Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs; N1

Samostalni sindikat Fiat automobila Srbija uputio je danas prmeijerki Ani Brnabić otvoreno pismo, koje potpisuje njihov predsednik Saša Đorđević, a u kom se traži hitan sastanak u cilju okončanja neizvesnosti koja je obuzela radnike nakon najava masovnih prekida radnih odnosa i priča o socijalnom programu.

Pismo prenosimo u celosti:

„Neizvesnost, koja se granici sa panikom, u kojoj se nalaze radnci Fijata, tera me da Vam se obratim i zatražim hitan susret sa Vama i predsednikom Republike Srbije, kako bi smo u najboljoj veri tražili rešenje za sve nas koji živimo od ove fabrike.

Nakon radosti, izazvane saznanjem o novom modelu koji će se proizvoditi u našoj fabrici, za koji verujemo da ste uložili veliki napor, nemere koje nam je izneo poslodavac izazvale su kod nas sasvim drugačije emocije i veliku zabrinutost.

Proteste koje je organizovala grupa radnika, verujemo u najboljoj nameri i razgovori koji su nakon toga usledili sa njima, izazvali su dodatnu zbunjenost i zabrinutost radnika, posebno zbog oprečnih viđenja rezultata tog sastanka, koje su izneli radnici i prisutni predstavnici Vlade. Prema dobro obaveštenim izvorima, vrh menadžmenta fabrike je podneo ostavke i planira da napusti fabriku, što sa pravom vodi ka zaključku o neizvesnoj budućnosti i njihovom saznanju o budućim događanjima, u kojima ne žele da budu akteri. Izbegnimo dramatične događaje, razgovarajmo!

Ovog trenutka nemamo nikog za sagovornika u Stellautis-u.

Naša je želja da dijalogom dođemo do mogućeg prihvatljivog rešenja, izbegnemo nemile događaje do kojih će doći ako se ništa ne preduzme i Vas vidimo kao činioca bez koga je nemoguće naći izlaz iz ove situacije. Verujemo da fabrika i ovi radnici imaju budućnost u njoj, i da razgovori sa Vama nemaju odgovarajucu alternativu.

Očekujemo Vaš poziv!

BONUS VIDEO: Radnici Fijata – izjava za medije 16.5.2022.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare