Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

‘‘Čini mi se da sva dešavanja oko Fijata, idu u pravcu da će fabrika potpuno da prestane sa radom i teško mi je da poverujem da će se za dve i po godine proizvoditi taj najavljeni električni automobil. Voleo bih da nisam u pravu‘‘, kaže za Nova.rs Jugoslav Ristić, nedavno penzionisani dugogodišnji predsednik Saveza Samostalnih sindikata Kragujevca. On je ukazao da postoji ‘‘veliki nesklad‘‘ između izjava radnika i ministarke Kisić Tepavčević o sastanku koji je vođen između njih, što ga kako kaže, onespokojava.

Status Fijatovih radnika i dalje je na klackalici između otkaza i obećanog blagostanja koje će im doneti električni model. Balansa nema ni u izjavama najviših državnih zvaničnika, pa su se za samo dve nedelje, od euforične i pompezne najave da će novi model ‘‘uposliti pola Srbije‘‘, svele na obećanja da će država
dati sve od sebe, da radnici dobiju socijalni program.

Iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja stigla su uveravanja da će se do kraja maja, sve znati, a celokupnu situaciju, za naš portal analizirao je sindikalac Jugoslav Ristić, koji je dobro upoznat sa automobilskom industrijom u Kragujevcu, još iz najboljih Zastavinih dana.

„Pažljiv posmatrač može da primeti nesklad između onoga, šta su posle sastanka u ponedeljak izjavili radnici, a šta ministarka Kisić Tepavčević. Postoji duboki nesklad, jer su radnici rekli da neće biti otpuštanja, da će sve biti na bazi dobrovoljnosti, dok je ministarka izjavila nešto sasvim drugačije. Ona je rekla, da je Fijat sproveo internu anketu oko upućivanja radnika u inostranstvo, što ja mislim da nije, a da nakon toga ide socijalni program. Nije spomenula da će taj program biti na bazi dobrovoljnosti“, objasnio je Ristić nesklad koji je primetio u izjavama i istakao da ga dodatno zabrinjava ministarkina izjava, kojom će se, kako kaže, ‘‘država staviti u ulogu medijatora“.

Jugoslav Ristić Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

On je podsetio da je država trećinski vlasnik Fijata, ali da ugovor o investiciji i ovom partnerstvu između države i privatne kompanije nikada nije obelodanjen, pa sumnja da država „možda i presudno odlučuje o svemu u toj fabrici“.

„Ministarka nijednog trenutka nije spomenula ‘dobrovoljnost‘, već samo socijalni program i da će država u rešavanje problema da se uključi kao medijator i da pregovara sa Nacionalnom služom za zapoljavanje. Pazite, sa Nacionalnom službom! To znači samo jedno, da se radi isključivo o socijalnom programu, odnosno da je to otpuštanje i to čini ogromnu razliku u odnosu na ono što su rekli radnici koji su bili na sastnku“, ukazuje Ristić.

On ističe da se „apsolutno pribojava najgoreg scenarija‘‘, koji je prema njegovim rečima potpuno gašenje Fijata u Kragujevcu. Smatra da za dve i po godine, može da se podigne ‘‘potpuno nova fabrika na livadi“, te da mu je to nerealan rok koji su najavili za prelazak na novi model u fabrici koja već postoji.

„Tanzicioni period po „Geoksovom“ modelu, nije dobro rešenje“

Prema Ristićevim rečima, najave državnih zvaničnika da bi tranzicioni period u Fijatu mogao da bude rešen po Geoksovom modelu, odnosno zapošljavanje radnika koji su odlaskom Geoksa iz Vranja, zaposleni u drugim firmama, nije dobro rešenje.

„Takve najave mi govore da je taj model, zapravo i plan države. A, to ne ide u dobrom pravcu. Ako se setimo, ranije je premijerka najavljivala da će u Kragujevcu biti posla, da je došao Jangfeng, da je tu Vakernojson… Takav pristup je potpuno amaterski i pokazuje nepoznavanje stvari u automobilskoj industriji. Vakernojsonu je potrebna tačno određena struktura radnika, njima su potrebni rukovaoci numeričkih mašina, strugari, glodači, zavarivači. Nisam siguran koliko takvih radnika u Fijatu ima, pogotovo ne sa iskustvom‘‘, kaže Ristić i upzorava da bi gašenje automobilske industrije „bila tragedija za ceo Kragujevac“.

„Radnici moraju da zbiju redove“

Ristć je ukazao i na razjedinjenost između siindikata i radnika, koja bi, tvrdi on, u ovako ozbiljnom trenutku, mogla da im oteža celu situaciju. Upozorava da sada treba da zbiju redove, jer im se kako kaže, „ne sprema ništa dobro“.

„Nepriznavanje sindikata je neodgovorno ponašanje. Radnici ne žele da ih predstavljaju sindikati i sami su otišli na pregovore. Ali, uz sve ogromne mane koje sindikat ima, radnici u ovom trenutku treba da znaju, da su jedino sindikati ovlašćeni da daju mišljenje o socijalnom programu. To ne može da uradi nijedna neformalna grupa. Jednostavno, takav je zakon. Radnici su blokadom grada i protestom uradili dobar posao, ali sada ne mogu da isključe sindikat. U Fijatu postoje tri sindikata i nemoguće je da baš

nijedan ne valja, treba da pronađu zajednički jezik i da zajedno nastupe2 poručio je Jugoslav Ristić.

Posle sastanka koji je u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, održan u ponedeljak, ministarka Kisić Tepavčević saopštila je da će socijalni program biti saopšten do kraja maja, a radnici su izjavili da do tada neće protestovani ni blokirati putelve. Međutim, ukoliko ne budu zadovoljni ponuđenim rešenjima, najavljuju nove proteste.

Bonus video: Sindikalac o Fijatu: Nismo imali nikakve probleme dok su bili Italijani, oni nastaju akd su došli naši menadžeri

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook

Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare