Foot:shutterstock; Vesna Lalić Nova.rs

Evropska centralna banka (ECB) danas ponovo odlučuje o promeni referentne kamatne stope, po kojoj se obračunavaju i rate kredita koje građani uzimaju u evrima. Ekonomisti su složni u tome da će ECB i ovog puta povećati visinu euribora, a to znači i skuplje rate kredite.

Povećanje euribora jedna je od mera ECB za suzbijanje inflacije u evrozoni, koja je u septembru iznosila 9,9 odsto.

Euribor je pojam od kojeg već mesecima unazad strepe bankarski korisnici koji su se zadužili u evrima sa varijabilnom kamatnom stopom, s obzirom na to da su ovi krediti upravo vezani za euribor. Posle mirovanja od sedam godina, prethodnih nekoliko meseci ECB povećava euribor, a samim tim – rastu i rate kredita.

Foto: Shutterstock

Euribor je u junu, po prvi put od 2015. godine, dostigao pozitivnu vrednost, nakon što je, posle dostizanja istorijskog maksimuma od više od pet odsto 2008. godine, njegova vrednost sedam godina bila „u minusu“.

PROČITAJTE JOŠ

Trenutna vrednost tromesečnog euribora iznosi 1,577 odsto. Šestomesečni euribor još je viši, te je njegova vrednost 2,106 odsto.

Upravo zbog tog rasta, porasle su i rate kredita, a za neke korisnike to je značilo i 80 ili 90 evra više za mesečnu ratu. Loša vest je da stručnjaci ističu da trenutno nema naznaka da će se trend rasta euribora zaustaviti.

Dokle euribor može da raste?

Kako su stručnjaci više puta isticali za „Novu“, niko sa sigurnošću ne može da kaže do kog nivoa će euribor rasti.

Međutim, profesor Beogradske bankarske akademije dr Zoran Grubišić kaže da na osnovu kretanja ove kamatne stope u prošlosti, mogućnosti za dalji rast mogu da se sagledaju makar okvirno.

Zoran Grubišić Foto:TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC

„Euribor nikad nije išao značajnije preko pet odsto, dotakao je taj nivo u par tačaka, ali se tu kratko zadržavao. Posmatrano dugoročno, euribor se dugo zadržao na nivou od oko tri odsto, te bi zapravo bilo realno da se to ponovo dogodi“, smatra Grubišić.

Kada se menjaju rate kredita?

Promenu u euriboru korisnici kredita neće osetiti danas. Naime, obračun euribora za kredite u evrima obračunava se na tri ili šest meseci, u zavisnosti od onoga što je klijent prethodno dogovorio sa bankom, odnosno da li je odabrao tromesečni ili šestomesečni euribor.

Kako su rate za korisnike kredita koji obuhvataju tromesečni euribor promenjene 30. septembra, naredni obračun desiće se 30. decembra, kada će se nova visina kamate obračunavati u ratama za naredna tri meseca.

Foto:shutterstock

Korisnici kredita čija se kamata obračunava uz šestomesečni euribor u isto vreme će biti suočeni sa promenjenim, prema svim prilikama, višim ratama.

Koliko će rate biti veće?

Na povećanje rate utiču različiti faktori. Neki od njih su visina kredita, ukupna visina kamate, ali i samo varijabilnog dela, rok otplate, kao i deo zaduženja koji je već otplaćen. Kako je Dušan Uzelac, urednik portala Kamatica, rekao za RTS, kada euribor skoči jedan odsto, rata koja je prethodno iznosila 200 do 250 evra, povećava se, u proseku, za tridesetak evra.

BONUS VIDEO Povećanje EURIBOR-a: Koliko će nam tačno poskupeti rata kredita? 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare