Foto: Goran Srdanov, Shutterstock/Nenad Nedomacki

Sve je više brucoša koji se odlučuju da upišu neki od privatnih fakulteta u Srbiji. Cena školarina varira zavisno od grada i studijskog programa koji izaberete - cene se kreću od 50.000 dinara do vrtoglavih 300.000 dinara.

Na jednom od najpoznatijih privatnih Univerziteta „Singidunum“ koji nudi nekolko studijskih programa, prosečna školarina iznosi do 1500 evra.

Na Univerzitetu „Megatrend“ školarine vrariraju od 50.000 dinara koliko potražuje Fakultet za menadžment u Zaječaru, do 1500 evra koliko je neopodno izdvojiti za Fakultet za poslovne studije.

Iako ima istine u tome da su privatni fakulteti prilično skupi, činjenica je i da je prosečna školarina na Elektrotrehničkom fakultetu beogradskog Univerziteta – više od 200.000 dinara (na katedri za softversko inženjerstvo školarina košta 243.500 dinara).

„Alfa BK“ Univezitet koji ima rasprostranjene fakultete po čitavoj Srbiji – nudi mogućnost studentima da studiraju sa školarinama koje se kreću od 950 evra, pa sve do skoro 2.000 evra .

Visina jedne rate koju treba da izdvoje studenti Farmaceutskog fakulteta u Novom Sadu istovetna je nečijoj celokupnoj školarini, a iznosi oko 1000 evra. Početna cena koju treba da izdvoje studenti prve godine jeste 2.800 evra, a nakon uplaćene prve rate, školarinu student može platiti u deset manjih rata.

Kako se prelazi na više godine studiranja, raste i cena školarine, tako što se povećava za 100 evra, da bi na kraju dostigla iznos od 3200 evra.

Školarina na Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe, takođe u Novom Sadu, iznosi 1100 evra, a kao i kod većine privatnih, a za razliku od državnih, u cenu školarine su uračunati udžbenici za svaku školsku godinu, troškovi overe semestara, troškovi prijava ispita, Izdavanja uverenja o statusu, kao i ostalih uverenja, vannastavne fizičko-rekreativne aktivnosti (košarka, fudbal, teretana).

Na Visokoj školi za mendžment i ekonomiju iz Kragujevca – studenti plaćaju školarinu od 1000 evra.

Školarina za studente u Nišu koji žele da pohađaju privatni fakultet, u proseku košta kao i na državnim fakultetima, u rasponu od 1000-1200 evra .

Univezitet u Novom Pazaru nudi mogućnost studiranja i ostalim gradovima, kao što su Preševo, Niš i Pančevo, a visinu školarina diktira smer koji odaberete.

Pogodnost koju privatni fakulteti pružaju u odnosu na državne je ta što nude mogućnost da se ukupna školarina plati kroz veliki broj rata, najčešće 12, što studentima predstavlja posebno olakšanje.

Prednost koju u svojim kampanjma neposredno pre prijmenih ispita, privatni fakulteti ističu, uglavnom je činjenica da nude programe kreirane po svetskim standardima, kao i potpunu modernizaciju studijskih programa.

Postupak upisa – kao i na svim fakultetima

U zavisnosti od stduijskog programa koji izabere, neophodno je da student u dogovorenom roku preda potrebnu dokumentaciju, a mnogi fakulteti organizuju i mogućnost onlajn prijavljivanja. Nakon toga sledi prijemni ispit, a potom počinje osnovne akademske studije. Prema dostupnim informacijama na teritoriji naše zemlje, posluje više od 60 privatnih fakulteta, od čega 41 u Beogradu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar