Foto: Savo Prelević/Vijesti.me, Shutterstock

Centralna banka Crne Gore zvanično je saopštila da je firma iz Srbije predala zahtev za kupovinu udela u vlasništvu Prve banke, čiji je vlasnik brat Mila Đukanovića - Aco Đukanović. Podgorički list i portal “Vijesti” objavio je da je reč o biznismenu bliskom SNS, koji ima većinski paket akcija u jednoj od srpskih banaka, da se domogao atraktivne lokacije na Novom Beogradu kupovinom firme u stečaju, te da je u poslovnom projektu sa EPS-om. U sve ovo se (jedino) uklapa biznismen Davor Macura.

I u Srbiji i u Crnoj Gori već dugo se priča o kupovini udela Prve banke u kojoj kontrolni paket ima Aco Đukanović, brat bivšeg predsednika Mila Đukanovića. Spekulisalo se da je za to zainteresovana država Srbija, odnosno Poštanska štedionica, ali je to demantovano.

Međutim, juče je Centralna banka Crne Gore zvanično saopštila da joj je firma iz Srbije predala zahtev za sticanje kvalifikovanog učešća do 50 odsto (manjinskog učešća) u kapitalu Prve banke. Dobijanje odobrenja od CBCG je početak procesa za zaključenje dogovora o prodaji.

“U toku je proces odlučivanja po zahtevu pravnog lica iz Srbije. Zahtev je podnet 27.10.2023. Centralna banka će o primljenom zahtevu odlučivati u skladu sa zakonom predviđenim procedurama i rokovima”, saopšteno je iz Centralne banke.

Podgoričke “Vijesti” potom su objavile da se iza firme koja je zainteresovana da dođe do vlasništva u Prvoj banci krije biznismen blizak vladajućoj partiji SNS koju kontroliše srpski predsednik Aleksandar Vučić. Izvor “Vijesti” je pojasnio da je reč o biznismenu koji ima više firmi u Srbiji, a poseduje i većinski paket akcija u jednoj od srpskih banaka.

Kako dalje navodi taj portal, taj biznismen domogao se atraktivne lokacije na Novom Beogradu gdese  prema planskoj dokumentaciji planirana gradnja stambeno-poslovnog kompleksa. Do te lokacije je došao kupovinom potraživanja u okviru jednog stečajnog postupka.

Izvor “Vijesti” rekao je i da je firma ovog biznismena u poslovnim projektima sa Elektroprivredom Srbije (EPS) u vezi sa naplatom struje.

U sve ovo se uklapa profil Davora Macure, čiji je biznis od dolaska Srpske napredne stranke “procvetao” u Srbiji. On je 100 postotni vlasnik firme “Alta pay” koja ima 100 odsto udela u kapitalu “Alta banke”.

Takođe, kako je Nova.rs objavila, upravo je Macurina druga firma ABL Solvent kupila imovinu IMT na Novom Beogradu iz stečanje mase i to za 70 miliona evra. I to je za skoro četiri puta niži iznos od tržišne vrednosti zemljišta na kome se ta fabrika nalazila. Zahvaljući zakonu koji je nedavno usvojen u Skupštini Srbije glasovima poslanika vladajuće većine, Macura će besplatno doći do zemljišta, iako je nad njim imao samo pravo korišćenja.

Foto: Newsmax Adria

Nova.rs je otkrila i da je firma Davora Macure – “Alta pay” ušla u posao sa Elektroprivredom Srbije. Naime, od nedavno je EPS uveo novu uslugu “Uvid u račun”, koja potrošačima nudi elektronsko preuzimanje i plaćanje računa. Taj posao elektronskog plaćanja poveren je upravo Macurinoj firmi koja će dobijati proviziju.

Ovim strateškim partnerstvom pohvalio se “Alta Pay” na svojoj internet prezentaciji, ali je ostalo skriveno kako je došlo do ovog partnerstva. Na Portalu javnih nabavki ne postoji javno objavljen dokument o izboru ovog strateškog partnera, što ukazuje na to da EPS nije raspisao tender.

Fotoi:promo

Potvrdu informacije da je neka od firmi Davora Macure potencijalni kupac udela u Đukanovićevoj Prvoj banci potražili smo na nekoliko adresa.

Pitanja smo uputili i Centralnoj banci Crne Gore, ali i Alta banci, čiji je vlasnik Macura. Pitali smo da li je ta banka ili neko od povezanih pravnih lica podnelo zahtev za kupovinu kvalifikovanog učešća do 50 odsto u kapitalu Prve banke. Odgovore do objave ovog teksta nismo dobili.

BONUS VIDEO Sporan tender za izgradnju nove toplane u Boru: Firma bliska SNS dobila posao

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar