Foto: Shutterstock

Udruženje reciklera Srbije saopštilo je da će državni podsticaj od ukupno 2,6 milijardi dinara pokriti 69 procenata od ukupno prerađenih 92.000 tona otpada.

Kompanije recikleri, kako se navodi u saopštenju, danas su potpisali ugovore o isplati podsticajnih sredstava za prerađeni otpad u 2019. godini a ostalo je neisplaćeno podsticaja za 29.000 tona prerađenog otpada.

Potpredsednik Udruženja Nikola Egić izjavio je da je Zakonom o budžetu za 2020. godinu za prerađeni opasni otpad u 2019. opredeljeno je 3,5 milijardi dinara što je bilo dovoljno da se isplati 93 odsto prerađenog otpada.

„Rebalansom budžeta iz aprila ove godine podsticajna sredstva su smanjenja i dobićemo 31% manje od onog što potražujemo. Za posao koji smo uradili u januaru prošle godine bićemo isplaćeni u junu ove godine što je ogromno zakašnjenje, a uz to je i značajno umanjenje“, rekao je on.

Dodao je i da već šesti mesec u ovoj godini recikleri tretiraju otpad u skladu sa svojim poslovnim obavezama, a konkurs o dodeli sredstava za 2020. još nije raspisan.

Udruženje reciklera Srbije podseća da su tokom decembra prošle godine isplaćena zaostala dugovanja za prerađeni otpad za 2018. godinu i time je prvi put posle 2015. godine država platila sav tretiran opasan otpad.

Recikleri su bili uvereni da će država i Ministarstvo zaštite životne sredine ispuniti i svoje obaveze za 2016. i 2017. godinu, rekao je on.

Iz Udruženja reciklera Srbije podsećaju da je od ekoloških taksi prošle godine prikupljeno u republički budžet više od 11 milijardi dinara, dok je za tretman opasnog otpada sada izdvojeno samo 2,6 milijardi dinara.

Dodaju da ukupna dugovanja prema reciklažnoj industriji iznose više od 2,8 milijardi dinara za 2016, 2017. i 2019. godinu.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar