Isplata po 20.000 dinara za penzionere počinje sutra, ali taj iznos neće dobiti samo najstariji sugrađani. Na spisku onih kojima će na račun leći taj novac su još tri kategorije građana.

Jedna od mera jednokratnih pomoći koja je najavljena, 20.000 dinara za penzionere, biće isplaćena sutra. Na ovaj iznos imaju pravo oni građani koji su ispunili sve uslove do 23. novembra ove godine.

Foto: Shutterstock

Državu će ova mera, koja dolazi manje od tri nedelje pred izbore, koštati, kako je rekao sam predsednik, 285 miliona evra.

Ko će dobiti 20.000 dinara?

Kako je najavio PIO fond, prvi na listi za ovu jednokratnu pomoć su penzioneri.

PROČITAJTE JOŠ

Pored penzionera, po 20.000 dinara leći će i na račune invalida rada, i to druge (delimično sposobni za obavljanje posla, ne sa punim radnim vremenom) i treće kategorije invalidnosti (potpuno nesposobni ili samo delimično sposobni, koji rehabilitacijom mogu da se osposobe). Takođe, ova suma novca sleduje i deci invalidima.

“Svi građani koji su podneli zahtev do 23. novembra i ispunjavaju uslov za ostvarivanje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, imaju pravo na novčanu pomoć bez obzira na datum kada će im biti doneto rešenje“, rekao je direktor PIO fonda Relja Ognjenović.

On je dodao da će njima pomoć biti isplaćena naknadno, uz prvu isplate penzije.

Penzioneri kojima se mesečna primanja ne uplaćuju na račun, već ih dobijaju na kućnu adresu, tada će, na isti način, dobiti i jednokratnu pomoć.

Foto: Nova

Šta će još dobiti penzioneri?

Predsednik Vučić najavio je da će penzioneri imati i dodatne popuste uz penzionerske kartice. U pitanju je sniženje cena za vozne karte od 30 i avio-karte od 15 odsto.

Za penzionere čija mesečna primanja ne prelaze 21.766,26 dinara, tu je i popust za grejanje. Oni će svoje račune moći da smanje i za 1.000 dinara tokom grejne sezone.

U januaru stiže i povećanje penzija, koje je, inače, regulisano zakonom. Tačnije, obračun penzija vrši se uz pomoć švajcarske formule, još od 2020. godine. To je zapravo formula po kojoj se penzije usklađuju na osnovu dva faktora. U praksi, to znači da se penzija usklađuje 50 odsto u odnosu na inflaciju i 50 odsto u odnosu na rast zarada.

BONUS VIDEO Koristi li vlast penzionere: „Oni se ponašaju kao neko ko vam sruši kuću, pa vam da šator, a vi mu se klanjate“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare