Srpska napredna stranka će i u ovoj predizbornoj kampanji potrošiti nekoliko miliona evra “svog” novca, a u isto vreme će se za potrebe kampanje poslužiti i ogromnim sumama novca iz državne kase. Naime, prema računici “Nove”, na račune 3,5 miliona građana u vidu jednokratne pomoći leglo je ili će se to uskoro desiti blizu 420 miliona evra. Gotovo istovetan iznos od ukupno 405,5 miliona evra različite kategorije stanovništva su dobile i pred prošlogodišnje izbore u aprilu.

Svaki srednjoškolac dobiće pomoć od 10.000 dinara, obnardovao je gostujući u “Hit tvitu” predsednik Srbije Aleksandar Vućić i odmah podvukao da to nema veze sa kupovinom glasova.

“Primetićete i sami da se ovo ne odnosi na ljude koji glasaju, ili veoma mali deo njih glasa”, rekao je predsednik i zatim dodao da će ova mera “pomoći roditeljima da kupe neki poklon deci pred praznike”.

Srednjoškolcima će, kako je najavio predsednik, ovaj novac biti uplaćen u narednih 10 dana, taman pred izbore.

Aleksandar Vučić Foto: Printscreen/Tv Pink

Imajući u vidu da prema zvaničnim podacima u Srbiji ima ukupno 234.919 učenika srednjih škola, ispada da će samo za njih iz budžeta biti isplaćeno 2,34 milijarde dinara, odnosno oko 20 miliona evra.

Država nije zaboravila ni 240.000 studenata, pa će i oni dobiti svoju “rundu” pomoći. Oni će osim studentske kartice dobiti i po hiljadu dinara na njoj. To će budžet dodatno olakšati za 2.050.000 evra.

Penzionerima 285 miliona evra

Početkom septembra, kada je postalo izvesno da će uslediti izbori, predsednik je najavio i pomoć za 1.646.000 penzionera. Svi oni će dobiti po 20.000 dinara i to do 5. decembra.

Taman pred izbore.

Foto:shutterstock by Alexandros Michailidis ; shutterstock.

Tada je izveo i računicu i istakao da je u pitanju 285 miliona evra.

Ni to verovatno nema veze sa kupovinom glasova.

Korisnici socijalne pomoći, slepi, dementni..

Tu se međutim ne završava spisak državne pomoći uoči izbora.

Vučić je “u rundama” najavljivao pomoć za određene kategoriije građana, pa je tako krajem oktobra rekao da će po 10.000 dinara dobiti korisnici socijalne pomoći, a isti iznos predviđen je i za slepa lica, dementne osobe, kao i za starije građane koji boluju od neizlečivih bolesti.

To je ukupno 221.000 građana, kojima će država uplatiti preko 2,2 mlijarde dinara, što je oko 19 miliona evra.

Deci do 16 godina po 10.000 dinara

U predizborna davanja države, ovde ubrajamo i pomoć deci do 16 godina, kojima je krajem septembra počela isplata po 10.000 dinara.

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da pravo na ovu pomoć ima 1,1 milion dece, te da je u te svrhe na račune roditelja prebačeno oko 94 miliona evra.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Kad se sve sabere, za nepuna tri meseca ove godine, odnosno od kraja septembra, pa do prvih dana decembra, iz republičkog budžeta na ime pomoći građanima, opredeljeno je blizu 420 miliona evra.

Pred izbore u aprilu 2022. pomoć 100 evra, 10.000 dinara, 20.000 dinara

Isplata novčane pomoći nije međutim počela juče. Ista praksa i gotovo istovetan iznos isplaćen je pred prošlogodišnje aprilske izbore. Tada je pomoć dobilo 2,9 miliona građana.

Mladi od 16 do 29 godina dobili su po 100 evra, penzionerima je uplaćena jednokratna pomoć od 20.000 dinara, a država je pomogla i zdravstvenim radnicima koji su dobili po 10.000 dinara. Pomoć su, kako je tada rečeno dobila 122.462 zdravstvena radnika.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Kada se pretvori u novac, država je za mlade dala 110 miliona evra, za penzionere oko 285 miliona, i još 10,5 miliona evra za zdravstvene radnike.

Ukupno, pred prošlogodišnje izbore, vlast je iz budžeta izdvojila 405,5 miliona evra.

BONUS VIDEO: Penzioneri oduvek ciljna grupa SNS i Vučića, obasipaju ih predizbornim obećanjima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare