvaničnim saopštenjem. Zbiljić, koji je 2012. godine finansirao kampanju SNS nastavlja da dobija unosne poslove od države. Za manje od mesec dana dobili su ugovore u vrednosti od dve milijarde dinara (bez PDV), čime Zbiljićeva imperija nastavlja da raste. Taj rast ujedno prati period vladavine naprednjaka.

Predstavnici JKP „Beogradske elektrane“ i „Energotehnike Južna Bačka“ potpisali su 31. oktobra ugovor kojim se omogućava početak rehabilitacije i modernizacije sistema toplane „Cerak“ u Beogradu.

Ugovor vrednosti 16,09 miliona evra, potpisan je u okviru pete faze projekta rehabilitacije sistema daljinskog grejanja koji se realizuje u saradnji Ministarstva rudarstva i energetike i nemačke razvojne banke KfW.

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Pomoćnica ministarke rudarstva i energetike za energetsku efikasnost i klimatske promene Maja Vukadinović, tom prilikom je rekla da će se rehabilitacijom i modernizacijom toplane Cerak značajno povećati sigurnost snabdevanja potrošača toplotnom energijom u Beogradu i unaprediti energetska efikasnost toplane.

Pored proklamovanih ciljeva, primetno je da je posao i nove milione dobila firma čiji su prihodi procvetali od dolaska SNS na vlast.

Samo u ovom poslu “Energotehnika Južna Bačka”, na čijem je čelu Dragoljub Zbiljić, inkasiraće kao izvođač 16 miliona evra, čime će ova firma nastaviti svoju blisku saradnju sa državom.

Zbiljić finansirao SNS, kupovao banje i razvijao imperiju

Biznismen iz Novog Sada, Dragoljub Zbiljić, ima duboke i dugačke veze sa SNS. Kako je Nova u više navrata objavljivala, upravo je on bio čovek čija firma je bila garant za kredit koji je SNS podigao za potrebe izborne kampanje 2012. godine. U pitanju je bio kredit od 55 miliona dinara, koji je SNS podigao u Univerzal banci.

Firma Dragoljuba Zbiljića „Južna Bačka“ praktično je preko noći postala jedna od najvećih na tržištu Srbije u energetskom sektoru. Njihov uspon počeo je sa dolaskom SNS na vlast 2012. a jedan od većih poslova koje je pod spornim okolnostima firma Zbiljića dobila je bilo ispumpavanje vode iz basena Kolubara posle poplava.

Foto: Printscreen/YouTube/Energotehnika Južna Bačka

Poput Milenijum tima, firma bliska naprednjacima, i Zbiljić je dobijao brojne poslove od države, a zatim je počeo da širi svoj biznis i na turizam.

Kako je Nova ranije pisala, vlasnik „Energotehnike-Južna Bačka“ 2017. godine kupio je hotel u Vrnjačkoj banji takođe ispod cene, za oko milion evra. Zdanje ima više od 9.000 kvadrata, što znači da je kvadrat plaćao oko 110 evra. Vrlo brzo, već u martu sledeće godine, Vlada na čelu sa Anom Brnabić je promenila Uredbu o dodeli bespovratnih sredstava tako što je omogućeno da se novac od države dobije i za dogradnju i rekonstukciju hotela u banjskim područjima.

Zbiljić je dobio 1,4 miliona evra čime je pokrio svoju početnu investiciju. Hotel „Fontana“ je u međuvremenu promenio vlasnika.

Foto: Shutterstock/Nenadmil

Zbiljićeva firma je samo u periodu od 2013. do 2016. zaradila oko 110 miliona evra od javnih nabavki.

Da je Zbiljićeva firma jedna od onih koja konstantno dobija poslove od države potvrđuje i činjenica da je za samo 25 dana, od 6. oktobra do 1. novembra dobila šest poslova od države u ukupnoj vrednosti većoj od dve milijarde dinara.

Najveći posao u poslednjih mesec dana firma Dragoljuba Zbiljića dobila je od JKP „Novosadska toplana“ gde je za projektovanje i izgradnju TO „Majevica“ zajedno sa još dve manje firma potpisala ugovor od milijardu dinara (bez PDV).

Upravo realizacija ovakvih projekata dovodi „Energotehniku Južnu Bačku“ na vrh najmoćnijih firmi u Srbiji, čije su veze sa vlastima nesporne.

To potvrđuju i finansijski bilansi. Naime, samo prethodne godine firma na čijem je čelu Zbiljić iskazala je neto dobitak od 870 miliona dinara. Godinu dana pre toga, odnosno 2021. godine, taj dobitak iznosio je 1,2 milijarde dinara.

Dugogodišnji direktor „Južne Bačke“ prešao u „Konkord Vest“, a sada i kandidat za direktora EPS-a

Branimir Mijailović, bivši direktor „Energotehnike-Južna Bačka“ i trenutni direktor „Konkord Vesta“ nalazi se u najužem krugu kandidata za direktora EPS-a.

Potpisan ugovor o dogradnji terminalne zgrade na Aerodromu Konstantin Veliki Foto:TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIC

Mijailović je optuživan za utaju poreza, ali je postupak protiv njega obustavljen. Istovremeno, Mijailović se nalazi na čelu firme koja ostvaruje veliki profit zahvaljujući tome što dobija milionske poslove od države. Posredno, Mijailović se dovodi i u vezu upravo sa Dragoljubom Zbiljićem, vlasnikom „Južne Bačke“.

Obe firme blisko sarađuju sa državom, a pomenuti Mijailović je poznat i pravosudnim organima Srbije. Naime, u periodu kada je bio direktor u firmi „Energotehnika-Južna Bačka“, Mijailović je optužen za utaju poreza.

Kako je u više navrata pisao KRIK, Mijailović je bio optužen da je sa Nebojšom Kojadinovićevim „Barkomom“ sklopio lažni posao, zahvaljujući kojem je 4,5 miliona dinara prebačeno sa njihovog računa na Kojadinovićevu firmu.

Mijailović je u tužilaštvu negirao da je učestvovao u utaji poreza, ali je potvrdio da je osim svojih direktora i on potpisao sporni ugovor.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar