Foto:shutterstock

Dok cene u Srbiji rastu brzinom svetlosti, plate su realno sve manje, uslovi rada loši, a životni standard gotovo nepostojeći, brojni su građani koji odlučuju da svoju sreću okušaju u inostranstvu. Jedna od omiljenih država srpskih radnika koji su u potrazi za dostojanstvenijim životom je Nemačka. Sa Srbima koji u "obećanoj zemlji" žive i rade razgovarali smo o tome koliko im novca "pretekne" kada plate rentu, račune i hranu, a u zavisnosti od visine primanja i troškova, to može da bude 200, ali i oko 1.000 evra.

Jedan od „naših“ ljudi koji radi u Nemačkoj je Milan T. On radi u jednom nemačkom hotelu, gde zarađuje 1.900 evra mesečno.

„Na taj iznos treba dodati i oko 500 evra koje svakog meseca dobijem kao bakšiš. To je, dakle, oko 2.400 evra mesečno. Od toga mi je svakako najveći trošak zakup stana, što me košta 850 evra“, priča Milan za portal Nova.rs.

Što se ostalih fiksnih troškova na mesečnom nivou tiče, naš sagovornik struju plaća u proseku 80 evra.

PROČITAJTE JOŠ

„Internet plaćam još 40 evra, a televizijsku pretplatu i kablovsku ukupno 27. Od prvog maja cena mesečne karte za prevoz biće 49 evra, što takođe plaćam. Ukupno, svi ti fiksni troškovi me izađu 1.046 erva. Dakle, ostaje mi još 1.354 evra“, kaže Milan.

Troškovi za hranu su, upravo zbog mesta na kojem radi, svedeni na minimum.

„Ja imam obezbeđenu hranu u hotelu, tačnije doručak i ručak, tako da ne trošim puno novca na to. Na osnovu iskustva prijatelja koje imam ovde, mislim da je dovoljno 300 evra po osobi. U tih 300 evra računam samo hranu koja se priprema kod kuće, ne i restorane“, kaže Milan.

Foto: Shutterstock

Naš sagovornik dodaje da misli da je za pristojan život u Nemačkoj potrebno oko 2.000 evra po osobi, ako u to računa i gorivo ili po potrebni kulturne događaje ili bavljenje nekim sportom.

Foto: Shutterstock

On za Nova.rs ipak objašnjava da se situacija drastično razlikuje u malim i velikim gradovima.

„Ako pričamo o, primera radi, bračnom paru koji živi u velikom gradu, njima je za život potrebno barem 5.000 evra, dakle 2.500 po osobi. U manjim gradovima stanovi nisu toliko skupi, pa naravno da onda ostaje i više novca od plate, te se i bolje živi, kao i svuda u svetu po manjim mestima“, navodi Milan.

S druge strane, Vuku K, koji u Nemačkoj živi sa suprugom i tri ćerke, od mesečne plate uspeva da „pretekne“ manje novca.

„Supruga i ja zarađujemo ukupno oko 4.500 evra mesečno, i to je budžet za nas petoro. Živimo u stanu od 120 kvadrata koji, naravno, iznajmljujemo, a rentu i režije poput struje i vode plaćamo ukupno 1.700 evra. Na gorivo mi mesečno ode dosta novca, oko 600 evra“, navodi Vuk, koji inače radi kao sportski trener.

Foto: Shutterstock

Takođe, ostali troškovi poput računa za telefon, internet, televiziju i slično izađu ih oko 500 evra.

Što se ostalih izdataka tiče, Vuk i njegova porodica troše u proseku oko 1.500 evra mesečno za hranu i garderobu.

To znači da Vuk i njegova supruka uspevaju da im svakog meseca od plate „pretekne“ oko 200 evra.

Kakva je situacija u Srbiji?

Što se tiče radnika u Srbiji, on teško da može mnogo da uštedi, pogotovo ako radi za prosečnu platu, koja je, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u decembru iznosila 84.227 dinara.

Foto: Shutterstock

S druge strane, u tom periodu, preciznije u poslednjem kvartalu iste godine, prosečan potrošač u Srbiji trošio je 31.798 dinara mesečno, za hranu, kućne potrepštine i sredstva za ličnu higijenu, pokazuje istraživanje kompanije Nielsen IQ.

To znači da za rentu i račune preostaje još 52.429 dinara, a s obzirom na visoke cene nekretnina – jasno je da na kraju meseca ne ostaje još mnogo novca za štednju ili određena „zadovoljstva“.

BONUS VIDEO Prazan ceger za 1.000 dinara: Ispovest studentkinje iz Beograda o životu pod inflacijom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare