Foto: Tanjug/AP Photo/Erin Hooley, Shutterstock

Jaja su, uz mleko i sir, namirnica koja je najviše poskupela u toku prošle godine. Sada u prodavnicama karton od 10 jaja teško može da se nađe po ceni nižoj od 230 dinara, a i na pijacama, koje su po pravilu jeftinije, cene su skočile, pa ova namirnica i tu dostiže ovu cenu. Pitali smo stručnjake – šta će se sa cenom jaja dešavati u godini pred nama? Po svemu sudeći, poskupljenja neće stati, pa sagovornici Nova.rs predviđaju da bi pik poskupljenja mogao da se očekuje u aprilu kada se proslavlja Uskrs, praznik koji ne može da prođe bez ofarbanih jaja.

Prema zvaničnim podacima koje Republički zavod za statistiku (RZS) objavljuje na mesečnom nivou, u decembru su jaja u prodavnici prodavana po prosečnoj ceni od 22 dinara po komadu, dok su na beogradskim pijacama koštala 20. Iste cene, kaže zvanična statistika, važile su i u novembru.

Pročitajte još:

Međutim, ako ove cifre uporedimo sa onima u januaru prošle godine, videćemo da su se jaja tada u beogradskim prodavnicama prodavala za 19 dinara po komadu, a na pijacama za 16.

Ipak, ovo je zvanična statistika, a realno stanje u prodavnicama je još sumornije.

“Letos sam karton jaja u prodavnici plaćala 180 dinara. U roku od 10 dana poskupela su na 190. Sada – plaćam ih najmanje 230, a nema ih često ni na akciji”, kaže Jelena R, čitalac portala Nova.

Zvanična statistika pokazuje da su samo u jednom mesecu jaja pojeftinila u odnosu na prethodni: samo u februaru i to samo pijačna jaja. Naime, u januaru su ona bila 16 dinara, u februaru 14, a već u martu ponovo 16.

Međutim, ovaj skok cena možda se neće zaustaviti ni u 2023. godini.

Kako za Nova.rs ističe Radomir Erić iz Državnog saveza živinara Republike Srbije, cena jaja se formira na osnovu cena hrane za kokoške, koja je prošle godine koštala 1.000 dinara, a sada košta 2.000.

Prema njegovim rečima, poljoprivrednici su i koncentrat prošle godine plaćali 35 dinara, a sada ga plaćaju više od 800.

Jaja Foto:Tanjug/AP Photo/Erin Hooley

“Ne može da se predvidi šta će se tačno dešavati, ali me ne bi iznenadilo da oko Uskrsa cena jaja ode i na 50 dinara po komadu. Ipak je ovo Srbija, a i trgovci dižu cene više nego što bi trebalo. Biće svašta – to je moje mišljenje”, dodaje Erić.

Agroekonomski analitičar Žarko Galetin za naš portal objašnjava da Srbija, kada su jaja u pitanju, ne bi trebalo da ima problema u proizvodnji, te da na tržištu postoje dve vrste jaja – ona iz farmskog uzgoja, sa farmi koka nosilja i ona koja se prodaju na pijacama, a koja su iz individualnog uzgoja.

Vrlo značajna stvar je, dodaje on, što u zimskom periodu koke nose duplo manje jaja nego leti.

Foto: Shutterstock

“Jaja imaju izrazito sezonski karakter, a manja ponuda je jedan od razloga zašto su cene ovoliko otišle nagore. Plus je cena proizvodnje samih jaja skuplja”, ističe Galetin.

Po njegovom mišljenju, cene neće padati.

“To je sektor gde roba nije berzanska i gde više dolazi do izražaja domaći aspekt proizvodnje i tržišta. Farmski uzgoj vezan je za skupe koncentrate. Cene pšenice i kukuruza su u padu, ali mislim da cene stočne hrane neće pasti, pa samim tim ni cena jaja”, zaključuje naš sagovornik.

BONUS VIDEO Kako uvoz mleka utiče na domaće proizvođače i šta se može uraditi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare