Foto: Tamara Marković/Nova.rs

Najave koje su ranijih godina stizale od Zorana Drobnjaka v.d. direktora "Puteva Srbije", da će za teretna vozila vrlo brzo biti uvedena putarina na Ibarskoj magistrali, po svemu sudeći će se i ostvariti. Ali, to se neće realizovati samo na Ibarskoj, već i na ostalim magistralnim putevima u Srbiji.

„Kod nas nije jeftina putarina. Među najskupljim je u Evropi. Ali, šta da radimo. I mi kao strani državljani tako plaćamo u Evropi puteve koje koristimo“, kažu iz Udruženja transportera.

Putevi Srbije raspisali su tender za projektovanje sistema za naplatu putarine na putevima nižeg reda za teška teretna vozila, nosivosti preko 12 tona. Kompanije imaju rok da se prijave do kraja januara 2023, a vrednost posla procenjena je na 60 miliona dinara.

U obrazloženju zbog čega bi se to uradilo, navodi se da je od uvođenja naplate putarine u Srbiji uočeno da veći broj teških teretnih vozila kako bi izbegli plaćanje putarine na autoputevima, kao alternativne, koristi puteve nižeg reda, naročitio magistralne puteve I i II reda.

Iz Puteva Srbije smatraju da bi se naplatom putarine kamionima na magistralnim putevima, obezbedio dodatni novac za njihovo održavanje, jer ih najviše i uništavaju teška teretna vozila.

Opširnije čitajte na N1.

***

BONUS VIDEO – Radovi na aerodromu Nikola Tesla

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar