Miholjsko leto u oktobru, a ni početkom novembra neće biti značajnijeg zahlađenja. Ukratko, to je odlična vest za sve one koji se greju na struju - to znači uštedu i manje dana u kojima će morati da koriste sva grejna tela punim kapacitetima. Najbolje će ove jeseni proći oni koji se greju na TA peć, ali i ko koristi klimu – može da očekuje i do 4.000 dinara manji račun za struju.

Protekle sedmice zabeležene su tropske temeprature za ovo doba godine, a potrošači koji nisu na sistemu centralnog grejanja, već za to koriste, recimo struju, danima unazad nisu morali da uključuju grejanje.

Foto:TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

A meteorolozi prognoziraju da do kraja oktobra, početka novembra, neće biti nikakvog intenzivnog zahlađenja. A to, osim činjenice da građani Srbije još neko vreme neće oblačiti debele jakne, znači i da će povoljnije proći kada su u pitanju računi za struju.

Koliko košta grejanje na struju?

Da je vreme bilo hladnije, domaćinstvo koje se čitavu sezonu greje na termoakumulacionu peć, platilo bi 81.700 za svaki dan grejanja ukoliko peć pune noću, a oko 113.600 ukoliko je kasnije dopunjavaju tokom dana.

PROČITAJTE JOŠ

Ko se greje uz pomoć klima uređaja, koji radi po 10 sati svakog dana, za čitavu sezonu potrošač će platiti 24.200 dinara.

A to znači da će prosečan račun za struju svakog meseca tokom grejne sezone biti uvećan za oko 4.000 dinara.

Ima i onih koji se jednostavno dogrevaju uz pomoć struje. Na primer, dvočasnovno dogrevanje uz pomoć grejalice, svakog dana će za čitavu grejnu sezonu koštati 10.770, uz kalorifer između 7.300 i 10.770, a uz klimu oko 5.000 dinara.

Dakle, zbog lepog vremena i visokih temperatura za jesenje mesece, računi za struju će, makar tokom oktobra i novembra, biti nešto niži.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Ovo je pogotovo značajno kada se u obzir uzme činjenica da će struja od 1. novembra početi da se obračunava po novim, 10 odsto višim cenama.

Manja potrošnja i ogrevnog drveta

Iako su građani koji za ogrev koriste drvo već napravili zalihe za ovu zimu, i njihove peći će, sudeći po vremenskoj prognozi, još neko vreme ostati hlade.

Tako će određena količina drveta možda „preteći“ za narednu sezonu ili za zimske dane u ovoj sezoni koji će biti nešto hladniji.

Inače, ko se greje na drva, ovu sezonu platio je, u proseku od 47.500 do čak 107.000 dinara.

Priprema drva za ogrev Foto:TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Kako do još manjih računa?

Pored lepog vremena koje svakako olakšava uštedu struje, pa i smanjenje računa, postoji još jedan način da računi potrošača ove grejne sezone budu manji.

Naime, svi potrošači koji smanje struju za više od pet odsto u odnosu na isti mesec prethodne dve godine, imaju pravo na popust.

Foto:Shutterstock

Preciznije, potrošači treba da ostvare uštedu u odnosu na isti mesec 2021. godine ili prošle, 2022, kada je ova akcija i održana po prvi put.

Oni potrošači koji smanje potrošnju za pet do 15 odsto, umanjiće svoje račune za 20 procenata.

Građani koji smanje potrošnju struje između 20 i 25 odsto, mogu da računaju na popust od 30 procenata.

Oni koji smanje potrošnju od 25 do 30 odsto, imaće popust od 35 procenata.

Najveći popust, od 40 odsto, biće obračunat građanima koji smanje potrošnju struje za više od 30 procenata.

Takođe, popust će ostvariti i ona domaćinstva koja više struje budu trošila noću, kada su cene niže.

Naime, oni potrošači koji povećaju potrošnju u jeftinijoj tarifi za barem pet odsto u odnosu na isti mesec prethodne godine, dobiće dodatni popust od pet procenata.

BONUS VIDEO Pozivanje broja za prijavu problema sa grejanjem

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare