Foto: Shutterstock

Evropska centralna banka (ECB) podigla je tri ključne kamatne stope za 0,75 %. Ono što nakon svake takve odluke najviše brine svakako je kako će se to odraziti na euribor, a samim tim i rate kredita koje građani otplaćuju. Jedno je sigurno - krediti u evrima će poskupeti.

Kako je za Nova.rs objasnio profesor Beogradske bankarske akademije dr Zoran Grubišić, euribor odmah reaguje na ovakve odluke ECB i za očekivanje je da će ispratiti skok ove tri kamatne stope.

Međutim, iako sve koji otplaćuju kredite gde je euribor osnovica najviše zanima koliko će konkretno biti uvećana njihova mesečna rata, odgovor na ovo pitanje nije tako jednostavno dati.

Kako objašnjava prof. Grubišić, ne znači nužno da će građanima odmah skočiti rate, budući da to zavisi od ugovora koje oni imaju sa bankama, a u kojima je navedeno da li su rate vezane za tromesečni ili šestomesečni euribor.

„Svakako, ovo će se najviše odraziti na stambene kredite jer su oni najveći“, navodi Grubišić.

Međutim, dodaje, i tu povećanje rate zavisi od nekoliko stvari.

„Zavisi od iznosa samog kredita i toga kada je kredit uzet. Ako je neko već otplatio više od pola, neće biti pogođen rastom euribora podjednako kao neko ko je novi korisnik kredita“, navodi Grubišić.

Ističe da je nezahvalno predvideti to koliko će rate u proseku porasti, budući da će nekom mesečni iznos koji mora da izdvoji za kredit porasti za, na primer, 30 evra, a nekom za 150.

A u sredu, 26. oktobra, tromesečni euribor iznosio je 1,578 odsto, a šestomesečni 2,103 odsto, prema podacima Evropske centralne banke.

Kako su do sada prolazili naši građani?

Pre nego što je euribor krenuo da divlja, u martu je čitateljka portala Nova.rs Dragana P. postala korisnica stambenog kredita u evrima, sa varijabilnom kamatnom stopom.

Ona je podigla kredit od 100.000 evra sa rokom otplate na 15 godina, a njena prva rata izosila je 660 evra.

U martu, kada je Dragana podigla kredit, vrednost tromesečnog euribora iznosila je -0,534 odsto. Šest meseci kasnije, prilikom drugog obračuna mesečne rate, njegova vrednost bila je 1,185 odsto.

Nakon prvih šest meseci otplate i povećanja euribora od 1,719 odsto, Draganina mesečna rata porasla je za 85 evra. Sada, umesto prvobitnih 660, ona plaća 745 evra mesečno.

BONUS VIDEO Euribor raste, rate sve skuplje: Kakvi problemi očekuju stambene dužnike?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar