Bliže se izbori i počinje vreme predizbornih obećanja. Deo ujedinjene opozicije obećava, pre svega, ispunjenje svih zahteva protesta “Srbija protiv nasilja”, a zatim i vraćanje dela penzija koje je država uzela 2014. godine, povećanje plata lekarima i medicinskim sestrama, smanjenje cena, zabranu rudarenja litijuma i bora, zaključno sa borbom protiv korupcije i smeštanjem kriminalaca iza rešetaka. Desnica ostaje primarno pri obećanju da će poništiti Francusko-nemački, odnosno Evropski plan za Kosovo, tu su i veće subvencije poljoprivrednicima i domaćím kompanijama, ali i čvršća kontola bankarskog sektora koji je u prethodnim godinama, kako kažu, “drao kožu s leđa građana”...

Opoziciji u Srbiji se uglavnom zamera to da imaju samo jednu temu, a to je kritika režima Aleksandra Vučića. To im godinama spočitava sama vlast, a u nedavno objavljenim istraživanjima javnog mnjenja čak i deo opozicionih birača, koji smatraju da opozicija ne daje konkretne predloge za rešenja određenih problema.

Međutim, prva obećanja iz opozicije polako pristižu.

Vraćanje penzija, smanjenje cena, zabrana litijuma

Lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas u sredu uveče je na televiziji Nova S najavio da će u slučaju da proevropska opozicija dođe na vlast biti vraćen deo penzija, koji je od penzionera zakinut od 2014. godine do danas.

Dragan Đilas Foto: Nova

Đilas je najavio da će se na sajtu SSP uskoro naći kalkulator koji će svakom građaninu u Srbiji moći da pokaže koliko para će mu država vratiti kada se vlast promeni.

“Gospodin Dušan Nikezić je izračunao i ja danas mogu da kažem svakom građaninu Srbije, ko je imao penziju 35.000 dinara 2014. posle promene vlasti biće mu vraćeno 108.348 dinara, toliko mu je država uzela. Ko je imao 38.000 dobiće 140.156, ko je imao 50.000 dinara 282.253 itd…Njima je to uzeto, a sve što se nekom uzme mora da se vrati. Vraćala se i stara devizna štednja koje su Vučić, Milošević, Šešelj i Dačić potorošili svojevremeno i to je bilo nestalo. Mi ćemo napraviti sutra da u ovoj zemlji zaista osetite neku sigurnost i stabilnost“, naveo je lider SSP.

PROČITAJTE JOŠ...

Ova stranka je nedavno objavila i Deklaraciju za sprečavanje propadanja Srbije, u kojoj se između ostalog navodi i da bi u slučaju smene vlasti povećali početne plate lekarima na 150.000 dinara, medicinskim sestrama na 85.000 dinara, nastavnicima i vaspitačicama na 100.000 dinara, socijalnim radnicima za 25 odsto, uz obavezno stimulisanje mladih da upisuju ove fakultete kroz različite oblike državnih stipendija…

I ostale strane koje će biti deo koalicije “Srbija protiv nasilja” na izborima 17. decembra, imaju svoja obećanja za birače.

Foto: M.A./ATAImages

Kopredsednik stranke Zajedno Nebojša Zelenović za Novu kaže da su dve tačke ključne – kriminalci u zatvorima i donošenje Zakona o zabrani rudarenja litijuma i bora.

Radomir Lazović iz Zeleno-levog fronta navodi da će dati svoj doprinos u tri oblasti, a to su smanjenje društvenih nejednakosti i siromaštva, poboljšanje stanja životne sredine u Srbiji i borba protiv korupcije i kriminala.

Radomir Lazović Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

“Iniciraćemo izgradnju novih studentskih domova i povećanje kapaciteta postojećih. Studentima Univerziteta u Beogradu stoji na raspolaganju 10.340 mesta u 11 studentskih domova, dok na Univerzitetu u Beogradu studira 93.000. Slična situacija postoji i u drugim univerzitetskim centrima. Prema relavntnim procenama, tokom narednih deset godina biće potrebna izgradnja oko 100.000 novih mesta u studentskim domovima, uz održavanje postojećih kapaciteta.
Fokusiraćemo se i na povećanje sredstava za proširenje kanalizacione mreže u naredne tri godine. Ako ovo nije hitno ja ne znam šta je. Polovina građana Srbije nema kanalizaciju, a posebno u manjim sredinama. Do potrebnih sredstava došli bismo prenamenom sredstava predviđenih za izgradnju Nacionalnog fudbalskog stadiona, navodi Lazović i dodaje da će uvesti ozbiljnu i finansijski značajnu podršku ljudima da zamene svoja grejna tela i unaprede energetsku efikasnost svojih domova.

“Ogromno zagađenje dolazi iz malih ložišta a na to možemo da utičemo i tako smanjimo i zagađenje”, ističe on.

Šta obećava desnica…

Kad je drugi deo opozicije u pitanju, njihov akcenat je na poništavanju Evropskog plana za Kosovo, koji je nedavno prihvatio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

To traže Dveri, Srpska stranka Zavetnici, koalicija NADA i Narodna straka.

Pored toga, lider Dveri Boško Obradović, obećava da će veći deo državnih subvencija biti okrenut domaćoj privredi i poljoprivredi.

Boško Obradović Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

“Od Dinkića do Malog je 93,5 odsto državnih subvencija dato stranim kompanijama, a samo 6,5 odsto domaćem preduzetniku. Mi ćemo taj odnos obrnuti da veći deo državne pomoći ide domaćoj privredi i poljoprivredi, kao i stranim kompanijama koje donose visoke tehnologije i angažuju naše domaće firme kao saradnike”, navodi Obradović za Novu.

Predsednik Novog DSS Miloš Jovanović kaže da je među najvažnijim stavkama oslobađanje države od partijske pošasti.

Miloš Jovanović Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

“Više nikada ne smemo da dozvolimo da se Srbija pretvori u partijsku državu kao što je to postala danas, sa svim katastrofalnim pratećim posledicama: stranačkim zapošljavanjem, korupcijom, negativnom selekcijom, medijskim mrakom i razgradnjom institucija. To ćemo postići promenom izbornog sistema i davanjem mogućnosti građanima da znaju za koga glasaju i da biraju svoje predstavnike po imenu i prezimenu kao i decentralizacijom”, kaže Jovanović i dodaje:

“Naravno, potrebno je promeniti i model ekonomskog razvoja zemlje tako što će se davati prednost domaćem kapitalu, posebnim granama industrije poput namenske i prehrambene industrije i temeljno raditi na razvoju i jačanju poljoprivrede. Кonačno, uspostavićemo više socijalne pravde podižući prvenstveno male penzije ali formulisati i jasnu podsticajnu porodičnu politiku i politiku za mlade”.

Šef poslaničke grupe i generalni sekretar Narodne stranke Stefan Jovanović kaže da je za ovu partiju najvažnije da Srbija bude vojno, politički i finansijski suverena.

Stefan Jovanović Foto: Nova

“Nažalost, Srbija je predala svoju finansijsku suverenost strancima, prepuštajući naš bankarski sistem njihovoj kontroli. Zbog toga se zalažemo za osnivanje Državne razvojne banke koja će biti ključni stub jačanja domaćeg sektora, ali i za čvršću kontolu bankarskog sektora koji je u prethodnim godinama “drao kožu s leđa građana”… Takođe, zabrana prodaje vode, zemlje i prirodnih resursa strancima. Naša nacionalna bogatstva, kao što su voda, zemlja i prirodni resursi, moraju ostati u našem vlasništvu!, kaže Jovanović i ističe i borbu protiv bele kuge.

BONUS VIDEO: Da li dolazi do predizbornog preseljenja birača? 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar