Šoškić o budžetu za 2022: Nešto dobro, nešto loše i jedna važna sugestija

Podeli:
Dejan Šoškić. Foto: Vesna Lalić

Budžeti Srbije moraju da ostavljaju dovoljno prostora za kapitalna ulaganja i država u tom domenu pravi pozitivne pomake poslednjih godina. Istovremeno moralo bi da se mnogo više uradi na transparentnosti budžetskih stavki, o čemu i fiskalni savet često govori, ali i da se znatno podigne nivo revizije i kontrole u trošenju novca na kapitalna ulaganja i u tom domenu se nažalost ni sada, po ko zna koji put, ne vide pozitivni pomaci, ocenio je za Nova.rs nekadašnji guverner Narodna banke Srbije Dejan Šoškić.

Šoškić je za naš portal prokomentarisao novi predlog budžeta koji će se naći pred poslanicima u narednom periodu. On je naglasio da Srbija mora da veliki naglasak stavi na obrazovanje.

„Uz kapitalna ulaganja, svaki budžet Srbije bi morao da znatno više izdvaja na obrazovanje i nauku jer je obrazovanje naše dece i inovativnost naših građana osnov kreiranja konkurentne ekonomije i održivog rasta blagostanja građana. U tom domenu naša zemlja zaostaje ne samo za sličnim zemljama u centralnoj i istočnoj Evropi, već i u odnosu na našu zemlju u nekim prethodnim razdobljima“, rekao je i dodao:

Sinisa Mali
Siniša Mali Foto:FoNet/Milica Vučković

„Ukratko, Srbija mora da pravi ozbiljne pozitivne korake u pravcu podizanja znanja i inovativnosti naših građana ali i u borbi protiv korupcije i ka opštem jačanju domaćeg institucionalnog okvira. Ti vitalni procesi ozdravljenja i napretka našeg društva ne odražavaju se u dovolnoj meri u predlogu budžeta Republike Srbije i stoga se ne vide realne naznake ozdravljenja naše privrede“, zaključio je Šoškić.

Bonus video: Utisak nedelje – Dejan Šoškić, Milojko Arsić i Dušan Nikezić

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar