Foto: Privatna arhiva

’’Suprug i ja smo podigli stambeni kredit u martu ove godine. Svi su nam govorili da smo ludi što sada kupujemo stan, ali smo mi razmišljali, ‘kad ako ne sad, cene nekretnina će samo da skaču’. Međutim, nismo mogli ni da pretpostavimo da će euribor da eksplodira za šest meseci, a to je našu mesečnu ratu, već sada podiglo za 85 evra. Ovo je za nas zabrinjavajuća i bezizlazna situacija, jer stručnjaci predviđaju da će euribor i dalje da raste’’, priča za Nova.rs Beograđanka Dragana P. (35), koja je podigla stambeni kredit sa varijabilnom kamatnom stopom, vezanom za rast euribora.

Rešavanje stambenog pitanja za Draganu i njenu porodicu bilo je, kako kaže, strateški osmišljeno i dobro isplanirano. Ona za naš portal objašnjava da je sa suprugom i malim detetotom, živela u zajednici sa roditeljima u malom stanu, a plan im je bio da im ratu za kredit za kupovinu većeg stana, najvećim delom ’’pokriva’’ kirija od izdavanja manjeg, kao i od izdavanja garaže koja je u njihovom vlasništvu.

Podigli su kredit od 100.000 evra sa rokom otplate na 15 godina, a prva mesečna rata iznosila je 660 evra. Sa najnovijim presekom tromesečnog euribora 30.septembra, Dragani je sada rata skočila na 745 evra. Dakle, za samo šest meseci, prvobitni iznos porastao je za 85 evra.

Dragana sada strahuje, da se rast kamate, kako kaže, ’’neće zaustaviti na ovome’.

’’Gde je granica ovome? Šta ako kamata nastavi nenormalno da raste? Je l’ postoji nekakvo telo koje može da nas zaštiti? Osećam se, kao da ne postoji nikakva instanca kojoj mogu da se obratim, ili bilo ko od nas ko ima stambeni kredit. Oni sa tim cenama mogu da rade šta god im padne na pamet. Inflacija je – i to im je opravdanje za sve’’, negoduje naša sagovornica, dodajući da već sada strahuje od sledećeg tromesečnog preseka euribora, koji će biti poslednjeg dana ove godine.

Foto: Privatna arhiva

Dilema između fiksne i promenljive kamatne stope

Dragana navodi i da se pre podizanja kredita ’’dobro raspitala’’ kod bankarskih stručnjaka koja opcija je najbolja, te da se kako kaže, u jednom trenutku dvoumila da li čak da podigne kredit sa fiksnom kamatnom stopom.

Foto: Shutterstock

Ipak, dodaje ona, proračun fiksne kamate je u tom trenutku bio daleko iznad cifre koju je bila spremna da prihvati za otplatu stana, pa je odluka pala na promenljivu kamatu sa tromesečnim usklađivanjem prema euriboru.

’’Bankarski stručnjaci u koje imam poverenje, ukazivali su mi na to, da može doći do povećanja euribora, ali je ovoliki skok bio šok i za njih, iako su iskusni u svom poslu. Na prvom preseku euribora u junu, rata mi je povećana za 10 evra. Mislila sam, ok, to i nije toliko strašno. Očekivala sam da će novi presek biti na tom nivou, ali dodatni skok od 75 evra, sve nas je zatekao. Suprugova i moja primanja su ostala ista, niko ne spominje povećanje plate, sve je poskupelo, imamo malo dete i sada razmišljamo samo o tome, kako da otplaćujemo toliku ratu’’, priča Dragana u očaju.

’’Mi smo najviše pogođeni, jer smo tek podigli kredit’’

Promena iznosa rate zbog povećanja euribora nije ista za sve korisnike stambenih kredita, pa tako vrtoglavi rast kamatne stope manje osećaju oni građani koji su kredit podigli pre 10 ili 20 godina. Vlasnici tih kredita, otplatili su veći deo duga, tako da se kretanje evropske bankarske kamatne stope, manje odražava na njihovu mesečnu ratu.

Međutim, naša sagovornica strahuje da će, ukoliko se nastavi ovakav trend rasta, vrlo brzo doći u bezizlaznu situaciju.

‘’Mi smo već sada u situaciji ‘snalazi se kako znaš i umeš’. To u ovom trenutku nisu neke sumanute pare, koje mi ne možemo da nađemo, ali uz činjenicu da imaš malo dete i da planiramo proširenje porodice, da si tek kupio stan u koji treba da se ulaže, pri tom, pozajmili smo novac od prijatelja za učešće za kredit i kada zamislim sve te iznose koje treba da vraćamo, brojke deluju prilično zastrašujuće i stalno se pitam ‘kako ćemo’. Ne znam kakve su uopšte mogućnosti nas normalnih i običnih ljudi, kojima roditelji nisu kriminalci, da rešimo ta neka elementarna životna pitanja’’, u neverici se pita Dragana.

Na kraju ističe, da joj iz ove perspektive izgleda, da je isplativije bilo da je kredit podigla sa fiksnom kamatom, iako
su, podvlači, u tom trenutku iznosi bili ’’nenormalno visoki’’.

“Ako bi moja rata ostala na ovom iznosu do kraja otplate, to je u konačnom zbiru već sada mnogo više nego da smo u startu uzeli kredit sa fiksnom kamatom. Sada opet najavljuju nova povećanja, a šta će biti od sledeće godine, to više niko ne može ni da prognozira, ni da predvidi. Znam samo da će svako novo povećanje euribora povećati našu ratu za kredit’’, zaključila je Dragana P.

Šta je euribor?

Euribor je zapravo kamatna stopa po kojoj grupa evropskih banaka pozajmljuje novac jedna drugoj. On je u porastu od marta ove godine, nakon što je od 2015. njegova vrednost bila negativna, odnosno u minusu. Rate kredita usklađuju se prema euriboru na tri (3M), ili na šest meseci (6M). Vrednosti oba euribora početkom ove godine bile su ispod nule, a nagli skok zabeležen je u poslednja tri meseca. Tako je tromesečni euribor 30. septembra dostigao vrednost od 1,228 odsto, dok je istog dana šestomesečni iznosio 1,858 odsto.

BONUS VIDEO: Kako iz vrzinog kola stambenih kredita za mame?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare